Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba PA2487U, EEPROM 24C046 - proszę o reset

PiAsKoS 07 Apr 2010 21:51 6854 24
    PiAsKoS
    Level 15  
    Proszę o reset wsadu.

Bateria 10,8 V, 4000 mAh.

Dziękuję bardzo za pomoc.

Poprawiłem temat. jarob
    PiAsKoS
    Level 15  
    Dziękuję. Wszystko się zgadza :)

-------------------------

No i nie może być za dobrze ;/

Bateria ożyła, ładuje się niby ale batterymon wywala coś takiego :|

Czy z tym binem jest wszystko ok?

Bo jak wrzucam go do SBW to w polu FCC mam pusto.
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Bin jest zresetowany prawidłowo. SBW w tych wsadach nie rozpoznaje FCC. Może nie tak wlutowałeś scalak, albo się nie zaprogramował.
    PiAsKoS
    Level 15  
    Bin zgrywany i wgrywany na całkowicie wylutowanym eepromie, więc nie ma mowy o pomyłce w montażu.

Gdy zgrywałem wielokrotnie oryginalnego bina to też już nie było widoczne FCC. Co można z tym zrobić? to wina którejś komórki w pamięci czy czegoś innego?
    jarob
    W tym zgranym binie wszystko się zgadza, są wszystkie parametry prawidłowe. Możesz po wgraniu sprawdzić, czy plik wgrany jest taki sam jak ten, który wgrywałeś. Jeżeli są takie same, to nie jest to wina eepromu.

Sprawdź czy dobrze wlutowałeś eeprom, może jakaś noga nie styka. Możliwe, że odlutował się jakiś rezystor lub przerwała się któraś ścieżka.
    PiAsKoS
    Level 15  
    Plik prawidłowo wgrał się do eepromu, zwarć nie ma a układ wydaje się poprawnie wlutowany. Z reszta gdybym wlutował go odwrotnie to zapewne by się zjarał bo polaryzacja zasilania byłaby odwrotna.

Wlutowałem nowy eeprom i nadal to samo.

Dodam jeszcze, że nie mogę odczytać parametrów baterii. szukając przewodami SCL i SDA w niektórych kombinacjach program się zwiesza. Interface na pewno jest dobry bo przy okazji robię baterię od drugiego lapka i wszystko śmiga. Z resztą eeprom jak wylutowałem to się zaprogramował.

Może to ma znaczenie? Jak ja nie mogę się połączyć z baterią to i laptop nie może?
    W baterii nie ma żadnego układu z wymienianych na tym forum. tam w ogóle nic nie ma prawie :P
    Poza eepromem jest tylko inny układ 8-io nóżkowy z oznaczeniem 308B.

A no i jeszcze dioda od ładowania zapala się i szybko mruga.
    jarob
    Nie chodziło mi o to, że go odwrotnie wlutowałeś, tylko raczej o niedolutowanie jakiejś nogi, albo o przerwę na jakiejś ścieżce.

Jeśli z oryginalnym binem objawy są takie same lub podobne, to raczej wina jest w połączeniach eepromu.

W tych bateriach wyprowadzenia eepromu prowadzą do złącza baterii. Niektóre bezpośrednio, inne przez rezystory. Możesz sprwdzić czy wszystkie połączenia mają ciągłość.
    PiAsKoS
    Level 15  
    Czy eeprom powinien mieć zasilanie cały czas? Bo u mnie nie ma :|

I kolejna dziwna rzecz. SCL połączone ścieżką z zasilaniem. To nie dziwne jakieś?
    jarob
    W tych bateriach eeprom zasilany jest dopiero, gdy włożysz baterię do lapka.

...ale to SCL do zasilania, to już mi nie pasuje. Z tego co pamiętam, to powinno iść na inny pin złącza baterii przez jakiś rezystor.

Jesteś pewny, że to jest połączenie ścieżką, a nie jakieś zwarcie cyną na jakimś elemencie lub cyna pod eepromem?
    PiAsKoS
    Level 15  
    jestem pewny bo widać pod powłoką ochronną że idzie ścieżka i jest normalne przejście między pinami...

