Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odcięcie zapłonu OPEL VECTRA A '90, silnik 1,6

mack23 15 Aug 2004 20:07 5046 10
    mack23
    Level 17  
    Witam!
    Ostatnio podłączałem alarm z odcięciem zapłonu w tym samochodzie. Ze sterownika alarmu wychodzą 2 grube przewody, które trzeba wpiąć między przecięty przewód od zapłonu. Wszystko ok, ale nigdzie nie mogłem znaleźć tego przewodu. Przy zapalonym silniku wyjmowałem pokolei bezpieczniki, silnik nie zgasł.
    Ma ktoś jakieś pomysly, albo schemat instalacji do tego samochodu?? Pozdrawiam
    wloc
    Level 34  
    Odetnij czarny przewod wychodzacy ze stacyjki
    mack23
    Level 17  
    tam są 2 czarne przewody, w dodatku 3x grubsze od tych wyprowadzonych z alarmu, więc przekaźnik w alarmie może być za mocno przeciążony( tak jak i same przewody).
    palala
    Level 24  
    najprostsza sprawa - szukasz ale nie tam gdzie trzeba .... (nie powinien działać po wyjęciu bezpieczników wszystkich, ale to inna sprawa) - zlokalizuj przewód zasilający od cewki wysokiego (po przekręceniu zapłonu stale 12 V (chociaż nie ma to aż takiego znaczenia od czego wypniesz - czy zasilanie czy sygnał przerywacza) 0 przecinasz go i wpinasz alarm.

Tylko nie rów tego przy cewce - poszukaj dalej :)

pzdr
    wloc
    Level 34  
    Mozesz odciac pompe paliwa przewod czerwony z niebieskim paskiem na slupku lub w skrzynce bezpiecznikow
    mack23
    Level 17  
    to jest samochód na gaz, więc nie ma sensu robić odcięcia od pompy paliwa. Pozostaje odcięcie zapłonu.
    mack23
    Level 17  
    Jak by ktoś miał schemat instalacji tego auta to prosze na maila: mack23(_at_)poczta.fm
    arczi1987
    Level 12  
    a moze mi ktoś powiedziec gdzie znajduja sie te kabelki i gdzie je trzeba podłaczyć bo chce alarm zamontować
    mack23
    Level 17  
    a w którym miejscu jest ten sensor? Najlepiej było by przeciąć pod deską rozdzielczą, ale do tego potrzebuje schemat instalacji.
    Radeon 24
    Level 24  
    Jesli masz instalacje gazowa z "mechanicznym" przelacznikiem to odetnij przy nim przewod zasilajacy. Auto powinno zgasnac i na LPG i na paliwie. Powodzenia :)