Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piec Vitopend 100 WHEA nie grzeje co?

15 Kwi 2010 09:38 3795 8
  • Poziom 9  
    Oczywiście był serwis i stwierdził wymienić płytę sterownika 1200 zł to kosztuje - tyle to ja laik był sam zdiagnozował?
    Ale do rzeczy.
    Piec zarówno w trybie pracy "automatyka pieca" jak i sterowanie z termostatu nie grzeje "co" albo czasami grzeje a czasami nie jak mu się zachce pomimo że na termostacie ustawiona jest wyższa temperatura i w ustawieniach pieca też tak jest. Jeżeli włącza się tryb podgrzewania cwu to grzeje aż do 80 st C. choć ustawione jest na 65. Co może być przyczyną, może ktoś z szanownych użytkowników podpowie mądrą radę? Dodam może jeszcze, że cwu wydaje się grzać bez większych przeszkód tylko ta temperatura za wysoka i pracuje cały czas wentylator..
  • Specjalista - systemy grzewcze
    gelus1970 napisał:
    Oczywiście był serwis i stwierdził wymienić płytę sterownika 1200 zł to kosztuje - tyle to ja laik był sam zdiagnozował?


    Więc po co wzywałeś serwis ?

    1. Na wyświetlaczu nie ma żadnej usterki ?
    2. Wyrzuć termostat pokojowy montując w tym miejscu zworę (230V) !!!
    3. Przy podgrzewie c.w.u. nastawa na c.o. jest bez znaczenia.
  • Poziom 9  
    na wyświetlaczy nie ma usterki
    termostat pokojowy odłączony
    zworka zrobiona i dalej to samo?
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Jaki jest odczyt temperatury rzeczywistej dla c.o.? (trzeba sprawdzić co wyświetla się na wyświetlaczu gdy ma grzać na c.o. i w tym czasie sprawdzić czy ten odczyt zgadza się mniej więcej ze stanem faktycznym).

    Rozumiem że z zapłonem palnika dla c.w.u. - nie ma żadnych problemów !?
    Rozumiem też że masz reg. stałotemperaturowy a zworkę dałeś we wtyczce 96 ?
    Czy wentylator pracuje w czasie gdy kocioł powinien zapalić się na potrzeby c.o. ?
  • Poziom 9  
    Właśnie z zapłonem co jest problem.... po prostu piec nie odpala.
    np: wyłączę mu zasilania po jakimś czasie włączam piec prawie zawsze ustawia się na podgrzewanie cwu i grzeje wodę aż do 80 stopni po czym musi chyba działać zabezpieczenie w piecu żeby woda się nie zagotowała. Piec ma ustawioną temperaturę wody na 65 st. temperaturę wody w co na 60 st.
    Po zadziałaniu tego zabezpieczenie w związku jak mniemam wzrostem temp. ponad wartość graniczną palnik gaśnie i nie próbuje zapalić obiegu co. temperatura na wyświetlaczu dla wody co jest zgodna ze stanem faktycznym jest nie grzeje piec co to ma 22st
    zworka wykonana w dnieździe 96
    a wentylator pracuje prawie cały czas nawet jak piec jest zimny.... może to tu tkwi problem
  • Specjalista - systemy grzewcze
    gelus1970 napisał:
    Właśnie z zapłonem co jest problem.... po prostu piec nie odpala. np: wyłączę mu zasilania po jakimś czasie włączam piec prawie zawsze ustawia się na podgrzewanie cwu i grzeje wodę aż do 80 stopni po czym musi chyba działać zabezpieczenie w piecu żeby woda się nie zagotowała. Piec ma ustawioną temperaturę wody na 65 st. temperaturę wody w co na 60 st.


    Do tego momentu jest wszystko OK. To normalna praca kotła (przy nastawie c.w.u. 55 st. kocioł dąży do temp. 75 st., później schodzi z mocą do minimum i wyłącza się. I tak w kółko aż w bojlerze będzie 57,5 st. Jeśli już w bojlerze będzie te 57,5 st. to kocioł - jeśli jest zapotrzebowanie ciepła dla obiegu c.o. - przełącza się na ten obieg i powiniem zapalić palnik).

    gelus1970 napisał:
    Po zadziałaniu tego zabezpieczenie w związku jak mniemam wzrostem temp. ponad wartość graniczną palnik gaśnie i nie próbuje zapalić obiegu co. temperatura na wyświetlaczu dla wody co jest zgodna ze stanem faktycznym jest nie grzeje piec co to ma 22st
    zworka wykonana w dnieździe 96 a wentylator pracuje prawie cały czas nawet jak piec jest zimny.... może to tu tkwi problem


    Niezrozumiałe jest że palnik/wentylator pracuje prawidłowo przy podgrzewie c.w.u. a przy c.o. nie chce zastartować. Może wynika z tego, że temperatura c.w.u. nie jest osiągana i kocioł "czeka" na dokończenie podgrzewu c.w.u. - uszkodzony czujnik c.w.u. ? Jeśli by tak było to powinna wyskoczyć usterka czujnika. A nie wyskakuje. Więc faktycznie - ... może płyta uszkodzona.

    Tyle umiem pomóc. Są jeszcze inne możliwości jak przkaźniki, tryb kominiarza który przymusowo startuje palnik niezależnie od czynników zewnętrznych. Ale to trzeba sprawdzić na miejscu. Lecz zapewne Twój serwisant wykluczył podstawowe błędy w nastawach, itp.
  • Poziom 9  
    Raczej cwu nie pracuje normalnie. Przełączyłem piec ponownie w tryb sterowania z termostatu pokojowego woda cwu ponownie podgrzewa się do 80st a ustawione jest 65 wiec coś nie tak. Poza tym nie zapala się normalnie to zn. próbował startować dwa razy nie zapalił, a za 3 razem zapalił. Piec nie wchodzi w tryb pracy co???.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    gelus1970 napisał:
    ...woda cwu ponownie podgrzewa się do 80st a ustawione jest 65 wiec coś nie tak.


    Jak (gdzie) odczytujesz temp. c.w.u o wartości 80 st.C ? Poza tym jak ustawiasz wodę na temp. 65 st.C ? Pytam, bo z tego co wiem można ją ustawić na max 60 st.C !

    gelus1970 napisał:
    Poza tym nie zapala się normalnie to zn. próbował startować dwa razy nie zapalił, a za 3 razem zapalił. Piec nie wchodzi w tryb pracy co???.


    A wcześniej pisałeś że przy podgrzewie c.w.u. - palnik odpala za każdym razem. Więc jak naprawdę jest ?

    Podsumowując - Twoje zeznania nie są całkiem spójne i jakoś nie potrafię na odległość zlokalizować usterki. Poza tym jakoś nie wygląda mi to na płytę główną (chociaż może serwis który był u Ciebie ma rację).
  • Poziom 9  
    Masz rację temperaturę na 60 da się ustawić i tak jest u mnie, a jak zacznie podgrzewać cwu to na wyświetlaczu w piec grzeje do momentu gdy jest 79 st i grzanie cwu wyłącza.

    Dodano po 2 [minuty]:

    teraz już nie za każdym razem się włącza grzanie cwu, czasami muszę piec wyłączyć na jakiś czas jak go włączę to zaczyna się cykl podgrzewania cwu, natomiast choć w domu zimno co nie włącza.