Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba PA2487U, EEPROM 24C046 - proszę o reset

PiAsKoS 07 Kwi 2010 21:51 5963 24
  • #1 07 Kwi 2010 21:51
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    Proszę o reset wsadu.

    Bateria 10,8 V, 4000 mAh.

    Dziękuję bardzo za pomoc.

    Poprawiłem temat. jarob

    0 24
  • Sklep HeluKabel
  • #3 07 Kwi 2010 22:38
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    Dziękuję. Wszystko się zgadza :)

    -------------------------

    No i nie może być za dobrze ;/

    Bateria ożyła, ładuje się niby ale batterymon wywala coś takiego :|

    Toshiba PA2487U, EEPROM 24C046 - proszę o reset




    Czy z tym binem jest wszystko ok?

    Bo jak wrzucam go do SBW to w polu FCC mam pusto.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #4 08 Kwi 2010 10:11
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Bin jest zresetowany prawidłowo. SBW w tych wsadach nie rozpoznaje FCC. Może nie tak wlutowałeś scalak, albo się nie zaprogramował.

    0
  • #5 08 Kwi 2010 15:28
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    Bin zgrywany i wgrywany na całkowicie wylutowanym eepromie, więc nie ma mowy o pomyłce w montażu.

    Gdy zgrywałem wielokrotnie oryginalnego bina to też już nie było widoczne FCC. Co można z tym zrobić? to wina którejś komórki w pamięci czy czegoś innego?

    0
  • #6 08 Kwi 2010 16:39
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    W tym zgranym binie wszystko się zgadza, są wszystkie parametry prawidłowe. Możesz po wgraniu sprawdzić, czy plik wgrany jest taki sam jak ten, który wgrywałeś. Jeżeli są takie same, to nie jest to wina eepromu.

    Sprawdź czy dobrze wlutowałeś eeprom, może jakaś noga nie styka. Możliwe, że odlutował się jakiś rezystor lub przerwała się któraś ścieżka.

    0
  • #7 08 Kwi 2010 19:24
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    Plik prawidłowo wgrał się do eepromu, zwarć nie ma a układ wydaje się poprawnie wlutowany. Z reszta gdybym wlutował go odwrotnie to zapewne by się zjarał bo polaryzacja zasilania byłaby odwrotna.

    Wlutowałem nowy eeprom i nadal to samo.

    Dodam jeszcze, że nie mogę odczytać parametrów baterii. szukając przewodami SCL i SDA w niektórych kombinacjach program się zwiesza. Interface na pewno jest dobry bo przy okazji robię baterię od drugiego lapka i wszystko śmiga. Z resztą eeprom jak wylutowałem to się zaprogramował.

    Może to ma znaczenie? Jak ja nie mogę się połączyć z baterią to i laptop nie może?
    W baterii nie ma żadnego układu z wymienianych na tym forum. tam w ogóle nic nie ma prawie :P
    Poza eepromem jest tylko inny układ 8-io nóżkowy z oznaczeniem 308B.

    A no i jeszcze dioda od ładowania zapala się i szybko mruga.

    0
  • #8 08 Kwi 2010 19:35
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie chodziło mi o to, że go odwrotnie wlutowałeś, tylko raczej o niedolutowanie jakiejś nogi, albo o przerwę na jakiejś ścieżce.

    Jeśli z oryginalnym binem objawy są takie same lub podobne, to raczej wina jest w połączeniach eepromu.

    W tych bateriach wyprowadzenia eepromu prowadzą do złącza baterii. Niektóre bezpośrednio, inne przez rezystory. Możesz sprwdzić czy wszystkie połączenia mają ciągłość.

    0
  • #9 08 Kwi 2010 19:47
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    Czy eeprom powinien mieć zasilanie cały czas? Bo u mnie nie ma :|

    I kolejna dziwna rzecz. SCL połączone ścieżką z zasilaniem. To nie dziwne jakieś?

    0
  • #10 08 Kwi 2010 20:00
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    W tych bateriach eeprom zasilany jest dopiero, gdy włożysz baterię do lapka.

    ...ale to SCL do zasilania, to już mi nie pasuje. Z tego co pamiętam, to powinno iść na inny pin złącza baterii przez jakiś rezystor.

    Jesteś pewny, że to jest połączenie ścieżką, a nie jakieś zwarcie cyną na jakimś elemencie lub cyna pod eepromem?

    0
  • #11 08 Kwi 2010 20:05
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    jestem pewny bo widać pod powłoką ochronną że idzie ścieżka i jest normalne przejście między pinami...

