Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagle pogarszająca się jakość obrazu, antena siatkowa

aron20000 11 Apr 2010 15:13 3221 7
  • #1
    aron20000
    Level 22  
    Witam, proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem początkujący jeśli chodzi o anteny. Mam pewien problem.
    Na początek chciałbym przedstawić w jaki sposób połączona jest u mnie antena:

    Nagle pogarszająca się jakość obrazu, antena siatkowa


    Więc posiadam dwa odbiorniki TV. W fachowym sklepie polecono mi rozgałęźnik specjalny cytuję sprzedawcę: "niskostratny, na sygnał separowany" na którym jest schemat ja powyżej. Mam podłączoną antenę tak jak na schemacie powyżej, jeden zasilacz przy pierwszym odbiorniku TV. Przy drugim jest sama wtyczka antenowa.



    1. Na początku chciałbym spytać, czy powinno być możliwe oglądanie telewizji na odbiorniku TV2 (tym z sama wtyczką), jeśli wtyczka antenowa jest wyciągnięta z odbiornika TV1 (zasilacz jest ciągle podłączony do sieci), tylko wtyczka antenowa wyjęta z telewizora 1. U mnie w takiej sytuacji jest obraz na odbiorniku TV2, ale o jakości takiej jakby nie było podłączonego zasilacza do sieci. Czy to normalne?

    2. Drugie pytanie dotyczy sytuacji takiej, że podczas oglądania telewizji, zdarza się, że obraz się psuje, jakby ktoś odłączył zasilacz z sieci 220V, czasem samo z siebie, czasem gdy jest duży pobór prądu (podczas włączania komputera lub załączania bojlera elektrycznego).

    W obydwu sytuacjach pomaga wyciągnięcie i włożenie wtyczki antenowej w telewizorze 1, przy którym jest zasilacz. Drugie pytanie trochę się wiąże z sytuacją pierwszą. Więc logicznie rozumując, najpierw trzeba by było wyjaśnić pytanie z pierwszego akapitu.

    Co może być tego przyczyną?


    Pliki graficzne wklejamy na serwer elektrody funkcją Dodaj obrazek pod polem wpisu po lewej stronie.
    Poprawiłem .
    [SP5ANJ]
  • #2
    kaczy99
    Level 23  
    1. Moim zdaniem zasilanie anteny razem z oryginalną wtyczką powinno być podłączone przed rozgałęźnikiem i w takim wypadku na obu telewizorach wszystko będzie działać.
    2. Jest kilka możliwych przyczyn tej sytuacji, pierwsza może być związana z podłączeniem telewizora pomiędzy anteną a wtyczką zasilania anteny, druga z jakimś zimnym lutem lub przerwą w obwodzie zasilania anteny.

    Obrazek:
    Nagle pogarszająca się jakość obrazu, antena siatkowa
  • #3
    Lucjan52
    Level 27  
    Odnośnie pkt.1, to nie ma znaczenia czy wtyczka w 1 TV jest włożona czy tez nie.
    Na 2 TV musi być obraz, bo antena podłączona jest do rozgałęźnika, a z niego wyjścia na 2 telewizory. Jeśli tak nie jest t.zn, ze coś " zmaściłeś"
  • #4
    aron20000
    Level 22  
    kaczy99 Właśnie w tym sklepie dowiedziałem się, że są specjalne rozgałęźniki, że możliwe jest podłączenie dwóch odbiorników i podłącza się zasilacz przy jednym z nich (nie przed rozdzieleniem sygnału) koszt chyba o 2zł większy od tego uniwersalnego. Nawet na schemacie na rozgałęźniku jest pokazane, że zasilacz ma być podłączony przy jednym z TV nie przed rozgałęźnikiem.
    Dzisiaj stoczyłem kolejny walkę z tym znikającym obrazem, nic nie pomagało wyciąganie i wkładanie wtyczki do pierwszego TV (przy którym jest zasilacz). Tym razem poruszanie środkowym "pręcikiem we wtyczce" (tam gdzie podłączony jest zasilacz) naprawiło problem.
    Wszystko byłoby jasne, tzn. wynikałoby z tego, że gdzieś nie łączy wtyczka do której podłączony jest zasilacz i główne wyjście anteny, ale ten zasilacz razem z wtyczką antenową (bo to jest komplet kupowany razem i fabrycznie złożony), kupiony został nowy jakieś 3 tygodnie temu, kiedy zaczynały dziać się te zakłócenia. To byłoby trochę dziwne żeby nowy zasilacz okazał sie od razu uszkodzony. Może kupno jeszcze raz nowego zasilacza załatwi problem. Zasilacz w komplecie z wzmacniaczem i wtyczką to koszt 9 PLN więc nie tak dużo. Spróbuje przed kupnem jeszcze raz nowej części poprawić może luty przy wzmacniaczu i zasilaczu, który kupiłem parę tygodni temu.
  • #5
    kaczy99
    Level 23  
    Spróbuj umieścić wtyczkę z zasilaczem przed rozgałęźnikiem, mimo tego co piszą w instrukcji, alternatywnego pomysłu nikt tu jeszcze nie zamieścił. Jeżeli masz lutownice to przelutuj po prostu tą wtyczkę, raczej to jest przyczyną problemu numer 2.
  • #6
    aron20000
    Level 22  
    Spróbuję, tylko pewnym problemem może być to że rozgałęźnik jest na zewnątrz budynku ale zobaczę co da sie zrobić.
  • Helpful post
    #7
    LeDy
    Level 43  
    Albo na TV , który zwiera napięcie, dać separator- taka wtyczka jak przy zasilaczu.
  • Helpful post
    #8
    ducia
    Level 22  
    Według schematu jest ok tylko ten rozdzielacz powinien być podłączony tak:
    wej - wejście anteny
    wyj z separatorem - tu podłączasz drugi telewizor nie to wejście z zasilaczem
    wyj przepuszczające nap. - ty z zasilaczem do wzmacniacza
    Posprawdzaj czy nie masz gdzieś zwarć i czy wzmacniacz w antenie jest ok.