Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centralny zamek, zamyka ale nie otwiera.

marek_is 10 Apr 2010 20:35 23914 11
  • #1
    marek_is
    Level 9  
    Centralny Inferno zamontowany do VW Golf 2, wszystko śmigało dobrze, prawdopodobnie do momentu gdy padła mi bateria przy pilocie, między czasie wymieniałem jeszcze akumulator bo na wcześniejszym mi całkiem resetowało ( zamek, zegar) no i później kupiłem nową bateryjkę no i pojawił się problem, w ogóle nie reagowało na pilota no to myślałem że trzeba zaprogramować, coś porobiłem według znalezionej instrukcji ( ale nie wiem czy to instrukcja od tego) no i teraz centralny z pilota zamyka, ale już nie otwiera, przy wciśnięciu 'wyłącz' słychać dwa piknięcia w centralce, ale siłowniki nie reagują, przy ponownym naciśnięciu zamiast otwierać zamyka. Znalazłem jakąś instrukcję obsługi firma AMT, na obrazku centralka i wszystko się zgadza, więc to pewnie będzie od tego, tylko że w tym nie ma nic konkretnego, chcąc wejść w stan programowania ( wciśniete oba guziki) wg instrukcji dioda powinna szybko pulsować, natomiast pulsuje normalnie i do tego załacza się syrena alarmowa, w tym samym punkcie pisze że jeżeli aktywna jest funkcja antynapadu należy ją skasować, ale postępując według instrukcji nic się nie dzieje. Co by tu można jeszcze sprawdzić??
  • #2
    MLQDY
    Level 15  
    Po pierwsze sprecyzuj czy masz zalozony centralny ze sterowaniem pilotowym, cze autoalarm z ktorego pilota sterujesz takze zamkiem, bo piszesz o centralnym a z dalszej czesci postu wynika,ze masz Alarm.
    Kolejne pytanie to czy jesli kluczysz auto z wkladki kierowcy to działa otwieranie i zamykanie wszyskich silownikow?
  • #3
    tzok
    Moderator of Cars
    ...a "ręcznie" wyzwolony działa? Masz oryginalny system pneumatyczny z pompką w bagażniku, czy przerobiony na elektryczny?
  • #4
    marek_is
    Level 9  
    Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to trudno mi określić bo sam tego nie zakładałem, jak można to rozpoznać?? znalazłem jakieś dokumenty w samochodzie i jest zamówienie gdzie jest wpisane;
    - centralny zamek 4D
    - interno,
    Natomiast instrukcja jest od autoalarmu i cały sprzęt po obrazkach pasuje do tej instrukcji, a druga część ma się tak, teraz nie zamyka ani nie otwiera wszystkich siłowników przy próbie z wkładki kierowcy, mało tego nie mam pewności czy wcześniej w ten sposób działało, spróbuje się dowiedzieć

    Dodano po 3 [minuty]:

    tzok wrote:
    ...a "ręcznie" wyzwolony działa? Masz oryginalny system pneumatyczny z pompką w bagażniku, czy przerobiony na elektryczny?

    1. j.w.
    2. mam tylko w drzwiach od kierowcy i pasażera z przodu, z tyłu nie jest w ogóle podłączone, ale ostatnio jak rozkręcałem to siłowniki są w drzwiach z tyłu, w bagażniku nic nie ma
  • #5
    MLQDY
    Level 15  
    No zobacz kolego czy sam zamek jest sprawny, czyli czy dziala sterownie reczne oraz z wkladki. Jesli tak to problem najprawodopodobniej tkwi w centralce sterujacej, moze sie lut oberwal lub przekaznik wypalil i zamek nie dostaje iimpulsu "otwórz"
  • #6
    marek_is
    Level 9  
    MLQDY wrote:
    No zobacz kolego czy sam zamek jest sprawny, czyli czy dziala sterownie reczne oraz z wkladki. Jesli tak to problem najprawodopodobniej tkwi w centralce sterujacej, moze sie lut oberwal lub przekaznik wypalil i zamek nie dostaje iimpulsu "otwórz"

    Chodzi Ci o próbę otwierania i zamykania kluczykiem, i czy w tym czasie się zamykają/otwierają 2 drzwi?? Jeśli tak to zamykają się tylko jedne drzwi, niezależnie czy kluczykiem czy od środka. Ale o ile dobrze pamiętam to wcześniej było tak samo i z pilota wszystko działało, patrzyłem na centralke i niby nic nie widać żeby było coś przerwane.
  • #7
    MLQDY
    Level 15  
    No ok,zobacz czy wychopdzi impuls otwierania z centralki. Jesli to zwykly zamek uniwersalny dokladany to sterowanie powinno byc masa.
  • #8
    rico37p
    Level 28  
    A czy w ogóle sprawdziłeś zasilanie do centralki (+ i -) We wtyczce do centralki masz przewody brązowy i biały (otwieranie i zamykanie),spróbuj przez probówkę podać tam masę ,czy będzie jakakolwiek reakcja.
  • #9
    MLQDY
    Level 15  
    Z tego co pisał to niby otwiera zamki, tylko nie zamyka, wiec zasilanie teoretycznie na centralce jest
  • #10
    marek_is
    Level 9  
    MLQDY wrote:
    Z tego co pisał to niby otwiera zamki, tylko nie zamyka, wiec zasilanie teoretycznie na centralce jest

    Odwrotnie, zamyka ale nie otwiera, a z impulsem to jest tak:
    sprawdziłem na zamykaniu i na otwieraniu, na zamykaniu które chodzi ( "masa" i "zamykanie" na centralce) jest ok 13, jak zamykam spada do 1 po czym dalej jest 13, a przy otwieraniu jest 0, a jak otwieram rośnie do ok 0,8 i znów spada do 0
  • #11
    tzok
    Moderator of Cars
    Pewnie wypaliło styki w przekaźnikach albo uszkodził się jeden z tranzystorów sterujących. Tak się dzieje jak zamek zaczyna "klepać" z powodu słabego zasilania.
  • #12
    marek_is
    Level 9  
    tzok wrote:
    uszkodził się jeden z tranzystorów sterujących

    takie właśnie mam teraz podejrzenie