Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosty steronik DMX. Szukam prostego schematu.

Dawid_s 11 Apr 2010 14:58 1934 7
    Dawid_s
    Level 18  
    Witam. Potrzebuje jakiś schemat prostego 6 lub 8 kanałowego sterownika DMX i ewentualny wsad do procka o ile potrzebny ale z tego co wiem to tak. Tylko 6 lub 8 suwaków, bez żadnego flasha, mastera itp.
    l3sz3k
    Level 18  
    Witam,
    A kto Ci powiedział, że sterownik DMX jest prosty ?

A teraz poważnie, tego czego szukasz nie ma na rynku.
    Musiał byś poprosić kogoś o zaprojektowanie, a jak wiesz to się wiąże z czasem i $$$.
    Masz do wyboru dwa wyjścia: zaprojektować i zbudować to samemu lub skorzystać ze schematów urządzeń, które już są udostępnione w sieci.
    Dawid_s
    Level 18  
    Ja rozumiem że nie są proste, więc postanowiłem się sam wziąć do roboty i zaczynam poznawać świat mikrokontrolerów, może coś samemu mi się uda. Nie jestem elektronikiem ale elektrykiem z podstawami elektroniki więc może po paru próbach się coś uda. Że gotowych nie ma to wiem, są takie sześciokanałowe ale nie do końca to o co mi chodzi, pytałem ponieważ myślałem że ma ktoś może jakiś schemacik i wsad nawet do większego sterownik na którym mógłbym się trochę po wzorować przy mojej nauce mikrokontrolerów.
    l3sz3k
    Level 18  
    Sam wsad nie wystarczy, potrzebny jest kod źródłowy, który trzeba dostosować do
    Twoich potrzeb. Jest sporo osób, które popełniły kiedyś sterownik DMX. Pytanie brzmi czy się podzielą z Tobą takim kodem.

Co do wykonanie to można podłączyć potencjometry do wejść pomiarowych ADC
    mikrokontrolera AVR. Taki kontroler ma 8 wejść.

ps. nie myślałeś nad konwerterem usb-dmx ?
    Dawid_s
    Level 18  
    Ja posiadam profesjonalne sterowniki DMX, tylko potrzebuje taki układ aby sterować follow spotem.
    l3sz3k
    Level 18  
    Dawid_s wrote:
    Ja posiadam profesjonalne sterowniki DMX, tylko potrzebuje taki układ aby sterować follow spotem.

Skoro posiadasz profesjonalny sterownik to tym bardziej nie rozumiem po co Ci jakaś samoróbka? Chcesz sterować urządzenie z dwóch steroników DMX na raz?
    Do tego potrzebny jest merger. Kolego napisz jaki sprzęt posiadasz i co chcesz osiągnąć?