Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sierra MC8775 HS2300 WWAN 3G UMTS HSDPA update do 7,2Mbit/s

Spacewalker 09 Apr 2010 10:20 17825 16
    Spacewalker
    Level 33  
    Walczyłem walczyłem i wywalczyłem. Kupiłem nową karte Sierra MC8775 do Fuji AmiloPro i nie chciała działac z karta PLAY. Cały czas szukała sieci. Po przekopaniu internetu udalo mi się uzbierac komplet plików do update karty. fabrycnzie karta jest zablokowana na 3,6Mbit/s - tyle co zwykłe modemy Hauwei. Po update - rewelacja 7,2Mbit/s
    Problem z zasięgiem znikną, karta ma jedną antene i stojąc obok Della z kartą UMTS 5530 (2 anteny) ma jedną kreskę wiecej zasięgu. Obie karty 7,2Mbit/s
    Karta jest dedykowana do HP i rozpoznawana jako HP HS2300.

Opis:
    1) karta musi byc zainstalowana w systemie
    Zasilacz podłaczony
    karta SIM zainstalowana w czytniku

2)Pobieramy BinFlash (software) i pliki updatu 8775_h2_0_8_19 (
    3) Otwieramy Bin Updater i klikamy OK by wskazac pliki UPDATE.
    - pierwszy plik 1st - jest to bootloader i cały proces updatu trzeba zacząc od niego, czas wgrania ok 10-15sek
    -drugi plik 2nd to frimware i nalezy go wgrac po pierwszym pliku, Czas wgrania ok 2-3min.

Po całej operacji uruchamiamy Watcher HP i sprawdzamy wersje frimware w opcjach .
    Watcher posiada w sobie drivery do w/w karty.
    Spacewalker
    Level 33  
    Moja karta nie miała simlocka i nie ma. Chodzi super w PLAY.
    zyndramm
    Level 9  
    Witam,

Spacewlker, wielkie dzięki za ten opis !

Mam HP Compaq 2510p i pierwsze 2 kroki przebiegły zgodnie z planem.

Potem uruchomiłem załączony Watcher HP i komputer się restartował. Były jakieś problemy z modemem, nie chciał zainicjować połączenia, więc odinstalowałem go i restartowałem ponownie. Zainstalował się wtedy automatycznie, lecz prędkość przesyłu w tray'u była 115,2 Kbps.

Odinstalowałem więc modem jeszcze raz i zainstalowałem ponownie, tym razem korzystając z sterownika HP WWAN Broadband Wireless ze strony HP :

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupp...swLang=30&mode=2&taskId=135&swItem=ob-65526-1

i mam 7,2 Mbps.

Nie mam wielkiego doświadczenia w przeprowadzaniu bardziej zaawansowanych operacji w kompie, więc robię "na czuja". Grunt, że działa. Może ta informacja też komuś pomoże.

Jeszcze raz dzięki za opracowanie tematu !
    Spacewalker
    Level 33  
    Przy 115.2Kbps to miałes połaczenie GPRS, pewnie wybierane przez *99*** , ale fajnie ze działa. Jak widac kazdy przypadek inny.
    zyndramm
    Level 9  
    Powyższa uwaga dała mi do myślenia. Z netu poprzez modem HSDPA korzystam dopiero kilkanaście dni, wcześniej cały czas na łączu stałym.

Mam kartę w Orange, stosowałem połączenie poprzez numer wybierania *99#
    Procedura konfiguracji jest opisana tutaj w zakładce "kreator nowego połączenia" :

http://www.orange.pl/portal/map/map/tech_help...4113362&stamp=1275977374435&articleId=4779479

Przed zdjęciem blokady z modemu pokazywało 3,6 Mbps, potem, co opisane powyżej 115,2 Kbps i teraz już 7,2 Mbps.

Uwzględniając jednak otrzymaną uwagę, zainstalowałem program Orange Free

Dokonałem pomiaru na stronie speedtest.pl

1. łącząc się poprzez *99#

2. chwilę później łącząc się z użyciem programu Orange Free (czasami pokazuje łącze jako 3G a czasami jako 3G+ ilość kresek taka sama 4 na 5

Wyniki nieco się różnią, ale nie zasadniczo.Trudno mi dokonać ich interpretacji, subiektywnie oceniam prędkość tego łącza jako bardzo przyzwoitą.
    crash69
    Level 11  
    Czy warto zmienić Ericsson F3507g na Sierre. Mam i chodzi tak sobie często łapie rozłączenia przy nic nie robieniu. Ewentualnie sam z siebie przełącza się na gorszy nadajnik ;/
    W Ericssonie miałem gps Siera też posiada?
    I czy ten model będzie chodził również w Lenovo.
    Sierra Wireless 8781 będzie tez działał w PL czy tylko 88775
    przemke
    Level 11  
    Świetny wątek. A ja zapytam kolegów jakiego programu używacie do tego modemu w HP-kach pod windows? Mam jedynie program "Sierra Wireless Watcher" i ten niestety nie oferuje w ustawieniach nawet możliwości zmiany wybieranego numeru, ma jedynie predefiniowane ustawienia i wcześniej na przykład mbank mobile na ustawieniach plusa działał, obecnie nie. Coś nie mogę znaleźć nowszej wersji tego programu.

