Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Maxdata wolne ładowanie baterii

piotrb111 10 Kwi 2010 10:37 2957 15
  • #1 10 Kwi 2010 10:37
    piotrb111
    Poziom 11  

    Mam pytanie mam laptopika Maxdata 1000t, wrzuciłem nowy wsad do baterii i bateria się ładuje do 19% kończy ładowanie, jak ją wyjmę i włoże kontynuuje ładowanie do 50%, ale cały proces trwał 24h, następnie laptop działał 40 min.
    Teraz jak podłącze ładowanie ładuje się do 19% i nic dalej, czego to może być objaw.
    Bo to że są podjechane ogniwa to oczywista, oczywistość, ale dlaczego są przerwy w ładowaniach?

    0 15
  • Pomocny post
    #2 10 Kwi 2010 12:03
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wsad, który wgałeś, to oryginalny wsad z Twojej bateri, czy od kogoś innego?

    0
  • #3 10 Kwi 2010 12:47
    piotrb111
    Poziom 11  

    To jest wsad z tego forum do baterii UN341C2_maxdata.BIN
    Opis był, że nowy.
    W sumie jest lepiej bo poprzednio bateria się ładowała, i po cąłkowitym naładowaniu padała w przeciągu 5 minut.

    0
  • Pomocny post
    #4 10 Kwi 2010 13:04
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wychodzi na to, że te dwie baterie mają inne rezystory pomiarowe, dlatego po wgraniu obcego wsadu tak długo się ładuje.
    Zamieść tu swój oryginalny wsad, a ktoś go Tobie zresetuje.

    0
  • #5 10 Kwi 2010 13:17
    piotrb111
    Poziom 11  

    No i tu jest właśnie kłopot bo szukałem oryginalnego, wiem że przez wgraniem tego, zrzucałem starą zawartość, ale gdzieś mi wsiąkła i nie mogę jej znaleźć.
    Czy jeżeli nie znajdę orinalnej zawartości to da się coś zrobić?
    Bo szukałem tutaj na forum orginalnej zawartości do MAXDATA MBOOK 1000T, ale niestety nie znalazłem.

    0
  • #6 11 Kwi 2010 21:05
    piotrb111
    Poziom 11  

    Ustaliłem ciekawą rzecz, wrzuciłem wsad do swojej baterii od baterii maxdata eco 4200 OK 2200mah.bin i baterie zaczęły się normalnie ładować, tyle że dwie rzeczy:
    1. Ładują się do 20%
    2. Nie widzę zmiany parametrów baterii w baterrymon.
    Cały czas pokazuje 4000 pojemność tak jakby wogóle nie zmieniało się nic w tym co ładuje do eepromu. Programator daje komuniakt, że programowanie przebiegło prawidłowo. Czy możliwe, że eeprom jest zablokowany i nie da się do niego rzucić nowej zawartości?

    0
  • Pomocny post
    #7 11 Kwi 2010 21:14
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Takie pytanie, czy te wszystkie baterie, z których bierzesz wsady, są na tych samych sterownikach?

    0
  • #8 12 Kwi 2010 07:11
    piotrb111
    Poziom 11  

    No problem w tym, że nie ustalę na jakim sterowniku ma baterię maxdata eco 4200.
    Ponadto ten wsad który ściągłem jako pierwszy do mojej baterii ma nazwę:
    UN341C2_maxdata.BIN
    Moja bateria to UN341C2-E. Poza tym w poście z którego to pobrałem jest mowa o notebooku maxdata mbook 1000t więc kurcze czy to możliwe, żeby to były różne baterie?
    A czy to możliwe, że ładowanie w notebooku mam padnięte i stąd te kłopoty?

    0
  • Pomocny post
    #9 12 Kwi 2010 07:38
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Gdyby kolega przeczytał uważnie artykuły podwieszone do tego działu:
    "co znajduje się w baterii laptopowej", "FAQ do baterii" itd., to wiedziałby, że w tym samym typie baterii może być zupełnie inna elektronika oparta na innym sterowniku.
    Żeby sprawdzić do jakiego sterownika jest dany wsad wystarczy wczytać go do SBW_Demo. Jeśli program ten rozpoznaje wsad, to wyświetli typ sterownika.

    0
  • #10 14 Kwi 2010 00:19
    piotrb111
    Poziom 11  

    No więc sprawdziłem temat i:
    układ jest bq2040, eeprom 24c02
    i efekt jest taki, że po trzecim ładowaniu doszło do 20% i nie idzie dalej, potem rozładowywanie trwa około 30 minut i koniec.
    Myślę, że po prostu ogniwa są wykończone i może dlatego tak się zachowuje?

    0
  • #11 14 Kwi 2010 07:28
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ogniwa na pewno są do wymiany. Wygląda też na to, że ten drugi wsad lepiej pasuje do Twojej baterii.

    0
  • #12 14 Kwi 2010 07:57
    piotrb111
    Poziom 11  

    No cały widz w tym, że to jest cały czas ten oryginalny wsad który znalazłem UN341C2 tylko, że się wkurzyłem, odłączyłem baterie i na odłączonych ogniwa wrzuciłem wsad i dopiero potem podpiąłem spowrotem ogniwa więc może to pomogło.
    Jeszcze ma jedno pytanie bo widzę, że kolega dość mocno zorientowany w temacie.
    Czy ładowanie bakteri wygląda tak, że po kolei są ładowane ogniwa czyli najpierw 1 para na maxa potem druga itd., czy równoległe powoli wszystkie są ładowane?

    0
  • #13 14 Kwi 2010 08:02
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ogniwa są połączone szeregowo i ładowany jest cały pakiet odrazu. Te wiadomości są w podwieszonych artykułach do tego działu forum.

    Eeprom zawsze programuje się przy odłączonej elektronice od ogniw. Inaczej nic się w parametrach baterii nie zmieni.

    0
  • #14 14 Kwi 2010 08:05
    piotrb111
    Poziom 11  

    No i tutaj bym się nie zgodził do końca bo z inną baterią nie było kłopotu, wrzuciłem na żywca i ruszyła, z 0%, działała 2h.
    Ale teraz dla bezpieczeństwa zawsze będę ładował na odłączonej.

    0
  • #15 14 Kwi 2010 08:11
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wszystko zależy od sterownika. Jeśli sterownik co jakiś czas sprawdza parametry (robi sobie odczyt parametrów z eepromu), to po wgraniu na żywca tak będzie jak piszesz. Jeśli jednak odczytuje parametry tylko po podłączeniu zasilania, to bez odłaczenia ogniw, nic się nie zmieni w parametrach baterii. Są też takie sterowniki, które blokują zapis do pamięci.

    0
  • #16 14 Kwi 2010 08:13
    piotrb111
    Poziom 11  

    Tak tak z tym blokowaniem to już wyczytałem. Serdeczne dzięki za pomoc.

    0