Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komp wlacza sie tylko do biosu i nie reaguje klawiatura.

taxido1 07 Kwi 2010 20:06 4336 11
  • #1 07 Kwi 2010 20:06
    taxido1
    Poziom 8  

    Witam
    Czytałem podobny problem na tym forum ale znalazłem tylko ten z błędem o otwartej obudowie. Też taki błąd miałem ale reset i błąd znikł.

    A teraz do rzeczy. Mam kompa na na płycie z socketem 478 - ASUS P4S8X-X. Do tego dwie pamięci ram, grafika GF4 MX-440.

    Nie wiem w jakich okolicznościach się to stało ale komputer wyłącza się i automatycznie wchodzi do biosu, i co najgorsza nie reaguje klawiatura.
    Dodam, iż w biosie czas sobie leci także chyba nie jest zawieszony.
    Zamieniałem sloty pamięci. Pod ręką miałem na stówę swój sprawny zasilacz z innego kompa i podpiąłem ale dalej to samo.
    Resetowałem i wymiana baterię. Zworki są dobrze wszystkie poustawiane.
    Próbowałem nawet zworki od zasilania klawiatury. Druga klawiatura tez zero reakcji.
    Czy to może być wina portu PS2?
    Akurat nie mam klawiatury na USB czasem może domyślnie jest ustawione aktywne to by się sprawdziło.
    Bios?
    Dostałem ten komp ale ponoć klawiatura działała a ja podłączam a tu nic.
    Z góry dzięki za wszelka pomoc.

  • #2 07 Kwi 2010 22:05
    gradek83
    Poziom 33  

    Niedawno też miałem taki problem też klawiatura nie działała komputer uruchamiał się pojawiał się bios i naciśnij Deleta aby wejść do biosu i na tym stawało klawiatura nie działała ale u mnie to wina leżała po stronie BIOSU wgrałem programatorem nowy ze strony producenta i płyta ruszyła.
    Czy aktualizowany był bios może ktoś złą wersje wgrał nie tą co trzeba?
    Czy zewnętrzne gniazda USB są w dobrym stanie nie powyginane piny?

  • #3 07 Kwi 2010 23:44
    dawiddvd
    Poziom 12  

    Zacznij od podłączeni klawiatury na USB, koniecznie po wejściu do biosy uaktywnij jej działanie abyś mógł nadal z niej korzystać np. w środowisku DOS.

    Oczywiście porty PS2 mogły ulec uszkodzeniu. Jak już dostaniesz się do windowsa dokonaj aktualizacji biosu jak powyżej sugeruje Kolega (Asusy maja update windows biosu). Jeśli to nie pomoże pozostaje zakupić klawiaturę na USB. Rozumiem, iż myszki nie sprawdzałeś bo do windowsa nie dotarłeś. Nigdy nie zdarzyły mi się padnięte 2 PS2 ale różnie bywa, częściej jednak spotkałem się z uszkodzeniami PS2 klawiatury.

  • #4 08 Kwi 2010 12:16
    scrabypl
    Poziom 25  

    Ja bym bardziej obstawiał bios, i jego nowe zaprogramowanie.
    Sam nie dawno miałem podobna sytuację z MSi KT3 Ultra.
    Tudzież spróbowanie klawiatury na USB

  • #5 08 Kwi 2010 14:24
    taxido1
    Poziom 8  

    ok dzieki wielkie. pozyczne gdzie klawiatura na USB. Hmm oby to bylo PS2 port. Bo u nas Krosno to w zadnym serwisie nie maja programatora:(. A ja tez sobie nie bede wydawala pare stow by to czasem zrobic.

    Kurde dzisiaj go wlaczylem wlasnie i uruchomil sie normalnie wszedlem do biosu posprawdzalem i reset i poszla dalej potem mialem chec podlaczyc dvd by instalke zrobic wlaczam a tu zwiecha na piewszym ekranie. Wylaczam i jescze raz i dalej to samo wchodzi do bisu sam i staje:(.
    I tak bez dvd czy innych urzadzen to samo.
    Jak ja nienawidze takich problemow raz tak raz tak.
    Chyba port PS2 mozna wykluczyc?
    Pewnie plyta glowna swiruje?

