Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Magnetofon M 531 S nakładki na suwaki szukam

07 Apr 2010 21:57 2395 8
    Anonymous
    Anonymous  
    zybex
    Helpful for users
    Te nakładki mają być na suwaki duże? Jakie końcówki tych potencjometrów suwakowych, metalowe czy plastikowe? Ile ma być sztuk?
    rokito
    Level 15  
    Są to nakładki plastikowe mam tylko to co jest na zdjęciu.
    zybex
    Helpful for users
    Wydaje mi się, że potencjometry są małe. Najlepiej jakbyś pokazał końcówki na które mają być założone.
    http://www.youtube.com/watch?v=2Ymu8Q1Y7gg

Bywają też srebrne.
    Magnetofon M 531 S nakładki na suwaki szukam
    GrandMasterT
    Level 25  
    Ten od regulacji poziomu nagrywania w oryginale był czerwony, przynajmniej w dwóch M531S które posiadam.
    Natomiast jeśli nie muszą być wizualnie identyczne, to posiadam nakładki które pasują. Są czarne z czerwonym paskiem przez środek, wymiarami prawie identyczne. Jednak 'prawie robi różnicę' - są przewidziane dla trochę innych potencjometrów i z tego co pamiętam, wchodzą luźno, więc mocowanie z dodatkowym papierkiem w środku.
    Anonymous
    Anonymous  
    GrandMasterT
    Level 25  
    Skoro kolor nie gra roli, jutro poszukam tych nakładek i cyknę fotkę, zobaczę też jak kwestia dopasowania, bo mogło mi się coś pomieszać - plasticzki te leżą w szpargałach nie ruszane chyba z 15 lat.

Jeśli masz jajowatą rolkę dociskową, zobacz od razu stan tego większego kółeczka z gumką pod spodem, to chyba najszybciej zużywający się element mechanizmu - element napędzający sprzęgło zwijające.
    Dwa M531S poszły u mnie w odstawkę paręnaście lat temu właśnie przez brak możliwości zakupienia tego elementu, zjeździłem różne serwisy i bazarki i nie znalazłem.
    Głowica pasuje np. Sony PP185 - takie wstawiał w miejsce oryginalnych miejscowy serwis RTV, swego czasu odkupiłem od nich 2szt - żadnych problemów w użytkowaniu nie zauważyłem, co prawda jest chyba o 1-2mm przesunięta bodajże w lewo, ale w niczym to nie przeszkadza.
    Anonymous
    Anonymous