Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zawieszanie się komputera podczas grania po ok 15 minutach

08 Apr 2010 10:12 7772 54
  • Level 9  
    Witam mam bardzo dziwny problem z komputerem i nie wiem jak mam go rozwiązać. Codziennie po około 15 minutach gra wraz z dźwiękiem zaczyna przerywać aż w końcu staje (zawiesza się) pozostaje tylko reset. Dziwne w tym jest to ,że po restarcie kiedy ponownie odpalam grę nic takiego już nie mam miejsca (mogę grać 3 godziny i nic) wszystko działa jak należy. Problem ten występuje tylko wtedy kiedy włączam grę po pierwszym uruchomieniu komputera ,kiedy jest jeszcze "zimny" zawsze się zawiesza i po restarcie wszytko działa. Nie wiem co mam robić testowałem sprzęt już wieloma programami takimi jak: EVEREST, SiSoft Sandra, ATITool, MEM TEST i nic. Jeśli chodzi o temperaturę to sprawdzałem HWMonitor-em i wygląda na to że jest ok. Nie wiem co mam robić ostatnio nawet wyciągałem kości RAMU jedną po drugiej i to samo. Proszę o pomoc nie wiem co mam robić. Zmiana sytemu i tworzenie nowych partycji nic nie pomogło. Sterowniki mam najnowsze.

    MOJE PODZESPOŁY TO:
    Płyta główna: ASUS RAMPAGE 2 GENE ,
    Procesor Intel Core i7 920, 2800 MHz
    Pamięć RAM GEIL 3 X 1 GB DDR3-1333 DDR3
    Karta graficzna ATI Radeon HD 5700 Series (1024 MB)
    Zasilacz Gigabyte 720W Superb Series PSU
    Dysk twardy 1TB Maxtor DiamondMax23 SATA2 16mb Cache
  • Level 28  
    Czy kondensatory na płycie głównej nie są spuchnięte ew. nie wyciekł z nich elektrolit?
  • Level 9  
    Jak na moje oko to wszytko wygląda dobrze.
  • Level 14  
    Proponuję ponownie zainstalować sterowniki do karty graficznej, i jeżeli jest możliwość to wgrać nowszy bios do twojej płyty głównej.
    Pozdrawiam.
  • Level 9  
    Bios mam najnowszy a jeśli chodzi o sterowniki do karty graficznej to zapomniałem napisać że ,po zainstalowaniu od nowa Windowsa podczas instalacji sterowników do kary graficznej wyskakiwał mi jakiś "błąd pakietu instalatora " czy jakoś tak. Błąd się powtarzał za każdym razem kiedy próbowałem zainstalować ten sterownik. Nawet pobranie od nowa instalacji nic nie pomogło. Dziwne jest to że, mimo iż instalowało się z błędem to sterownik został wykryty przez system i działa. Co oznacza ten błąd ATI wypuścił wadliwy sterownik czy może coś jest nie tak z moją kartą graficzną ?? Pozdrawiam
  • Level 43  
    Jakiej firmy karta graficzna?
  • Level 2  
    adamadi33 wrote:
    Jakiej firmy karta graficzna?


    jak w temacie :
    Karta graficzna ATI Radeon HD 5700 Series (1024 MB)

    Co do tematu może po prostu płyta jest walnięta tzn. zobacz czy nigdzie nie jest uszkodzona w żaden sposób płyta główna.
  • Level 43  
    Ok już wiem jaki producent karty graficznej Ati Radeon HD 5700.
  • Moderator of Cars
    Dziwne błędy podczas instalacji mogłyby sugerować problem z pamięcią RAM - sprawdź ją programem MEMTEST86.
  • Level 9  
    Płyta nigdzie nie jest uszkodzona tzn. nie ma żadnych mechanicznych uszkodzeń wg mnie. Jeśli chodzi o pamięć jak napisałem wcześniej testowałem ją mem-testem i nie wykryło żadnych problemów. Ostatnio wyciągałem i zamieniałem kości ramu jedną po drugiej i tez nic nie pomogło dalej się zawieszał. Jak dla mnie to RAMy są dobre. (Chyba że wszystkie 3 kości są uszkodzone:))
  • Level 13  
    taki problem pojawia sie najczęściej jak jest źle grafika zainstalowana albo źle są dobrane pamięci RAM,no i sprawdź czy procek nie jest podkręcony i czy zegar jest właściwie ustawiony
  • Level 10  
    Nadal nie pochwaliłeś się jakiej firmy masz kartę graficzną.
    "Karta graficzna ATI Radeon HD 5700 Series (1024 MB)"
    ten opis to trochę mało wygląda jak byś miał wszystkie karty graficzne 5700 :)
    Sprawdź w programie everest zakładki : Komputer/przetaktowanie pokaże się po prawej stronie na dole właściwości procesora graficznego .

