Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dos/dos-opodobne bootowalny z dyskietki

Setarkos 15 Apr 2010 00:31 2784 11
    Setarkos
    Level 18  
    Witam

Bardzo bym prosił o namiary na sprawdzony darmowy program z FDD abym mogl wejść na jedna z partycji i odpalić plik setup.exe z instalacji Windows Millenium którą mam na dysku

Mam laptopa Hp nx9020 który nie widzi napędu ani uradzeń usb za to posiada stacje FDD

Chce zainstalowac na nim windowsa

Ma dysk 6 gb podzieliłem go na 4ry partycje po okolo 1,5 gb
    w formacie plików fat16 i sformatowalem.

Sciagalem kilka niby bootowalnych DOS-ow ale wszystkie nie widza dysku.

i pisze jakies dziwadla typu "banana"

dysk śmiga na moim lapie acer w kieszeni usb bez problemu

ten lapek hp widzi go w biosie ale te dosy go niewidza
    marek003
    Level 40  
    Przepraszam że zapytam (ale zdarzają się naprawde banalne kłopoty): Na jakiej podstawie stwierdzasz że dosy go nie widzą?
    mrsebolo
    Level 25  
    Native mode w BIOSie włączone?
    Dysk posiada jakąś partycję? A może posiada partycję NTFS?

Jeśli dysk nie ma partycji lub posiada partycję NTFS, to system operacyjny MS DOS nie "zobaczy" takiego dysku... Dos jest wstanie obsługiwać jedynie partycje oparte o FAT(16/32).
    Matuzalem
    Level 43  
    mrsebolo - a może byś się tak wczytał w pierwszy post?

Przy okazji zaś - intrygują mnie te 4 partycje FAT16, mniejsza nawet o to na której z nich są pliki instalacyjne ME.
    To że DOS "nie widzi dysku" nie jest specjalnie dziwne (choć pierwszą partycję pewnie by mógł - gdyby go poprosić - "zobaczyć").
    mrsebolo
    Level 25  
    Matuzalem wrote:
    mrsebolo - a może byś się tak wczytał w pierwszy post?

Przepraszam, zupełnie przeoczyłem...

Matuzalem wrote:

To że DOS "nie widzi dysku" nie jest specjalnie dziwne.

Dlaczego to nie jest dziwne? Nie powinien zobaczyć partycji FAT16?
    grzewoj
    Level 27  
    W jakim programie dzieliłeś te partycje i formatowałeś je?
    Setarkos
    Level 18  
    Udalo sie odpalic instalacje me, musialem sciagac jakies badziewia wczesniej, obecnie sa widoczne wszystkie 4ry partycje.

lecz teraz wyskakuje komunikat

Dos/dos-opodobne bootowalny z dyskietki

Dyski sa fat16 sforatowane a tu o jakies ntfsy pyta komunikat?

Instalke odpalalem z dyskietki startowej MS-DOS i bootowalnego okrojonego jednodyskowego FreeDos, na obu to samo

utknalem calkowicie, z laptopem walcze juz prawie 5dni i nie wiem juz nawet za co sie zabrac

edycja:
    co do partycji i instalacji

stacja fdd 1,44
    A: - dyskietka z dosem

dysk hdd 6gb
    c: - czysty
    d: - instalka Win Me
    e: - Instalka Win XP
    f: - czysty

Wszystkie partcje pomiedzy 1-1,5 gb
    grzewoj
    Level 27  
    Błąd SU0013 wskazuje że na dysku nie ma partycji rozruchowej MS-Dos. Skoro masz partycje Fat16 być może żadna z nich nie jest aktywna. Odpal z dyskietki startowej 98 program fdisk, jeśli po jego uruchomieniu wyświetla się komunikat że żadna partycja na dysku nie jest aktywna trzeba uaktywnić dysk C. Najlepiej wrzuć screena z fdiska z listą partycji na dysku to będziemy wiedzieć coś więcej.
    Matuzalem
    Level 43  
    Może nawet, grzewoj, nie żadna, ale na pewno nie pierwsza.

mrsebolo - znowu mieszasz. Cytujesz o dysku, a pytasz o partycje - to naprawdę, w wypadku DOS-a i FAT16 nie jest, a co najmniej nie musi być, to samo.
    grzewoj
    Level 27  
    Quote:
    Może nawet, grzewoj, nie żadna, ale na pewno nie pierwsza.

Racja, Windowsy oparte o DOS muszą mieć aktywną pierwszą partycję podstawową, co nie wyklucza ze została uaktywniona jakaś inna.

Zastanawiam się czym były te partycje tworzone, jeżeli nasze podejrzenia są prawidłowe to pewno nie Fdiskiem, bo on automatycznie uaktywnia dysk C . Może kolega Setarkos użył jakiegoś narzędzia, którego DOS do końca nie rozumie? Zdaje się że autor tematu musi się wypowiedzieć :-)