Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fujitsu-Siemens Amilio Pa2548 ; brak obrazu na matrycy.

gdkj 07 Kwi 2010 10:03 4331 14
  • #1 07 Kwi 2010 10:03
    gdkj
    Poziom 26  

    Witam.
    Laptop jak w temacie nie podnosi obrazu na matrycy. Na zewnętrznym wyjściu DVI po podpięciu przejściówki i monitora analogowego obraz jest. System Windows w ogóle nie odnotowuje faktu istnienia wyświetlacza matrycy. System widzi tylko monitor zewnętrzny. Z pomiarów wynika brak napięcia zasilającego (3,3V) na matrycę. Napięcie to w ogóle nawet na moment nie pojawia się. Tasiemka wydaje się być ok. Wspomniane zasilanie matrycy idzie przez klucz tranzystorowy od którego prąd dochodzi więc jest to brak sterowania tym kluczem usytuowanym obok złącza matrycy. Wszelkie sensowne sugestie cenne. Nie posiadam schematu więc namiar na takowy pożądany.
    Pozdrawiam.

    0 14
  • #2 07 Kwi 2010 21:24
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 07 Kwi 2010 22:06
    gdkj
    Poziom 26  

    Podobno jak go pomęczyć to w końcu to startuje. Jutro podgrzeję i sprawdzę.
    Dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    0
  • #4 07 Kwi 2010 22:14
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 07 Kwi 2010 22:24
    gdkj
    Poziom 26  

    Nie miałem na myśli leczenia :) Kolega podał dwa miejsca i chodziło tylko o ucelowanie. Swoją drogą ta nvidia padaczka jakaś. Zastanawiam się ile pożyje moje 8400M w acerze.
    Pozdrawiam.

    08.04.10; Podgrzanie grafiki i laptop ruszył.
    Pozdrawiam.

    0
  • #6 09 Kwi 2010 10:54
    gdkj
    Poziom 26  

    Witam.
    Wczoraj po wygrzaniu grafy laptop chodził ale dziś po paru godzinach padł. Obecnie po wciśnięciu przycisku power diody i wentylator ruszają na chwilę i następuje wyłączenie. Gdy wypiąć procesor płyta rusza a napięcia pomierzone w różnych punktach wydają się być ok. Nie ma na czym sprawdzić tego procesora ale też i nie mam przekonania ,że to on jest winowajcą. Laptopa mam bez akumulatora na samym zasilaczu. Nie mniej napięcia przy procesorze włożonym w płytę też gwałtownie nie opadają (linia 20V) więc nie sądzę by to cieniował zasilacz albo siadł jakiś klucz (tranzystor) po drodze.
    Bez schematu nie ruszę w związku z czym prośba o takowy. Płyta PTT50 PTT50MB VER:04
    Pozdrawiam.

    0
  • #7 09 Kwi 2010 11:06
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 09 Kwi 2010 11:16
    gdkj
    Poziom 26  

    Żeby posprawdzać. Nie mam takiego doświadczenia jak Kolega w naprawach płyt komputerów przenośnych. Układ graficzny bez procesora nie grzeje się jednak przypuszczam ,że Kolega ma rację.
    Pozdrawiam.

    20.04.10 Wreszcie znalazłem chwilkę i wygrzałem układ graficzny ponownie. Laptop ruszył. Założyłem pastę na grafikę i mostek (zamiast gumek) oraz dołożyłem cienkie aluminiowe blaszki. Jak na razie radiator nie robi się bardzo gorący.

    0
  • #9 23 Kwi 2010 06:02
    gdkj
    Poziom 26  

    Witam.
    Jednak po dłuższym grzaniu radiator temperaturę ma.Działa ale jest to irytujące. Zastanawiam się czy obniżenie np. o 0,1V napięcie na grafice mogło by cokolwiek zmienić. Mam możliwość poeksperymentowania na tej płycie więc przydałby się schemat którego jak to zwykle w przypadku laptopów nie mogę znaleźć.
    Pozdrawiam.

    0
  • #10 23 Kwi 2010 12:11
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 23 Kwi 2010 16:33
    gdkj
    Poziom 26  

    Tak sobie gdybam, ludzie często nie mają pieniędzy i szuka się tańszych rozwiązań.
    Nie raz jakiś patent rozwiązywał problem który chodzi do dziś. A kolega ma rację, ten układ grzeje się niemiłosiernie i pomimo tego ,że teraz działa nie mam poczucia ,że to naprawione. Gdzie w dobrej cenie i pewnej jakości kupować takie układy ? Te poprawione wersje ? W laptopach dopiero zacząłem głębiej w płytach grzebać.
    Pozdrawiam.

    0
  • #12 24 Lip 2010 13:28
    arasss1979
    Poziom 9  

    witam panowie mam ten sam problem
    mianowicie laptop się włącza ale niema obrazu na matrycy i wiatraczek dość głośno chodzi w pewnym momencie [czas różny 1-10 min] wiatraczek tak jakby spowalnia i pojawia się obraz ale lapek wieje już gorącym powietrzem
    proszę o pomoc

    0
  • #13 25 Lip 2010 10:22
    gdkj
    Poziom 26  

    Ja porządnie wygrzałem układ graficzny (flux + powolne podnoszenie temperatury nadmuchu do 400 stopni w mojej pt968 ) oraz dodałem 1 rezystor (równolegle do tranzystora sterującego) w sterowaniu wiatraka tak by jego minimalne obroty stanowiły ok 50% maksymalnych (jeszcze nie jest tak źle z hałasem) i tak działa.
    Klient nie chciał inwestować więc działa na prowizorce jak do tej pory.
    Pozdrawiam.

    0
  • #14 25 Lip 2010 11:57
    QaDo
    Poziom 19  

    Długo nie pożyje w takich wypadkach nie ma co kombinować, 3 grzania - bez dobrego preheatera i płyta dobita, reball może okazać się nie możliwy. No ale cóż, skoro ktoś chce oszczędzać to pewnie będzie musiał kupić nową płytę ;)

    0
  • #15 26 Lip 2010 07:39
    gdkj
    Poziom 26  

    Też tak czuję, co zresztą wcześniej pisałem ale klient nasz pan. Na szczęście przyszły chłody no i kupił sobie podstawkę chłodzącą. Raz na ruski rok zdarza mi się coś tak po partyzancku zrobić bo chyba robię się za mało asertywny :/
    Pozdrawiam.

    0