Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens Amilo PI2515 brak ładowania baterii

tadi6 07 Apr 2010 18:53 2615 8
    tadi6
    Level 11  
    Mój znajomy oddał do serwisu amilo pi2515 z objawem braku ładowania. Na zasilaczu pracuje, po odłączeniu zasilacza pada.

Krzyknęli cenę za wymianę płyty głównej 900 zł, natomiat za naprawę 300 zł. Gość z serwisu twierdzi, że musi wymienić jakiś układ scalony, lecz nie potrafi albo nie chce podać symbolu tego układu. Niech naprawia, czy lepiej zmienić serwis?
    smoq35
    Level 29  
    Czy na płycie są bezpieczniki [zazwyczaj oznaczenia F1, F2 itp]? Jeżeli są widoczne, to czy sprawdzałeś miernikiem?
    tadi6
    Level 11  
    Niestety nie rozkręcałem tego laptopa, nie posiadam też serwisówki, więc nie jestem w stanie nic powiedzieć o tym sprzęcie.
    smoq35
    Level 29  
    Trudno w takim razie odpowiedzieć na Twoje pytanie, ale jeżeli padł bezpiecznik i za jego wymianę chcą 300 zł, to lepiej zmień serwis.
    tadi6
    Level 11  
    Właśnie trudno wywnioskować, co mogło paść. Muszę dorwać serwisówkę, bo nie chce mi się wierzyć, że za naprawę układu łądującego chcą tyle kasy.
    smoq35
    Level 29  
    Jeżeli potrafisz go rozebrać, to zlokalizuj elementy F1 i F2 i sprawdź, czy jest przejście na nich
    tadi6
    Level 11  
    Poszukam innego serwisu. Może uda naprawić się za przystępną cenę. A teraz biorę się za poszukiwania serwisówki.
    User removed account
    User removed account  
    tadi6
    Level 11  
    Posiadam miernik oraz oscyloskop i potrafię posługiwać się nimi, natomiast nie posiadam jeszcze hot-air. Chyba będę musiał kupić sobie i pobawić się tym, ale nie na laptopie, bo muszę nabrać wprawy w lutowaniu.