Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rozrusznik Lublin 3 4c90/4ct90

15 Kwi 2010 19:16 8541 11
  • Poziom 9  
    Witam to mój pierwszy wpis wiec prosze o wyrozumiałość. Chodzi o rozrusznik lublina 3 z silnikiem 4c90/4ct90

    Rozrusznik Lublin 3 4c90/4ct90

    Przekręcam stacyjkę w pozycje 2 i słyszę że automat wyżucił bendix kontrolki przygasają lekko (więc prąd bierze), ale rozrusznik stoi. Odpalilem go z pychu pochodzil 2 minuty, zgasilem i odpala bez problemu. Sytuacja powtarza sie średnio co dwa dni.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 12  
    sytuacja była bardzo podobna jak u ciebie tylko że w motocyklu, okazało się że kable od ładowania były zaśniedziałe i raz akumulator się ładował a raz nie, ale w twoim przypadku może być coś zupełnie innego.
  • Poziom 11  
    Sprawdź jakie jest napięcie akumulatora po skończonej pracy, a jakie jest na drugi dzień przed uruchomieniem. Należy sprawdzić upływ prądu (między zdjęty zacisk z akumulatora a akumulator podłącz multimetr). Jeśli pojazd jest używany w zaopatrzeniu to akumulator wystarcza na 2 lata.
  • Poziom 9  
    Sprawdziłem akumulator i jest ok. Pojemność 80%, gęstość elektrolitu 1,24 g/cm3. Sprawdzilem go również mniernikem zwarcia i też trzyma. UM'ką też sprawdziłem upływ, jest niewielki coś koło 100mA. Więc to nie akumulator.
  • Relpol przekaźniki
  • spec od auto-elektro
    Jeżeli bendix wyrzuca sprawa elektromagnesu /nie łączy/ lub głównego zasilania rozrusznika. Natomiast nie wiem czy na pewno słyszysz rozrusznik czy elektrowłącznik pompy.P
  • Poziom 10  
    Może być jeszcze słaba masa lub zaśniedziałe styki. Jak jest świeżo naładowany odpala jak napięcie spadnie np. do 11-12 V już prąd tak dobrze nie przechodzi jak np przy 13-14. Miałem też tak kiedyś. pozdro
  • Poziom 9  
    Automat rozrusznika tez wymieniłem, klemy są wyczyszczone, wszystko podokręcane jak trzeba i minus z akumulatora na mase pojazdu tez jest ok.
    Jezeli chodzi o automat to napewno go slysze, bo elektrowłącznik pomy załączasie przy 1 pozycji na stacyjce, a automat na 2, pozatym ten "psztyk" jest inny.

    Może jeszcze jakieś pomysły???
  • spec od auto-elektro
    To sprawdź czy w momencie włączenia elektromagnesu masz prąd na rozruszniku jeżeli tak to coś z rozrusznikiem.P
  • Poziom 11  
    Sprawdź przekaźnik rozrusznika (obok przekaźnika świec żarowych), oraz masę z nadwozia na silnik lub skrzynię biegów.
  • Moderator Samochody
    Naprawę lublina zaczyna się od wymiany zgniłych przewodów elektrycznych, w niekorzystnych warunkach wytrzymują max 2 lata.
    Miałem dokładnie taki sam przypadek, niby elektromagnes wyrzucał ale nie do końca, tylko rozruszniki w "moich" były normalne, nie takie dziwactwo jak na fotce :)
  • Poziom 25  
    Elektromagnes nie dociąga do styków - może źle zamontowany jeśli nowy
  • Poziom 9  
    wyczyscilem wszystkie masowe warkocze i lublinek chodzi do tej pory bez problemu