logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peknieta plastikowa oslona cewki na PCB a bledy CRC

mgR_Lobo 14 Kwi 2010 13:58 3018 12
REKLAMA
  • #1 7959906
    mgR_Lobo
    Poziom 10  
    Witam,
    dysponuje dyskiem twardym Samsung F3 500GB (HD502HJ). Od jakiegos czasu zaczely sie pojawiac bledy CRC w duzych plikach (glownie spakowane rarem), bledy z hashami, sumami kontrolnymi MD5 itp. Dysk chodzil dobrze przez ok. pol roku bez zadnych problemow, a tu nagle taki problem.
    Ku mojemu zdziwieniu, po wyjeciu dysku z obudowy zobaczylem, ze na PCB jest peknieta plastikowa oslona cewki. Dziwne, bo przeciez nie kopalem tego dysku, nie rzucalem nim itd.
    I teraz moje pytanie:
    czy takie pekniecie oslonki moze byc powodem do pojawienia tych bledow ?

W miedzyczasie wrzuce fotke PCB.
  • REKLAMA
  • #2 7960127
    tdx110
    Poziom 18  
    Tak
    Taka osłonka częściowo niweluje działanie pola elektromagnetycznego na pobliskie ścieżki/ elementy.
    Jeśli została uszkodzona to oddziaływanie pola elektromagnetycznego lub także zmiana indukcji cewki może na to wpłynąć.
  • #3 7960229
    mgR_Lobo
    Poziom 10  
    Czyli jednak jest to wina cewki ;) A czy mozna kupic taka oslonke w sklepie elektronicznym, albo ewentualnie zrobic domowym sposobem ? ;P
  • REKLAMA
  • #4 7961923
    tdx110
    Poziom 18  
    a jaka to jest cewka?
    jeśli SMD to raczej nie da rady.
    Ogólnie to bym się z tym pobawił czy da się jakoś zmniejszyć zakłócenia.
    Spróbuj może się uda.
    I napisz jaka to jest cewka SMD czy inna.
  • REKLAMA
  • #5 7962346
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Podaj SMART dysku, ale raczej sądzę, że błędy CRC są spowodowane problemami z pamięcią RAM.

Zrób zdjęcie uszkodzonego elementu i je tu zamieść.
  • REKLAMA
  • #6 7962516
    Rychwal
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Podpiszę się pod kolegą tzok
    Miałem problem z kością RAM i właśnie objawy były błędy CRC sumy kontrolne itp. Nie mogłem wypakować rarów ponieważ pojawiały się błędy.

Zrób memtest i zobacz czy pokaże coś
  • #7 7962763
    mgR_Lobo
    Poziom 10  
    Niestety to nie jest wina RAMU. Pierwsze co, to wlasnie sprawdzalem RAM, oraz procek.

Nie mam narazie mozliwosci zrobienia fotki, ale pozwole sobie wrzucic fotke z innego tematu, bo akurat ktos ma identyczny dysk ;)

O to fotka z zaznaczona cewka, ktorej pekla oslona. Dodam, ze uzwojenie w srodku jest cale i nie uleglo zniszczeniu. Jedynie ta nieszczesna oslonka...
    Peknieta plastikowa oslona cewki na PCB a bledy CRC[/quote]
  • #10 7963091
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    mgR_Lobo napisał:
    Czyli co ? Da sie cos z tym zrobic ? Moze sprobowac kupic uszkodzony dysk podobny do mojego i wymienic ten kubek ?

Zanim wykonasz ten bezsensowny i niepotrzebny zakup uszkodzonego dysku
    (takie jest moje zdanie, mogę się mylić co do stanu płytki PCB i wtedy rzeczywiście będzie potrzeba zakupu sprawnej elektroniki) proponuję odczytać SMART i przeprowadzić skan ("Tests") z pomocą programu Victoria - jak do tej pory nic nie wiemy o aktualnym stanie dysku mimo wcześniejszych próśb pomagających.
  • #11 7964683
    mgR_Lobo
    Poziom 10  
    Dysk przetestowalem zarowno mhdd jak i hd tune. Wszystko bylo ok, zero badow i smart tez w porzadku.
    Screen z hd tune
    Peknieta plastikowa oslona cewki na PCB a bledy CRC

Co prawda sa bledy w ULTRA CRC i WRITE, ale nie sa to bledy krytyczne i generalnie dysk jest ok.
  • #12 7966096
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    mgR_Lobo napisał:
    Co prawda sa bledy w ULTRA CRC i WRITE, ale nie sa to bledy krytyczne i generalnie dysk jest ok.

Widzę, że Kolega robi wszystko po swojemu i nie wypowiem się co do przedstawionych parametrów SMART z Hdtune, bo już nieraz zdarzały się rozbieżności w stosunku do odczytu z MHDD lub wskazanego przeze mnie programu Victoria.
    Pozostaje jeszcze pytanie: czy zasilacz jest markowy i jest w stanie w sposób stabilny utrzymywać dostarczane napięcia przy maksymalnych poborach prądów przez komponenty tego komputera?
    Tu jest podobny problem jako przykład:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1529671.html
  • #13 7967512
    mgR_Lobo
    Poziom 10  
    pidar napisał:
    Co prawda sa bledy w ULTRA CRC i WRITE, ale
    Pozostaje jeszcze pytanie: czy zasilacz jest markowy i jest w stanie w sposób stabilny utrzymywać dostarczane napięcia przy maksymalnych poborach prądów przez komponenty tego komputera?

Tak, napiecia zasilacza mieszcza sie w normach ATX. Sprawdzone miernikiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Samsung F3 500GB (HD502HJ), który od pewnego czasu generuje błędy CRC przy dużych plikach, głównie spakowanych w formacie RAR. Po zbadaniu PCB dysku zauważył pękniętą plastikową osłonę cewki, co może wpływać na działanie dysku. Uczestnicy dyskusji sugerują, że uszkodzenie osłony może prowadzić do zakłóceń elektromagnetycznych, które wpływają na błędy. Inni użytkownicy wskazują, że problemy z pamięcią RAM również mogą być przyczyną błędów CRC. Użytkownik przeprowadził testy SMART i skanowanie dysku, które nie wykazały krytycznych błędów, ale zauważono błędy w ULTRA CRC i WRITE. Dyskusja obejmuje również pytania o możliwość naprawy uszkodzonej cewki oraz stabilność zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA