Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówkozamrażarka Polar Electronic CZ2352

14 Kwi 2010 22:57 11681 5
  • Poziom 42  
    Witam! Jeden z agregatów stoi, oporności uzwojeń porównywalnych z działającym agregatem, są identyczne, krótkie zwarcie cewki rozruchowej z fazą powoduje że na ten moment agregat rusza. Interesuje mnie, co właściwie przychodzi z trzeciego przewodu na agregat i na jakiej zasadzie w takim układzie działa termostat, jako że silnik, jest zasilany bezpośrednio z gniazdka sieci, a tylko trzeci przewód dochodzi z lodówki, na to dodatkowe uzwojenie, czyli to sterowanie. Czy jest możliwość, podłączenie tego uzwojenia rozruchowego, przez jakiś kondensator dla sprawdzenia, czy właściwie ten agregat jest sprawny?
    Pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    janek11389 napisał:
    Czy jest możliwość, podłączenie tego uzwojenia rozruchowego, przez jakiś kondensator dla sprawdzenia, czy właściwie ten agregat jest sprawny?

    Należy odłączyć przewody z przekaźnika, a zasilanie zewnętrzne przyłączyć na N i C.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 42  
    Czy chodzi o te przekaźniki na płytce zasilacza? Czy jeszcze jakiś inne są gdzieś ukryte? To przełączenie na NC, to na samym silniku zrobić?
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    janek11389 napisał:
    To przełączenie na NC, to na samym silniku zrobić?

    Na przekaźniku. Jak się dobrze przyjrzysz, to są tam oznaczenia L, N i C.
  • Poziom 42  
    Witam! Przepięcie przewodów na przekaźnikach nie uruchomiło agregatu, ale przepiąłem bezpośrednio na samym silniku i wtedy agregat ruszył i nawet komora mrozi. (W razie potrzeby jak długo może agregat chodzić?) Natomiast problem jest z tymi termostatami, w komorze lodówki są dwa, jeden na płycie zamrażalnika, a drugi na ściance lodówki obok niego, obydwa mają gdzieś po 2,5 kilo oma, nie można ich odłączyć i zewrzeć przewodów, bo to jest rurka, a przewody są zalane, natomiast zwarłem od strony modułu, ale nic to nie daje. Na cewce przekaźnika od zamrażarki jest 14V, natomiast na cewkę od przekaźnika komory lodówki, nie przychodzi napięcie, a to przychodzi, lub zamkniecie tego obwodu przychodzi z modułu elektroniki. Ogólnie na wyświetlaczu komory lodówki, świeci się małe 0, naciskanie programatora zmienia cyfry, ale po zakończeniu po paru sekundach wskakuje znowu to małe 0.
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    Zajrzyj na pw.