Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford mondeo mk3, 2.0 TDci 130km.kopci z rury.

czubekno1 13 Apr 2010 23:58 26309 9
    czubekno1
    Level 2  
    Witam wszystkich,mam problem ze swoim mondkiem,mam go od pol roku i niemialem z nim problemow az do teraz,strasznie kopci mi z rury gdy ruszam i jest bardzo slaby co kiedys bylo niedopomyslenia rwal jak burza tak jest do 2000/obr bo puzniej wlancza sie turbo i jest ok.Zaznaczam ze czyscilem kolektor i EGRa prosze ofachowe podpowiedzi
    basand12
    Level 10  
    Jak kopci diesel,to zazwyczaj mieszanka paliwa i powietrza moze byc nie wlasciwa.Moze byc przeplywomierz powietrza zabrudzony i tym samym oszukuje on komp ktory oblicza mieszanke.Na pierwszym miejcsu obejrzalbym filtr powietrza.
    czubekno1
    Level 2  
    dzisiaj go odstawiam do mechanika który przypuszcza ze to mogą być wtryski,ale dzięki za rade podzielę się nią z mechanikiem i odpisze co wymyślił
    marek1977
    Level 33  
    Egr to trzeba zaślepić, a nie czyścić i od tego trzeba zacząć.
    czubekno1
    Level 2  
    marek1977 masz racje wlasnie wrucilem od mechanika i to EGR,teraz musze to naprawic i niewiem czy zaslepic stary czy wymienic?
  • Helpful post
    basand12
    Level 10  
    ERG wymyslono dla ochrony srodowiska,nie naszych aut.Ja zaslepilem ERG i roznicy nie widze poza ciut lepszym kopem.Jednak cala prawda wyjdzie na badaniu technicznym przy emisji spalin.Moj kolega twierdzi,ze jego diesel z zaslepionym ERG przeszedl test bez problemu.Decyzja nalezy do ciebie.Pozdrawiam.
    marek1977
    Level 33  
    jak nie masz elektrycznej kostki na zaworze to go zaslep i jeździj. Jak masz i zaślepisz to za 200 może 400 km zaświeci się kontrolka silnika.
    czubekno1
    Level 2  
    wymienilem EGRa na nowy ale sie oplacilo niema dymu moc wrucila poprostu smiga jak burza,dziekuje za wszystkie rady naprawde byly pomocne,pozdrawiam
  • Helpful post
    marek1977
    Level 33  
    wiesz. Jak chcesz podziękować to masz od tego przycisk :)

Tak na do tematu żeby było ciekawiej to dodam że egr z czujnikiem wzniosu jest tańszy niż bez, mimo że ma bardziej złożoną konstrukcję. :)
    Rafaello24
    Level 11  
    przyczyną braku mocy, szarpaniem i kopceniem może być też wąż powietrza między turbiną a układem dolotowym, u mnie dokładnie taka usterka była. 140zł za zamiennik węża, wymieniłem samemu w 3h na mrozie (-8stC):) i hula jak rakieta, bez dymu z tyłu. Dodam iż EGR czyściłem rok temu (mój jest z tą dodatkową kostką)

Ford mondeo mk3, 2.0 TDci 130km.kopci z rury. Ford mondeo mk3, 2.0 TDci 130km.kopci z rury. Ford mondeo mk3, 2.0 TDci 130km.kopci z rury.

wygląd zaworu EGR / przed czyszczeniem / po czyszczeniu