Zaczynam wątpić czy dobrze wlutowałem ten eeprom ;p

Do czego powinien być 7 pin podciągnięty? GND czy Vcc? Bo byłem pewny że do GND i na podstawie tego wlutowywałem układ, ateraz patrze w datasheet i jest napisane że może być i HI i LOW :|
    jarob
    Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcie i tu umieścił, spróbuję sprawdzić jak ten eeprom powinien być wlutowany.
    PiAsKoS
    Level 15  
    przelutowałem go odwrotnie i pojawiły się informacje ;] TRak to jest czasami jak na płytce 0 oznaczeń :|

Tak to teraz wygląda:

Jak wpiąłem baterię to było 3 % a po chwili zrobiło się 100% i zaczęła mrugać dioda. Jak wypiąłem wtyczke to laptop zgasł i nie wiem co dalej.

Wskoczyło na 4,6% :) Czyli co kalibracja?
    jarob
    Jakie masz napięcia na sekcjach?
    PiAsKoS
    Level 15  
    Teraz już nie zmierzę bo baterie złożyłem. Dość trudna sztuka to była. Ale jak testowałem ogniwa bez elektroniki to po naładowaniu zasilaczem:

Bez obciązenia:
    - 4,14
    - 4,12
    - 4,13

Żarówka 12V/21W:

- 3,69
    - 3,67
    - 3,69

Po świeceniu 10 min i odłączeniu:
    - 4,01
    - 4,02
    - 4,02

Tak wygląda po 35 min ładowania:
    dobrze czy raczej kiszka?:P

----------------------
    edit...

doszło do 11,8% i wskoczyło na 100%
    jarob
    Strasznie duży spadek napięcia po podłączeniu tej żarówki - duży opór wewnętrzny.

Na tym screenie widać, że nie ładuje się ta bateria.
    PiAsKoS
    Level 15  
    wypiąłem wtyczkę, jak na razie laptop chodzi ::) Generalnie to staruszek jest, ale jak go dostałem to nie widział, że bateria podłączona. Teraz działa więc i tak postęp :)

Teraz to już poza wymianą ogniw i tak nic nie zrobię a te co są to mało popularne bo 17670.
    jarob
    Czasami na allegro pojawiają się jako ogniwa od toshiby
    PiAsKoS
    Level 15  
    Tak teraz obserwuję co się dzieje z laptopem i odnoszę wrażenie, że po prostu batterymon nie bardzo chce współpracować.

Ogniwa były naładowane jak podłączałem baterie. Doładowało je do końca. Odpinam kabel i od 20 min jest 100%, a na mierniku systemowym w windowsie powoli maleje po 1 procencie i wskazuje dobrze. Jak na razie zeszło do 90% i jest ok.
    jarob
    ...a wciskasz przycisk "Refresh"?
    PiAsKoS
    Level 15  
    hehe ... no taaak :)

Sprawa wygląda następująco. do 65% szło płynnie, potem od razu na 3% no i po 10 min laptop się wyłączył. Jak podłączyłem zasilacz zapaliła się dioda ładowania i zgasła. Nie ładowało baterii. Włączyłem system i bateria niewidoczna w żadnym programie. Wyjąłem ją, wsadziłem spowrotem i... zaczęła się ładować.

teraz to już brak mi pomysłu.
    jarob
    Ewidentnie ogniwa są do wymiany.
    PiAsKoS
    Level 15  
    Czyli to że jak się rozładuje na max i nie chce jej ładować dopóki komputera nie włączę to też wina ogniw?
    jarob
    Tak, bo następuje awaryjne wyłączęnie lapka. Sterownik uważa, że bateria jest zepsuta - system jej nie widzi.
    Po wyjęciu i włożeniu baterii traktuje ją jako inną baterię. Między czasie napięcia na ogniwach się wyrównują i ładowanie rusza.

Bez wymiany ogniw się nie obejdzie.
    PiAsKoS
    Level 15  
    Dziękuję za wyjaśnienia i wyczerpanie tematu :)

Jak już wspominałem to laptop staruszek a na tych ogniwach i tak trzyma 1,5 h :) jak się trafią to je wymienie :)

Pozdrawiam
    Michał