    Pozdro.
  • Level 43  
    Na pytanie o markę karty graficznej martiness69 odpisał że jest to Ati Radeon HD 5700:D
  • Level 10  
    Jak dla mnie to mimo wszystko powinieneś sprawdzić temperatury karty graficznej, chipsetu płyty głównej i procesora. Choć potem nie da się zwykle grać przez 3 godziny bez problemów po restarcie ale i takie cuda się zdarzają (restart uwalnia system od procesów które się nie wznawiają i dzięki temu mamy mniejsze obciążenie).
  • Level 22  
    Skoro kolega piszą, że temperatury są w porządku, to ja bym jednak sugerował problem softwarowy. Spróbuj posprawdzać działanie z rożnymi sterownikami, np. poszukaj sterowników OMEGA (modyfikowane Catalysty). Zdarzyło mi się przy karcie ASUSA HD3650 (AGP), że działała najlepiej na sterownikach do Radeona HD3650 innej firmy (!) chyba HIS.
    Przed zainstalowaniem nowych sterowników musisz odinstalować stare, następnie wyczyścić śmieci po nich (nie pamiętam nazwy tego programu... może ktoś zaraz podrzuci - do usuwania brudów po ATI, 3dfx, Creative itd.).
    Jak już znajdziesz optymalne sterowniki, najlepiej postaw na nowo system i użyj tych najlepszych.

    BTW. Padło gdzieś pytanie, czy producent karty może wypuszczać niedopracowane sterowniki? OCZYWIŚCIE!!! Często się tak dzieje.

    PS. Jeśli chodzi o markę / model karty, to odpowiedź w stylu "ATI Radeon z serii 5700" nie jest zbyt precyzyjna. 5750 czy 5770? Asus, Powercolor, Sapphire, HIS, Gigabyte...... ?
  • Level 9  
    Sorry ,moja karta to Radeon hd 5770 Sapphire 1024mb. A jeśli chodzi o temperaturę to w pracy w stresie HWMonitor pokazuje :

    Hardware monitor Winbond W83627DHG
    Voltage 0 1.26 Volts [0x9E] (CPU VCORE)
    Voltage 1 11.93 Volts [0xD6] (+12V)
    Voltage 2 3.33 Volts [0xD0] (AVCC)
    Voltage 3 3.30 Volts [0xCE] (+3.3V)
    Voltage 4 1.66 Volts [0xD0] (VIN1)
    Voltage 6 1.27 Volts [0x9F] (VIN3)
    Temperature 0 36°C (96°F) [0x24] (SYSTIN)
    Temperature 1 57°C (134°F) [0x72] (CPUTIN)
    Temperature 2 24°C (74°F) [0x2F] (AUXTIN)
    Fan 1 2009 RPM [0x2A] (CPUFANIN0)
    Fan 3 0 RPM [0x0] (CPUFANIN1)

    Hardware monitor Asus IROG 01
    Voltage 0 1.26 Volts [0x4E9] (CPU)
    Voltage 1 1.61 Volts [0x64E] (DRAM)
    Voltage 2 1.11 Volts [0x457] (SB Core)
    Voltage 3 1.50 Volts [0x5DD] (SB +1.5V)
    Voltage 4 1.82 Volts [0x71B] (CPU PLL)
    Voltage 5 1.51 Volts [0x5E4] (NB Core)
    Voltage 6 1.16 Volts [0x48C] (NB +1.5V)
    Voltage 7 1.18 Volts [0x4A0] (QPI)
    Fan 0 0 RPM [0x0] (PSU)
    Fan 1 2052 RPM [0x804] (CPU)
    Fan 2 0 RPM [0x0] (Chassis #1)
    Fan 3 1036 RPM [0x40C] (Chassis #2)
    Register space SMBus, base address = 0x0400
    SMBus request channel 0x0, address 0x38

    Hardware monitor Intel Core i7 920
    Power 0 151.92 W (Processor)
    Temperature 0 65°C (148°F) [0x23] (Core #0)
    Temperature 1 63°C (145°F) [0x25] (Core #1)
    Temperature 2 64°C (147°F) [0x24] (Core #2)
    Temperature 3 64°C (147°F) [0x24] (Core #3)

    Hardware monitor STM31000528AS
    Temperature 0 24°C (75°F) [0x18] (Assembly)
    Temperature 2 24°C (75°F) [0x18] (Air Flow)