  • #6 08 Kwi 2010 15:39
    janeczeknt
    Poziom 10  

    Ja mając taki problem podłączyłem klawe na USB odpaliłem komputer i później PS2 sama ruszyła.
    Jeśli to starszy komputer wyciągnij bateryjkę od biosu na 15 - 30 minut często pomaga, sprawdź temp podzespołów.

  • #7 08 Kwi 2010 21:09
    gradek83
    Poziom 33  

    No albo jak ma takie zawieszanie odepnij kabel zasilający i wciśnij power na parę sekund ... i sprawdź baterię od biosu jak nie masz miernika to językiem 3V cie nie zabije jak będziesz czuł mrowienie czyli bateria jest OK

  • #8 09 Kwi 2010 17:28
    taxido1
    Poziom 8  

    Bateryjka trzyma. Udalo sie uruchomic kompa dziala klawiatura USB. Nawet wgralem biosa ale bez zmian. komp sie wiesza jak cholera. Czasem na poczatku instalacji zaraz czasem potem albo stanie albo reset. Nawet jak instalka kopiuje na poczatku pliki to caly czas trzeba ponawiac probe gdyz problem z odczytem plikow. Potem leci i stanie. Czaem komunikatem IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL stop 0x0000007a.
    Znam ten blad. I mialem takze przypadek ze nie chcialo kopiowac plikow ale to nie wina napedu plyty tylko bylo cos ze sprzetem.
    Hmm wszystkie temperatury w normie jak najbardziej. wymienialem i tasmy i inne duperele.
    Procesor jest tam Celeron 2000. Probowalem ustawiac inne napiecia itd itd. Ale caly czas to samo. Tak mysle czy to nie czasem cosik trzeba w biosie zmienic.
    Wylaczalem rozne opcje i caly czas to samo.
    Najdalej zajdzie na defaultowych ustawieniach
    Narazie dalem spokoj bo mam dosc. Jakies pomysly?

    aha jak podlacze klawiature pod PS2 to odrazu komunikat o braku klawiatury. kurde a oddalem juz na usb pozyczona

  • #9 11 Kwi 2010 08:42
    gradek83
    Poziom 33  

    Zazwyczaj wina leży w Dysku ewentualne badsektory albo ram (sprawdź każdą z osobna jak komputer będzie się zachowywał) a kłopot z myszką to może być mechaniczny może coś nie styka. Tymczasowo możesz kupić sobie przejściówkę z PS/2 na USB.

  • #10 11 Kwi 2010 21:43
    taxido1
    Poziom 8  

    Hej,
    Problem z klawiatura rozwiazany. Jednak tylko cos nie styka.
    Ale co do reszty to wszystko co pisalem bez zmian.
    Jak go dzisiaj wlaczylem to pochodzil chwile i na 75% kopiowania plikow windowsa zaczely sie pojawiac bledy ze nie skkopiuje. A nastepnym razem to odrazu sie pojawiaja.
    Teraz to tylko Bsody albo czarne ekrany.
    testowalem ram bo akurat poszlo i bez bledow wpierw jedna potem druga w tym slocie a to w tym. Dysk takze bez bledow!.

  • #11 12 Kwi 2010 12:14
    gradek83
    Poziom 33  

    Ostatnio miałem problem z zainstalowaniem win XP ale okazało się że jeden z pinów w dysku wbił sie i nie stykał następną ewentualnością może być wadliwa tasiemka od dysku. I jeśli masz możliwość do najlepiej dysk i napęd nie podpinać na jednej tasiemce tylko osobno i zworki na HDD na Master a na CD-ROM Slave. Jeśli masz jakiś inny dysk spróbuj na nim zainstalować system bo może jak wcześniej pisałem dysk ma badsektory na początku partycji i kopiując dane dochodzi do błędów no albo płytka z win porysowana.

  • #12 12 Kwi 2010 21:23
    taxido1
    Poziom 8  

    Nie no wszytko sprawdzalem dyski tasmy napedy. Zadne kombinacje nie pomagaja. Taka loteria. Nawet dysk wyjalem i instalnalem z tego napedu i plytki tej same i poszlo jak ta lala.
    Takze zapewne plyta padnieta?
    A moze sam kontroler IDE?
    Bo mam tez karte na PCI z kontrolerem sata i ide i tez nie poszlo. Ale tego dlugo nie sprawdzalem.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME