Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przecinarka plazmowa z Bestera SPB 315 ?

robokop 10 Apr 2010 10:42 5933 8
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witajcie. Ostatnio znajomy stwierdził że przydała by mu się przecinarka plazmowa (zawodowy blacharz samochodowy), otóż posiadam sprawny transformator, ze spawarki jak w temacie, tak sobie pomyślałem czy nie dało by się stworzyć takiego kombajnu spawanie mma/cięcie plazma właśnie na bazie tego transformatora. Poczytałem troszkę i stwierdzam że chyba nikt nie opisał jeszcze takiej konstrukcji, jakbyście to widzieli? Pytam, bo kilka różnych fajnych urządzeń DIY zostało stworzonych i opisanych przez użytkowników forum.
    Anonymous
    Anonymous  
    kszumek
    Level 17  
    Witam
    sam kiedyś tez kombinowałem ale samo zdobycie palnika graniczyło z cudem
    teraz kiedy można już coś kupić za rozsądne pieniądze pomysł powrócił
    teraz mam dla kolegów 2 małe sugestie
    żeby coś z tego rozsądnego wyszło trzeba wybrać transformator dość dużej mocy
    i druga sprawa to odpowiednia charakterystyka transformatora
    musi być jak w spawarce,
    trafo od migomatu za bardzo się nie nadaje,
    chyba że się dorobi elektroniczną regulację i stabilizację
    pomysł kolegi żeby przewinąć bestera może być całkiem dobry aby tylko okna na trafo starczyło
    pozdrawiam i życzę udanych prób
    robokop
    A gdyby nie dowijać, tylko spróbować powielacza napięcia (kaskady Villarda) ?
    Co prawda nie za bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić to w układzie trójfazowym, ciekawi mnie czy było by to możliwe w ten sposób?
    Rysowane na szybko -
    Nie śmiać się, to ma tylko zobrazować ideę.
    Sterowane w ten sposób
    Oczywiście wystarczyłby powielacz dwustopniowy, nie cztero jak na rysunku.
    Anonymous
    Anonymous  
    robokop
    Wydajność prądowa układu będzie zależeć tylko i wyłącznie od pojemności zastosowanych kondensatorów - kilka tys. uF i już, zresztą przecinarki plazmowe to nie spawarki, tu operuje sie prądami 20 - 50A. Żeby nie usmażyć wszystkiego przy zwarciu, oprócz dławika wkleił bym jeszcze ewentualnie rezystor fechralowy. Korci mnie wypróbowanie właśnie takiej idei.
    Anonymous
    Anonymous  
    robokop
    Quote:
    przecież nie dasz tam zwykłych elektrolitów bo wystrzelą jak korki od szampana.

Tu właśnie leży problem - albo będę musiał wyszabrować gdzieś po cenie złomu baterię kompensacyjną, albo zaprzyjaźnić się z kimś przywożącym elektronikę przemysłową z demontażu - kondensatory o niskim ESR z przetwornic różnego rodzaju.