Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat

11 Kwi 2010 23:10 23906 43
  • Poziom 15  
    Witam, jak w temacie bardzo proszę forumowiczów o stworzenie płytki PCB zgodnie ze schematem który zamieszczam poniżej.

    Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat

    Jeśli to możliwe, to bardzo proszę o export tej płytki do formatu pdf albo jpg. Dlatego, że nie posiadam żadnego programu do odczytywania plików.

    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

    Proszę poprawić temat, tak aby był zgodny z regulaminem.
    Robak
  • Poziom 16  
    W dziale jest już odpowieni temat, nastepnym razem użyj funkcji szukaj, bo moderatorzy nie maja litosci :)
  • Poziom 15  
    bartek33 napisał:
    W dziale jest już odpowieni temat, nastepnym razem użyj funkcji szukaj, bo moderatorzy nie maja litosci :)

    dziwne bo czytałem jeden z tematów na temat PCB i moderatorzy kazali tworzyć nowe tematy dot. płytek PCB możesz podać link do tego tematu?
  • Poziom 15  
    elkard napisał:


    tak jak pisałem, wszystkie tematy są pozamykane.


    Cytuję moderatora z jednego z postów.

    Niestety jest limit trzech "pomógł" od jednego usera:( Także każdy kto chce prosić kolegów o pomoc przy projektowaniu PCB, proszę by założył po prostu nowy temat:) Jutro odkleję ten temat.

    jak w temacie, dalej proszę o pomoc w zaprojektowaniu płytki tego układu.
  • Poziom 39  
    DejayPablo napisał:
    Witam, jak w temacie bardzo proszę forumowiczów o stworzenie płytki PCB zgodnie ze schematem który zamieszczam poniżej.

    Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat

    Jeśli to możliwe, to bardzo proszę o export tej płytki do formatu pdf albo jpg. Dlatego, że nie posiadam żadnego programu do odczytywania plików.

    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

    Witam
    Nie bardzo rozumiem tylko tego fragmentu, zaznaczonego na rysunku (K-Line).
    Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat
    Reszta dla mnie jasna. Co do odpowiednich działów, gdzie można by kierować takie prośby, to proponuję zapoznać się z wpisami moderatorów w końcowych postach tych działów, a potem zarzucać wszystkim, że są odpowiednie działy.
    Ma rację kolega "DejayPablo", że wszystkie są pozamykane.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Bonkot napisał:
    DejayPablo napisał:
    Witam, jak w temacie bardzo proszę forumowiczów o stworzenie płytki PCB zgodnie ze schematem który zamieszczam poniżej.

    Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat

    Jeśli to możliwe, to bardzo proszę o export tej płytki do formatu pdf albo jpg. Dlatego, że nie posiadam żadnego programu do odczytywania plików.

    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

    Witam
    Nie bardzo rozumiem tylko tego fragmentu, zaznaczonego na rysunku (K-Line).
    Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat
    Reszta dla mnie jasna. Co do odpowiednich działów, gdzie można by kierować takie prośby, to proponuję zapoznać się z wpisami moderatorów w końcowych postach tych działów, a potem zarzucać wszystkim, że są odpowiednie działy.
    Ma rację kolega "DejayPablo", że wszystkie są pozamykane.
    Pozdrawiam.


    Już poprawiłem ten schemat, jest to schemat interfejsu diagnostycznego do samochodu, stąd był tam dorysowany przewód do sygnału linii K.

    schemat poprawiony
    Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat

    bardzo proszę o pomoc w zaprojektowaniu płytki, bądź chociaż naniesienie tego schematu do EAGLE albo KiCAD.
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Witam
    Projekt w "Eagle 4.16" + PDF (uwaga ! układ scalony FT232 trzeba przylutować od strony ścieżek).
    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Bonkot napisał:
    Witam
    Projekt w "Eagle 4.16" + PDF (uwaga ! układ scalony FT232 trzeba przylutować od strony ścieżek).
    Pozdrawiam.


    dzięki za pomoc:) profesjonalne wykonanie, a powiedz mi kolego czy jest mozliwość zrobienia tak aby układ FT232 był normalnie od góry tj. w normalnej obudowie?
  • Poziom 39  
    DejayPablo napisał:
    czy jest mozliwość zrobienia tak aby układ FT232 był normalnie od góry tj. w normalnej obudowie?

    To JEST jego normalna obudowa.
  • Poziom 15  
    dzięki wszystkim za pomoc
  • Poziom 13  
    Witam. I co DejayPablo odpaliłeś ten schemat i działa ci ?? Powiedz prosze bo też się z tym męcze i jakoś zero efektu. A z jakim autem to łączysz?

    Dodano po 29 [minuty]:

    Witam. skorzystam z okazji i także poproszę o pomoc przy stworzeniu płytki z takiego oto schematu. Ładnie proszę o projekt Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat
  • Poziom 15  
    rikimaru99 napisał:
    Witam. I co DejayPablo odpaliłeś ten schemat i działa ci ?? Powiedz prosze bo też się z tym męcze i jakoś zero efektu. A z jakim autem to łączysz?

