Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak sprawdzić czy działa pompa wspomagania? jak napedzana?

omegan89 13 Kwi 2010 08:12 19220 8
  • #1 13 Kwi 2010 08:12
    omegan89
    Poziom 16  

    witam

    Moze mi ktos powiedziec jak spradzic czy pompa wspomagania dziala prawidlowo czy jest uszkodzona? świeci mi sie kontrolka zolta od wspomagania, bo mialem wyciek plynu ze wspomagania i naprawilem to, wlalem nowego plynu, ale teraz swieci mi sie ta kontrolka z tego, wspomaganie nie dziala bo kierownica chodzi bardzo ciezko. mam VW polo z roku 2002, czy moze mi ktos powiedziec czy ta pompa jest elektryczna czy jak napedzana? bardzo prosze o pomoc?
    A moze to wina tego ze nie odpowietrzylem tego ukladu? ale jak to zrobic?

    pozdrawiam i bardzo was prosze o pomoc
    czekam na odpowiedz i licze na wasza pomoc
    z gory dziekuje

    0 8
  • #2 13 Kwi 2010 14:49
    FIAN
    Poziom 11  

    Pompa prawdopodobnie napędzana jest paskiem wielorowkowym, układ odpowietrza się sam, natomiast brak informacji jaki płyn wlałeś do układu. VW zaleca olej hydrauliczny G002, ale jest zamiennik firmy FEBI

    0
  • #3 13 Kwi 2010 15:06
    Karolo MPower
    Poziom 30  

    Pompa napędzana jest paskiem klinowym z koła pasowego silnika... rozbierałeś to musiałeś widzieć. Wlej dobry płyn o ile takowego nie wlałes i daj znać co jest grane dalej.

    0
  • #4 13 Kwi 2010 16:52
    omegan89
    Poziom 16  

    pompa jest napedzana silnikiem elektrycznym, rozebralem to i podlaczylem sam silnik na sucho i wszystko dzialalo, potem to wszystko poskladalem, zalalem olejem jakims uniwersalnym do wspomagania i wszystko dzialalo dobrze tylko ze bardzo glosno ta pompa chodzila, a przy skrecaniu jeszcze glosniej chodzila i tak po przejechaniu 100metrow pompa sie wylaczyla i zapalila mi sie kontrolka z kierownica pomaranczowa i znowu wspomagania nie ma... co moze byc przyczyna tej awarii? co mam zrobic?

    1
  • #6 14 Kwi 2010 19:49
    Masselo
    Poziom 12  

    Coś panie źle złożyłeś. Rozbierz to jeszcze raz i zobacz czy silnika pompy nie zalało. A olej zalej oryginalny Vw bo tam jest zielony olej.

    0
  • #7 17 Kwi 2010 15:11
    cichy34
    Poziom 12  

    witam,kolego wlales niewlasciwy olej i chyba to jest cala przyczyna,pozdrawiam

    2
  • #8 17 Kwi 2010 18:14
    syczylyjczyk
    Poziom 15  

    [quote="omegan89"]pompa jest napedzana silnikiem elektrycznym, rozebralem to i podlaczylem sam silnik na sucho i wszystko dzialalo, potem to wszystko poskladalem, zalalem olejem jakims uniwersalnym do wspomagania i wszystko dzialalo dobrze tylko ze bardzo glosno ta pompa chodzila, a przy skrecaniu jeszcze glosniej chodzila i tak po przejechaniu 100metrow pompa sie wylaczyla i zapalila mi sie kontrolka z kierownica pomaranczowa i znowu wspomagania nie ma... co moze byc przyczyna tej awarii? co mam zrobic?[/quote] No i sam się zamotałeś. Co jeszcze nabroiłeś:?:Teraz to już chyba nowa pompa.

    0
  • #9 19 Kwi 2010 22:26
    DJTiesto
    Poziom 17  

    Podłacz ją na krótko to sie nie wyłaczy.

    0