    Jeśli chodzi o kartę graficzną to testowałem ją programem ATItool i temperatura nawet dochodziła do 71 stopni. Ale według mnie to jest normalne jak na taki sprzęt. Pozdrawiam
  • Moderator of Cars
    Opisywane objawy pasują do działania mechanizmu Thermal Throttlig procesora... ale specjalnie nie mam pomysłów co to może być, jedyne co mogę zaproponować to sprawdzić czy będzie się tak działo ze słabszą (mniej prądożerną) kartą graficzną. Niewiele mogę powiedzieć o tym zasilaczu Gigabyte'a, ale na pewno ma w tej konfiguracji co robić (CPU - 150W, GPU - 110W), choć widziałem bardziej prądożerne karty i powinien wystarczyć ze sporym zapasem.
  • Level 9  
    Najgorsze jest to ,że to jest nie spotykany przypadek i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania bo już chyba szukałem wszędzie, najbardziej mnie dziwi fakt ,że po tej zawieszce wszystko jakby wracało do normy. No nic dzisiaj jadę do kolegi to będziemy wymieniać po kolei każdy element komputera aż znajdziemy przyczynę ,mam nadzieje.
  • Level 43  
    Wrzuć sobie najnowsza aktualizacje biosu z tego roku.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Aktualizacja Asus bios.
  • Level 32  
    adamadi33 wrote:
    Wrzuć sobie najnowsza aktualizacje biosu z tego roku.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Aktualizacja Asus bios.


    I co ta aktualizacja da?? Będzie mógł nowy procesor sobie wstawić??
    Czepili się niektórzy tego biosu.

    Jeśli wywala Ci błędy w trakcie instalacji sterownika to zainstaluj go ręcznie po wypakowaniu i zobacz co się stanie. Karta powinna być identyfikowana jako Radeon 5770 a nie 5700 Series.
    Druga sprawa - napięcia - a raczej ich pomiar. Wykonuje się go miernikiem a nie oprogramowaniem, które możne przekłamywać.
    Jaki masz zainstalowany system?? XP SP3 czy jakiś wynalazek (gamer edition etc), czy możne W7/Vistę. W tym drugim przypadku system rezerwuje sobie pamięć dla programów i być możne to jest przyczyna zawieszania. Możliwe ze kończy się pamięć ram i nie wyrabia już plik stronicowania. Mailem tak na Viscie x64 przy graniu w GTA4 po 2h kończyła się pamięć i gra zacinała a potem wywalała do pulpitu albo master reset kompa magicznym przyciskiem. Na W7 wcale lepiej nie było, ot godzina więcej grania.
    Przeglądając internet znalazłem poradę aby wyłączyć zbędne usługi - Link - i pomogło.

    To samo można zrobić na XP.
    Sprawdź usługi i wykorzystanie pamięci. Po wyłączeniu ich daj znać o efektach.
  • Moderator of Cars
    Radeon 5770 jest jak najbardziej kartą serii 5700 i tak ma prawo być wykrywany (CCC tak właśnie podaje nazwę karty).
  • Level 32  
    Instalowałem już na paru komputerach r4xxx/r5xxx i owszem CCC pokazuje 4Cxx/5Cxx ( C - cyfra) ale system identyfikuje konkretny model/wersje. Zdarzało się ze nie identyfikował bądź nie mógł zainstalować i wtedy modyfikacja vin w sterowniku pomagała.
  • Level 9  
    Jak na razie komputer cały czas testuje mój kolega. Można wykluczyć kartę graficzną bo mówił że przełożył ją do swojego kompa i wszystko śmigało jak należy. A co do tych plików stronicowania o których wspominał kolega adamadi33 to nie sądzę że to może powodować problem, mam 3gb ramu i wydaje mi się że tyle powinno wystarczyć na poprawne działanie systemu. Zresztą wcześniej wszystko działało dobrze dopiero od jakiegoś miesiąca mam ten problem. Aha przed oddaniem kompa próbowałem zainstalować sterowniki do karty graficznej z płyty którą dostałem wraz z nią i to samo (błąd podczas instalacji)Skoro mój kolega wykluczył grafikę to coś innego musi powodować problem. Pozdrawiam
  • Level 32  
    Jak coś innego robi Ci takie rzeczy to może to WIRUS :D
    Jak jakiś anty syf zainstalowany czy na żywca jedziesz??
  • Level 9  
    Też już o ty pomyślałem, zeskanowałem kompa czym tylko mogłem i nic.
  • Level 43  
    Bios nie tylko aktualizuje poprawki na nowsze procesory ale tez na kompatybilność kart graficznych jaki pamięci ram.
  • Level 9  
    BIOS też mam najnowszy
  • Level 43  
    Więc przeinstaluj system.Pamięć jest w triple channel, dobrze są kości włożone?
  • Level 32  
    Skoro Bios najnowszy, karta sprawna a komputer dale sypie bledami, to albo cos nie tak z systemem albo ktoras z pamieci jest uszkodzona. Nie mozna tez wykluczyc uszkodzenia kontrolera pamieci, ktory jest zintegrowany w procesorze a co za tym idzie i samego procesora.