    Zaczynam wątpić czy dobrze wlutowałem ten eeprom ;p

    Do czego powinien być 7 pin podciągnięty? GND czy Vcc? Bo byłem pewny że do GND i na podstawie tego wlutowywałem układ, ateraz patrze w datasheet i jest napisane że może być i HI i LOW :|

    0
  • #12 08 Kwi 2010 21:06
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcie i tu umieścił, spróbuję sprawdzić jak ten eeprom powinien być wlutowany.

    0
  • #13 08 Kwi 2010 21:17
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    przelutowałem go odwrotnie i pojawiły się informacje ;] TRak to jest czasami jak na płytce 0 oznaczeń :|

    Tak to teraz wygląda:

    Toshiba PA2487U, EEPROM 24C046 - proszę o reset

    Jak wpiąłem baterię to było 3 % a po chwili zrobiło się 100% i zaczęła mrugać dioda. Jak wypiąłem wtyczke to laptop zgasł i nie wiem co dalej.


    Wskoczyło na 4,6% :) Czyli co kalibracja?

    0
  • #14 08 Kwi 2010 21:40
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jakie masz napięcia na sekcjach?

    0
  • #15 08 Kwi 2010 21:57
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    Teraz już nie zmierzę bo baterie złożyłem. Dość trudna sztuka to była. Ale jak testowałem ogniwa bez elektroniki to po naładowaniu zasilaczem:

    Bez obciązenia:
    - 4,14
    - 4,12
    - 4,13

    Żarówka 12V/21W:

    - 3,69
    - 3,67
    - 3,69

    Po świeceniu 10 min i odłączeniu:
    - 4,01
    - 4,02
    - 4,02

    Tak wygląda po 35 min ładowania:
    Toshiba PA2487U, EEPROM 24C046 - proszę o reset
    dobrze czy raczej kiszka?:P


    ----------------------
    edit...

    doszło do 11,8% i wskoczyło na 100%

    0
  • #16 08 Kwi 2010 22:05
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Strasznie duży spadek napięcia po podłączeniu tej żarówki - duży opór wewnętrzny.

    Na tym screenie widać, że nie ładuje się ta bateria.

    0
  • #17 08 Kwi 2010 22:08
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    wypiąłem wtyczkę, jak na razie laptop chodzi ::) Generalnie to staruszek jest, ale jak go dostałem to nie widział, że bateria podłączona. Teraz działa więc i tak postęp :)


    Teraz to już poza wymianą ogniw i tak nic nie zrobię a te co są to mało popularne bo 17670.

    0
  • #18 08 Kwi 2010 22:19
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Czasami na allegro pojawiają się jako ogniwa od toshiby

    0
  • #19 08 Kwi 2010 22:21
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    Tak teraz obserwuję co się dzieje z laptopem i odnoszę wrażenie, że po prostu batterymon nie bardzo chce współpracować.

    Ogniwa były naładowane jak podłączałem baterie. Doładowało je do końca. Odpinam kabel i od 20 min jest 100%, a na mierniku systemowym w windowsie powoli maleje po 1 procencie i wskazuje dobrze. Jak na razie zeszło do 90% i jest ok.

    0
  • #20 08 Kwi 2010 22:25
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    ...a wciskasz przycisk "Refresh"?

    0
  • #21 08 Kwi 2010 22:39
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    hehe ... no taaak :)

    Sprawa wygląda następująco. do 65% szło płynnie, potem od razu na 3% no i po 10 min laptop się wyłączył. Jak podłączyłem zasilacz zapaliła się dioda ładowania i zgasła. Nie ładowało baterii. Włączyłem system i bateria niewidoczna w żadnym programie. Wyjąłem ją, wsadziłem spowrotem i... zaczęła się ładować.

    teraz to już brak mi pomysłu.

    0
  • #22 09 Kwi 2010 07:33
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ewidentnie ogniwa są do wymiany.

    0
  • #23 09 Kwi 2010 10:08
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    Czyli to że jak się rozładuje na max i nie chce jej ładować dopóki komputera nie włączę to też wina ogniw?

    0
  • #24 09 Kwi 2010 10:16
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Tak, bo następuje awaryjne wyłączęnie lapka. Sterownik uważa, że bateria jest zepsuta - system jej nie widzi.
    Po wyjęciu i włożeniu baterii traktuje ją jako inną baterię. Między czasie napięcia na ogniwach się wyrównują i ładowanie rusza.

    Bez wymiany ogniw się nie obejdzie.

    0
  • #25 09 Kwi 2010 10:22
    PiAsKoS
    Poziom 15  

    Dziękuję za wyjaśnienia i wyczerpanie tematu :)

    Jak już wspominałem to laptop staruszek a na tych ogniwach i tak trzyma 1,5 h :) jak się trafią to je wymienie :)

    Pozdrawiam
    Michał

    0