Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic TX-32LE7PA. Wyłącza się po błyśnięciu poświaty.

waco 13 Apr 2010 21:04 5729 7
    waco
    Level 28  
    Chassis GLP21MA

TV po włączeniu do sieci:
    -Zapala się LED i mruga na zielono przez cztery sekundy
    -po owych czterech sekundach zapala się na jedną sekundę podświetlenie matrycy; nadal miga led na zielono.
    - w piątej sekundzie od włączenia gaśnie po sekundzie świecenia podświetlenie matrycy nadal miga LED na zielono.
    - w szóstej sekundzie LED zapala się na chwile światłem ciągłym i po około sekundzie przechodzi na czerwony kolor świecenia.
    - od siódmej sekundy świeci się już tylko LED na czerwono z tym, że co około 2 sekundy dioda LED na ułamek sekundy gaśnie.
    Nie ma już możliwości włączenia TV ani pilotem ani z klawiatury lokalnej. Reakcja na pilota jest taka, że LED miga bardzo szybko. Aby znów siż zapalił LED na zielono i błysneła matryca, to trzeba wyłaczyć TV z sieci i ponownie podłączyć.

Jak i gdzie szukać usterki?
    lamer.
    Level 33  
    Quote:
    od siódmej sekundy świeci się już tylko LED na czerwono

Więc w ósmej sekundzie weź multimetr do ręki i zacznij robić pomiary.

:D :D :D :D :D
    lisek
    Service technician RTV
    Ten Panasonic na chassis GLP21X (gdzie x: ver.A/B...na procku VCT69XYP(pod radiatorem)
    na panelu samsunga LTA32?WT
    miał dwie chroniczne wady
    1. leciała pamięć 24C32WP i wsad
    *wstaw "czystą" (FF) powinien wystartować i nie wył. do st-by ,można pomierzyć co nieco !

2.miganie wg. manuala 1x to oznacza awarię zasilacza /lub invertora lub lamp

*3.ekstra awaria to problem z 3,3V

Schemat masz na Link
    zrób na pocz. Self-check
    -jak opisywałem to na forum. oczywiście znana opcja Szukaj
    Quote:
    STATUS I button on the remote control and press the down (-/v) button on the TV set.

jak nie "zalej"wsad
    Jeden masz na
    był na https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6763808#6763808
    drugi poniżej
    - porównaj zawartośći swojej z tymi >wnioski
    przed zapisaniem wsadu >> zachowaj swoje dane ("zycie" jest b. ciekawe)

Panasonic TX-32LE7PA. Wyłącza się po błyśnięciu poświaty. powodzenia
    waco
    Level 28  
    Podstawienie nowej pamięci dało faktycznie skutek iż nie przeszedł na STBY, lecz podświetlenie mimo wszystko tylko błysło.
    Podstawienie wsadu z odpowiedzi wyżej niczego nie zmieniło od oryginału.
    Postanowiłem rozebrać matrycę, aby zobaczyć jak świecą świetlówki.
    Okazało się, że jedna ze świetlówek świeci się bardzo jasno a sąsiadująca z nią nie świeci się wcale.
    Przetasowałem świetlówki tak, że ta nieświecąca jest na samym dole. Teraz jest taki efekt, że 11 górnych świetlówek się świeci a dolna dwunasta nie.
    Wymontowałem tą nieświecącą 12 świetlówkę i złożyłem matryce i cały TV do kupy.
    Mam efekt nadal taki sam - Tv przechodzi na ST-BY. Pewnie nie będzie chodził bez świetlówki?
    Czy istnieje może konieczność zastosowania jakiegoś sztucznego obciążenia inwentera tak by go oszukać i miał wrażenie że pracuje ze świetlówką? (Pisze tak, bo pewnie świetlówki sa niedostępne na rynku)

A może jeszcze cos jest uszkodzone?
    Jakant
    Level 35  
    Swietlówki można kupić na rynku wtórnym. Aby oszukać zabezpieczenie wstaw w miejsce świetlówki kondensator na napięcie 3kV o wartości jaka jest na płytce inwertera. Są rózne od wartości 15 do .......
    waco
    Level 28  
    Na płytce inwentera nie ma kondensatora. Świetlówka jest podłączona bezpośrednio z czterowyjściowym transformatorkiem. Transformatorki są trzy i do każdego podłączone są cztrery świetlówki.
    waco
    Level 28  
    Podłączyłem świetlówkę ze skanera HP pod transformatorek, a drugie wyprowadzenie do masy. TV się uruchomił i pokazał się obraz. Jednakże po niecałej minucie się wyłącza i miga dioda pojedyńczym przygaśnięciem jak na początku. Być może świetlówka jest niedopasowana, albo wysiadają kolejne świetlówki, których jak narazie nigdzie nie mogę znaleźć.
    waco
    Level 28  
    Zamontowałem świetlówkę od monitora 17 cali i TV pracuje prawidłowo bez tylnej osłony.
    Z osłoną po kilku godzinnej pracy potrafi zatrzymać obraz. Po wyłaczeniu i ponownym właczeniu gdy jest mocno nagrzany brak jest podświetlenia i wówczas się wyłącza na ST-BY. Trzeba wówczas poczekać aż ostygnie.

TV się mocno grzeje.