Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla verso 2004r problem z szybami.

radyjator 11 Apr 2010 10:30 12556 3
Relpol
    radyjator
    Level 19  
    Witam! Posiadam problem prawdopodobnie z przełącznikami. Wszystkie szyby są sprawne i działają z przełączników w każdych drzwiach osobno nie można jedynie sterować z głównego panela kierowcy pozostałymi szybami. Instalacja jest 100% cała. Na początku problem był jedynie z prawą stroną przód i tył, lewy tył sterował normalnie z głównego panela. Jednak na próbę przełożyłem włącznik tylnych lewych drzwi do innych i już żadnych nie da się sterować z głównego panela. Po przejrzeniu instalacji wnioskuje ze sterowanie odbywa się jednym kablu cyfrowo lub poziomem napięcia gdyż dla każdej funkcji i każdych drzwi na tym kablu jest nieco inne napięcie. Cała prawa strona była robiona więc podejrzewam ze było to odłączane wcześniej dlatego przestało chodzić. Wydaje mi się że to wszystko się rozprogramowało. Czy moje podejrzenie jest słuszne??
    Może zna ktoś sposób wprogramowana tych włączników do włącznika głównego. Zaznaczę iż każdy włącznik ma swoją elektronikę sterującą z przekaźnikiem.
    Pozdrawiam!
  • Relpol
    spidi6451
    Level 9  
    Miałem ten sam problem dzisiaj udało mi się go rozwiązać najprawdopodobniej po odłączeniu akumulatora przełącznik sie rozprogramował i nie widzi szyb pasażerów ponieważ każda szyba chodzi na własnym przekażniku tak jak pisałeś, ja zrobiłem tak: odłączyłem najpierw główny panel od kierowcy pózniej włączyłem zapłon nadusiłem przełącznik szyb w panelu kierowcy prawy przód otworzyłem drzwi prawe przednie i zamkołem od tego momentu zaczeła szyba działać i tak po kolei każde drzwi i działA :-) JEŚLI NIE RUSZY to np: nie puszczaj przełącznika drzwi i otwórz i zamknij drzwi lub odłącz przełączniki po kolei i podłącz, ja zrobiłem pierwszym sposobem i działa
  • Relpol
    birut
    Level 21  
    Mam podobną sytuację. Po wymianie kompletnych drzwi przednich prawych przestał działać centralny (u kierowcy) przełącznik szyb. Z powyższego tekstu nie bardzo wiem co po kolei mam zrobić bo się autor z kolejnością troszkę pogubił. Może ktoś już opanował to zagadnienie jak zaprogramować otwieracz szyb w drzwiach. Tam jest szyna I2C którą idą rozkazy o zamknięciu szyb.

OK. Doszedłem do tego sam, a więc wyłączamy silnik wyciągamy kabelek z kostki przełączmnika szyby w tych drzwiach w których nie działa, następnie włączamy stacyjkę, potem wciskamy kabelek w kostkę przełącznika szyby i gotowe, centralny sterownik otwierania szyb przy kierowcy reguluje innymi szybami.
    mozg100
    Level 10  
    Nie wiem co autor powyższego postu miał na myśli jednak mam rozwiązanie które może jeszcze komuś pomóc w Toyocie - u mnie akurat Corolla Verso.
    Jeśli po odłączeniu akumulatora nie działa opuszczanie szyb pasażerów, procedura jest następująca:
    - kluczyk przekręć w pozycję ON ( silnika nie musimy uruchamiać)
    - opuść trochę szybę pasażera
    - w konsoli od kierowcy włącz podnoszenie szyby i trzymaj
    - włącz podnoszenie szyby u pasażera, zamknij szybę do konca
    - puść przycisk u pasażera, a ten u kierowcy jeszcze jakies 2 sekundy trzymaj.
    Po puszczeniu już tego przycisku powinno być jeszcze słychać "klik" w module u pasażera i powinno działać.
    Trzeba zrobić tak dla wszystkich drzwi.
    Pozdrawiam.