Odpowiadając na pytania crash69 to GPS-u ten modem nie posiada a Lenovo też ma raczej blokady BIOS-u (thinkpady przynajmniej tak miały).
    prospektor
    Level 1  
    Miałem podobne problemy jak kolega 'zyndramm'.
    BinUpdater miał problemy z wgraniem pliku pierwszego, nie kończył instalacji poprawnie. Zrestartowałem kompa i modem przestał działać. Lampka 'Wireless' zaczła migać czego wcześniej nigdy nie było. Myślałem, że już po modemie, wiadomo.
    Ale odinstalowałem modem i po restarcie włączyłem go ponownie w "Wireless Assistant" (HP Compaq 2510p), sterowniki zainstalowały się ponownie, modem dalej nie działał.
    Jeszcze raz odpaliłem BinUpdater i wszystko po kolei jak w opisie, tym razem wszystko się udało - ale przyspieszenie neta !

Dzięki za opis.
    ryshard
    Level 15  
    O temat żywy. Wczoraj zakupiłem HP Compaq 6910p z wbudowanym Sierra MC8770. Upgrade softu poszedł dopiero po wyjęciu karty sim, więc opis trochę niespójny w pierwszym punkcie. Po zmianie softu nadal nie łączy się z AERO2, a szkoda.
    Interactive
    Level 10  
    Opis jak najbardziej spójny i wcale nie trzeba wyjmować karty SIM - należy natomiast wyłączyć program obsługujący modemowe połączenie z internetem.

Przed zmianą oprogramowania miałem ... MAX 3,25/0,19 Mbps
    Po zmianie oprogramowania mam ......... MAX 6,06/0,36 Mbps

Zasięg się nie zmienił - pozostał nadal na 3/5 kresek.

Wszystko zrobiłem zgodnie z opisem w pierwszym poście.
    Poszło lekko, łatwo i przyjemnie.

Dziękuję bardzo jego autorowi i pozdrawiam go serdecznie za kawał dobrej roboty.
    dibo0
    Level 1  
    Ja nie mogę wogóle zainstalować tego modemu Sierra mc8775. Mam dell latitude 2120 modem fizycznie założony w menadzeże urządzeń widnieje jako nieznany, instalowałem już sterowniki z co-najmniej 10 miejsc i nic. Pomóżcie skąd sterowniki dla win7 32bit
    Interactive
    Level 10  
    Należy zainstalować program "Sierra Wireless 3G Watcher", na przykład stąd:

http://www.m2mconnectivity.com.au/brands/sier...-wireless-aircard/aircard-software/3g-watcher

Wraz z programem automatycznie instalują się właściwe sterowniki.
    Windows XP
    Windows Vista
    Windows 7
    lub Mac OS x

Przy okazji chciałbym dodać, że udało mi się zrobić upgrade bez żadnego problemu na dwóch kartach.

Przy trzeciej karcie coś poszło "nie tak" i podczas wgrywania pliku nr. 1 wyskoczył błąd.
    Musiałem zrestartować system, uruchomić wszystko od nowa i tym razem się udało bez problemów, a karta dostała 2x przyspieszenie.

To taka informacja do tych którzy też spotkali się z błędami - nie ma co lamentować tylko powtórzyć wszystko od początku :)
    Pawel.80.
    Level 1  
    Próbowałem już kilkanaście razy i nie mogę przejść całego procesu.

Udało mi się dojść do kroku pierwszego, ale dostaje z BinUpdater komunikat - modem ejected i potem już tylko failed to find device. Może miał ktoś podobny problem bądź wie jak sobie z nim poradzić.
    Dodzix
    Level 1  
    Jak pokazuje na BinUpdate'rze failed to find device to trzeba pobrac HP Wireless Assistan wtedy on włańcza WWAN na komputerze i po instalacji HP Wireless Assistan idzie instalacja plikow CWE. :)
    arpo
    Level 11  
    I jeszcze jedno podziękowanie dla autora! Już miałem się poddać, bo zrewitalizowałem swojego starego HP6710b i myślałem, że odpuszczę wykorzystanie wbudowanego modemu. Sądziłem, że problem z połączeniem dotyczy tego, że urządzenie jest stare, sterowniki są od Visty, a ja działam na 7, no i HP Connection Manager nie obsługuje takiego połączenia. Po kilku godzinach walki przyszło mi do głowy hasło "hs2300 firmware update" i tak trafiłem tutaj. W efekcie karta Playa hula jak należy :)
    Piotr520
    Level 24  
    Witam.
    Mam pytanie do autora tematu. Czy pliki zamieszczone w pierwszym poście są typowo pod kartę instalowaną w hp czy mogę nimi zaktualizować kartę w lenovo? Oczywiście karta sierra wireless MC8775. Czy ta karta w ogóle współpracuje z Aero2 czy szkoda mojej roboty?
    Pozdrawiam.

Edit
    Programik z pierwszego postu działa również na laptopie lenovo, dokładnie x61s (win XP pro 32bit) z kartą MC8775. Karta współpracuje z Aero2. Pozostało jeszcze zaktualizować do 7,2Mbit/s :D

Edit
    Aktualizacja się udała :D . Dodam tylko że nie potrzebujemy pliku BinUpdater.exe ponieważ jest on wbudowany w program 3G Watcher. Wystarczy wejść w C\Program Files\Sierra Wireless Inc\3G Watcher i tam mamy BinUpdater.exe.
    Wielkie dzięki autorowi za założenie tematu.
    Pozdrawiam.