Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

radmor 3011/1 150MHZ dostrojenie kanałów

amadeoen57 14 Apr 2010 08:51 1994 5
    amadeoen57
    Level 11  
    Witam!
    Mam w/w radmora na 150MHz. Mam kwarcami obsadzone 3 kanały w nadawaniu i odbiorze
    Kanały:
    1: 151,400
    2:151,500
    3: 151,590
    I powstaje pytanie jak dostroić do kanału kolejowego 150,575MHz?
    I czy mogę przełożyć kwarce z nadawania tak że w odbiorze będzie 6 kanałów?
    Z góry dziękuje za odpowiedź.
    sp5wcx
    Level 33  
    Po raz sto dwudziesty pierwszy na tym Forum:
    1) Częstotliwość rezonatora kwarcowego odbiornika oblicza się odejmując od częstotliwości pracy (150,575 MHz) częstotliwość pośrednią (10,7 MHz). Wynik odejmowania dzielimy przez 4 i otrzymujemy częstotliwość kwarcu.
    2) Typowe rezonatory kwarcowe nie dadzą Ci możliwości przesunąć więcej jak o 25 kHz od częstotliwości znamionowej kanału.
    3) Sama wymiana kwarcu i jego dostrojenie to nie wszystko, należy jeszcze skorygować zestrojenie całej "głowicy" i bloku generatorów.
    4) O doborze kwarców nadawczych nie będę się rozpisywał, bo jak rozumiem nie masz zamiaru nadawać na kanałach kolejowych.
    5) Wszystkiego o tym radiu dowiesz się z instrukcji serwisowej, która prawdopodobnie jest umieszczona gdzieś na Elektrodzie.
    6) Z tego co mnie pamięć nie myli radiotelefony o oznaczeniu 3011 były wykonywane na LB (33 - 46 MHz). Na VHF były radia o oznaczeniu 3031. Zapewne masz radio stanowiące jakąś przeróbkę domowym sposobem, choćby poprzez wymianę bloków.
    amadeoen57
    Level 11  
    Czyli bez wymiany kwarców się nie obejdzie, tylko gdzie takie kwarce zdobyć?
    to potrzebne mi by były kwarce 34,96875
    sp5wcx
    Level 33  
    Jest tutaj na Forum kilku Kolegów którzy na pewno dysponują takimi kwarcami z racji wykonywanego zawodu. Może Ciebie poratują.
    amadeoen57
    Level 11  
    tylko jak z nimi nawiązać kontakt ?
    sp5wcx
    Level 33  
    Jak śledzą temat to na pewno się odezwą. Albo daj ogłoszenie w dziale "Bazar" że kupisz taki konkretnie kwarc.