Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault megane II nie odpala(ignition fault)

WILCZEK MK4 GTI 13 Apr 2010 00:42 5124 2
  • #1
    WILCZEK MK4 GTI
    Level 9  
    Renault Megane II, po wymianie pompy oraz wtrysków chodziło około 5 minut i zgasło, odpaliłem jeszcze raz i to samo, tylko później już nie chciał kręcić. Na wyświetlaczu "ignition fault" a na kompie "wyjście a sygnału prędkości vss modułu sterującego". Następnego dnia auto odpaliło jakby nigdy nic. Co może być przyczyną takiego zachowania?
  • #2
    sadek1979
    Cars specialist
    przyczyn może być wiele w pierwszej kolejności należy sprawdzić:

    czy zawór EGR nie zablokował się najlepiej wyczyścić - silnik 1,9 silnik 2,2 oraz warto wyczyścić także kolektor
    czy nie jest pękniety IC - wymiana
    zawór sterowania turbina nie brzęczy - czyszczenie
    czy nie ma rozszczelnienia dolotu
    zacięte kierownice spalin w turbinie
    czy przepływka jest dobra
    silniki 2,2 dci mogą być rownież problemy z klapkami w plastikowym kolektorze dolotowym

    błąd świeci na czerwono i nie gaśnie i zdarza się ze zgasi nam silnik
    problem z wtryskami lub pompa wysokiego ciśnienia
    możliwość skasowania błędu poprzez clipa
    i naprawdę większość problemów w samochodach z ECU można dopiero zdiagnozować jedynie poprzez komputer w przypadku renaulta przez CLIPa

    (tekst zaczerpnięty z RLKP dzięki postowi kolegi DeDek)
  • #3
    KAROL1138
    Level 16  
    Witam.Kolega wymienił cos jeszcze oprócz pompy i wtrysków??