Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

opóźnienie wspomagania kierownicy, astra G, 1,7DTI/2002r

Meteo33 16 Apr 2010 16:40 5995 8
  • #1
    Meteo33
    Level 17  
    Witam
    OD 2 tyg mam Astre 1,7 z silnikiem isuzu. Dziś zgasiłem silnik a przy ponownym uruchomieniu zauważyłem że wspomaganie nie działa. Jednak po krótkiej jeździe zadziałało. Niestety już tak zostało. Pompa załącza się z opóźnieniem. Łatwo to usłyszeć przy wyłączonym silniku - gdy przekręcam kluczyk po jakimś czasie (5-10s) słyszę jak pompa staruje. Pomału rozpędza się. I później już słychać jak pracuje i wspomaganie działa.
    Dziś się to stało, przez 2 tyg wspomaganie działało od razu. Proszę o rady. Dziękuje i pozdrawiam
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    Meteo33
    Level 17  
    Sprawdziłem właśnie ładowanie akumulatora - działa/
    Co ciekawe sprawdziłem u znajomego w Astre 3 tam wspomaganie wygląda na takie same ale nie załącza się po przekręceniu kluczyka dopiero po odpaleniu silnika.
    U mnie bez względu czy odpalę silnik od razu czy przekręcę kluczyk bez odpalania silnika pompa załącza się po około 7 sekundach. Szukałem na forum ale większość wskazuje na alternator. Ale skoro pompa załącza się bez uruchomionego silnika to chyba alternator można wykluczyć?
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    Meteo33
    Level 17  
    Wczoraj akumulator po zaparkowaniu auta miał 12,5V ładnie kręcił rozrusnzikiem. Dzis rano akumulator całkiem rozładowany nic nie działa napięcie wskazuje 7V/ Dziwne że się sam rozładował..
  • #6
    domellus
    Level 29  
    Tak jak to sugeruje kolega motronic sprawdź alternator :)
  • Helpful post
    #7
    User removed account
    User removed account  
  • #8
    Meteo33
    Level 17  
    WItam. Zostawilem z rana auto u eletryka. Przez telefon Powiedział że układ z diodami w alternatorze i że kupil juz nowy. Jutro powinno byc zrobione. Także Motronic trafił w 10. Dzieki za zainteresowanie tematem i pozdrawiam
  • #9
    Meteo33
    Level 17  
    Odebrałem dzis auto. Został wymieniony cały ten mostek diodowy w alternatorze.Wszystko działa poprawnie. Wspomaganie działa odrazu po odpaleniu silnika a bez odpalenia się nie załącza. pozdrawiam i dzieki za trafną diagnozę.