    Dodano po 29 [minuty]:

    Witam. skorzystam z okazji i także poproszę o pomoc przy stworzeniu płytki z takiego oto schematu. Ładnie proszę o projekt Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat


    zapytam do czego służy w tym układzie IC1 ??

    Temet w dlaszym ciągu wymaga poprawy.
    Robak
  • Poziom 39  
    rikimaru99 napisał:
    Witam. skorzystam z okazji i także poproszę o pomoc przy stworzeniu płytki z takiego oto schematu. Ładnie proszę o projekt Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat

    Witam
    Projekt w "Eagle 4.16" + PDF (FT232BL należy przylutować od strony ścieżek).
    Pozdrawiam.
  • Poziom 13  
    ..kto mi powie dlaczego jak odpalam ten układ to pyta mi sie o jakiś sterownik funkcji ? nie wiem o co chodzi?
  • Poziom 13  
    hejka. dzięki za szybka odp. Więc zrobiłem inny schemat ten na ft232rl bodajże taki jak Ty i teraz mam problem z odpaleniem tego układu. nie wiem czy najpierw mam użyć mproga czy najpierw stery wgrać. Pomożesz?
  • Poziom 15  
    Od raz wgrywaj stery do FT232 są bodajże dwa rodzaje sterowników do niego, dokładnie nie pamiętam który jest potrzebny, ja wgrałem 1 sterownik i nie chodziło, dopiero na tej drugiej opcji sterownika zaczęło chodzić.
    a wykrywa Ci już FT232? masz ECHO w programie OBD.exe? po zwarciu RX i TX w FT232?
    tu masz OBD
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1952948#1952948

    ja robiłem to chyba na tym sterowniku

    jak nie to ściągnij sterownik VCC (virtual com port i to jednak chyba był ten) ze strony FTDI i zaktualizuj sterownik w menedżerze urządzeń w moim komputerze
    tu jest VCC
    http://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM20602.zip
  • Poziom 13  
    ..mój układ wygląda tak jak na fotce. W sumie to jeszcze nie wiem kilku rzeczy, mianowicie do czego służą te otworki w szeregu przy krawędzi no i jakoś dziwnie jest z tym gniazdem DB9 ponieważ tam na 4 pinie nic nie ma ono wchodzi w płytkę ale do tego nic nie dochodzi, za to wykorzystane jest 2,5,6 w tym DB9. nie rozumiem o co tutaj chodzi ??
  • Poziom 15  
    widocznie 4 pin masz nie wykorzystany w tym DB9 czyli generalnie masz ten sam układ co i ja, tylko że ja mam FTDI MAX232 i znów MAX232 nie wiem czemu no i chodzi echo jest z samochodem też się łączy.
    a pokaż schemat tej płytki, to jest ta co mi robił Bonkot?
    w przypadku Twojego układu też powinno działać, te nie wykorzystane złącza na płytce to są inne wyprowadzenia sygnałów z FTDI z nich nie musisz korzystać.

    coś dziwnie bo WG schematu 4 pin to powinna być transmisja danych KKL, a zobacz dokładnie po pinach gdzie one idą na płytce do czego idzie pin 2 do czego 5 i 6 albo pokaż schemat.

    zobacz to wg schematu mojego interfejsu

    widze że masz diody sygnalizujące transmisję, będziesz musiał pewnie w mprogu ustawić wyjścia na nie, ja ustawiałem bo inaczej nie chciały mrugać.
  • Poziom 13  
    schemat jest taki jak przedstawiłeś. dokładnie to samo i na schemacie fakt jest do 4 podłączenie ale jak to złożyłem tzn gniazdo wsadziłem w płytkę to jak pisałem do niczego nie dochodzi zaraz dam foto drugiej strony.
    Ale chyba znalazłem błąd. Mianowicie w druk pewnie powinno iść DB9 ale nazwijmy to dziurkami a nie gniazdo z bolcami jak ja zrobiłem. Dobra to jedna sprawa natomiast proszę mi powiedzieć co zrobić z tym Mprogiem i jak to zainstalować jak te stery wgrać czy co aby to odpalić i żeby zobaczył emulowany com port na usb ?
  • Poziom 15  
    Podłącz układ pod kompa pod USB no i jak wykryje urządzenie, to podaj ręczną lokalizację sterownika i podaj ten folder co masz rozpakowane sterowniki do FT232 VCC i wtedy zaczną się instalować, jak już zainstalujesz sprawdź echo i czy to wszystko działa, dopiero później możesz uruchomić mproga, bez sterowników mprog nie działa, folder ze sterownikami do albo folder główny albo I386 (jeśli masz system 32 bitowy)

    ew. plik inf czyli np. ftdibus.inf
    sterowniki VCC muszą się same zainstalować

    jako pierwsze zainstaluj VCC bo to są te od Virtual Com
  • Poziom 13  
    ...kurde kombinuje z tymi sterami co miałem i co mi podałeś i du... blada. No chyba że.. bo mam zainstalowane w kontrolerze uniwersalnej magistrali szeregowej jako nieznane urządzenie czy tak powinno to wyglądać ? - to pod xp
    A pod win2000 jak instaluje to mi się pyta o jakiś sterownik funkcji że nie został podany. Ku...de, aaaa

    Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

    no to sobie poradziłem z tym bajzlem, mianowicie trzeba było zamienić linie DP DM w USB i praktycznie sam się zainstalował - mam nadzieje że dobrze. zaprogramowałem też w MProg'u - myślę że dobrze i echo też jest tylko nie wiem jak te diody zaprogramować i tutaj też proszę o pomoc.
  • Poziom 15  
    no musisz poczytać na forum jak się programuje mprogiem jest to bardzo proste, najpierw musisz sczytać program z niego i zmienić w prawym oknie
    to jest screen zapożyczony ale mniej więcej tak to ma wyglądać.

    Bardzo proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB schemat

    nie patrz na te czerwone kółko bo to ktoś inny zaznaczył ja zaznaczyłem prostokątem czerwonym jak to ma mniej więcej wyglądać.

    pamiętaj aby potem zapisać wszystko na kości FT232 w MPROG'u

    P.S. - masz dwie diody RX i TX? a trzecia dioda sygnalizuje włączone urządzenie?
  • Poziom 13  
    .. dzięki za odp ale z tym też już sobie poradziłem dziś rano -diody. Mam jeszcze jedno pytanie czy ten przycisk w schemacie coś robi ? Masz go w swoim układzie?? do czego on jest wykorzystywany?? Ja mam cisnę go i nic się nie dzieje. A drugie pytanie czy ma znaczenie że programując ten układ robiłem to przez rozgałęźnik combo usb Modecoma ? Pytam bo podłączając się do samochodu tylko kablem bez tego rozgałęźnika nie mogłem się połączyć a gdy puściłem przez niego to ładnie wszystko ruszyło. Więc ??
  • Poziom 15  
    rikimaru99 napisał:
    .. dzięki za odp ale z tym też już sobie poradziłem dziś rano -diody. Mam jeszcze jedno pytanie czy ten przycisk w schemacie coś robi ? Masz go w swoim układzie?? do czego on jest wykorzystywany?? Ja mam cisnę go i nic się nie dzieje. A drugie pytanie czy ma znaczenie że programując ten układ robiłem to przez rozgałęźnik combo usb Modecoma ? Pytam bo podłączając się do samochodu tylko kablem bez tego rozgałęźnika nie mogłem się połączyć a gdy puściłem przez niego to ładnie wszystko ruszyło. Więc ??


    ja przycisku nie mam w układzie, może to jakiś reset? ciężko powiedzieć

    dziwne, nie ma echa po podłączeniu bezpośrednio pod USB? to w takim razie jest coś skopane, może stany logiczne się nie zgadzają?

    a pokaż zdjęcie w środku tego rozgałęźnika modecoma, na jakim on jest układzie zbudowany? nie ma w nim czasem też FT232?
  • Poziom 13  
    ..modecoma nie mogę rozebrać. Dziwne jest to iż po podłączeniu do kompa - jak pisałem - samym kablem usb-usb(wtyczka wtyczka) po zwarciu odpowiednich nóżek jest echo i jest ok, nawet w vagu układ jest wykrywany, natomiast po podłączeniu do samochodu też tym samym kablem nie chce się łączyć- sterownik ECU nie odpowiada. Wystarczy jednak że puszczę to przez ten rozgałęźnik i wszystko śmiga. Nie kumam o co chodzi.
  • Poziom 15  
    rikimaru99 napisał:
    ..modecoma nie mogę rozebrać. Dziwne jest to iż po podłączeniu do kompa - jak pisałem - samym kablem usb-usb(wtyczka wtyczka) po zwarciu odpowiednich nóżek jest echo i jest ok, nawet w vagu układ jest wykrywany, natomiast po podłączeniu do samochodu też tym samym kablem nie chce się łączyć- sterownik ECU nie odpowiada. Wystarczy jednak że puszczę to przez ten rozgałęźnik i wszystko śmiga. Nie kumam o co chodzi.


    Najlepiej jak by sprawdził na jakim układzie jest zbudowany ten rozgałęźnik
    w MPROGU ustawiłeś już diody? działają?
  • Poziom 13  
    tak diody działają. ale zastanawia mnie o co chodzi z tym rozgałęźnikiem? powiedz mi a u Ciebie działa bezpośredni po kablu? a jaki masz kabel ? ten (wtyczka wtyczka) usb-usb z obu stron szeroki? kupiłeś go czy jak ?