Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Air Live wl-5460 nie otwiera strony konfiguracji

Chmielud 16 Kwi 2010 19:31 9629 14
  • #1 16 Kwi 2010 19:31
    Chmielud
    Poziom 9  

    Witam tak jak w większości tematów, po załączeniu do sieci świeci mi się dioda power i status.
    Chce wgrać nowy soft do urządzenia lecz nie wczytuje mi się strona serwisowa.

    Próbowałem już wielu sposobów lecz żaden nie chce wczytać mi tej strony serwisowej.
    Jednym z nich jest Link lecz nadaj po zmienieniu IP nie wczytuje się stronka. Myślę ze jest to problem wgranego wcześniej oprogramowania,
    że był nieprawidłowy, czy jest jakaś inna możliwość wgrania właściwego czy najlepiej od razu udać się do serwisu

    0 14
  • Servizza
  • #2 17 Kwi 2010 19:28
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne za pomocą przycisku [reset] ?
    Nie czytałem instrukcji do tego urządzenia ale każdy router/ap co spotkałem miał taki przycisk.

    zwykle procedura jest "wyłącz zasilanie wciśnij i trzymaj [reset], włącz zasilanie i trzymaj reset przez 10-15 sekund, zwolnij [reset]", ale sprawdz w instrukcji

    0
  • #3 19 Kwi 2010 10:12
    Chmielud
    Poziom 9  

    próbowałem już na wiele sposobów, trzymając przycisk przed podłączeniem do sieci aż się wyłączy czerwona dioda,
    próbowałem przywrócić ustawienia fabryczne (w instrukcji pisze 7 sec), wygrywałem także trybem serwisowym softa przez program pumpKIN 2.7.2

    Lecz ciągle nie mogę połączyć się ze strona konfiguracyjną

    0
  • Servizza
  • #4 19 Kwi 2010 10:47
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > nie otwiera strony konfiguracji

    tzn nie otwiera żadnej strony konfiguracyjnej routera ?

    czy łącze komputer-router jest zestawiane poprawnie ?
    na routerze winna sie zapalić dioda LAN przy gnieżdzie gdzie kable jest włączony.
    komputer powinien mieć adres IP zgodny z routerem (w sieci routera)

    czy ping do routera działa ? po przewróceniu ustawien fabryczny
    spróboj 'telnet router-ip 80' z okna CMD , co pokazuje ?

    ostatniu miałem router co nie otwierał strony konfiguracji, miał padnięty zasilacz, tzn pokazywał 12V bez obciążenia ale pod podpięciu do routera napięcie spadało do 7V i na routerze paliły sie diody, ping działał ale nie mogłem wejsc na strony www routera.

    0
  • #5 19 Kwi 2010 11:28
    Chmielud
    Poziom 9  

    Dioda LAN świeci na zielono jak podepnę kabel do PC-ta
    Nie wyświetla mi żadnej strony a najlepiej ukażą to zdjecia
    Air Live wl-5460 nie otwiera strony konfiguracji
    Air Live wl-5460 nie otwiera strony konfiguracji

    Nie wiem czy dobrze ten 'telnet' wpisałem

    Air Live wl-5460 nie otwiera strony konfiguracji

    Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]

    0
  • #6 19 Kwi 2010 13:47
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    wyniki telnet-u wskazuje ze www serwer nie jest uruchomiony na routerze
    wyniki ping-a wskazują ze AP ma adres 100.252.

    w/g instrukcji dioda status winna być OFF po zakończeniu bootowania więc bootowanie nie konczy sie poprawnie, i dlatego www serwer sie nie uruchamia.

    zainstaluj zenmap skaner, przeskanuj 192.168.100.252
    pokaż wyniki skanu.

    > https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1551726.html#7575768
    > 4. Ustaw IP swojego komputera na 192.168.1.100. Otwórz przeglądarkę
    > internetową zgodną z IE i wprowadź adres 192.168.1.6

    > Chce wgrać nowy soft do urządzenia lecz nie wczytuje mi się strona serwisowa.
    w/g tego artykułu trzeba ustawić AP w tryb serwisowy w/g pktu 1 posta.
    To samo w/g orginalnej instrukcji ovislinka
    http://support.vserver-hosting.cz/public/driv...slink/5460/AirLive_WL-5460APv2_e10_Manual.pdf
    patrz sekcja Emergency

    wówczas AP winien mieć IP 192.168.1.6

    jesteś absolutnie pewny że wykonałeś co do joty kroki 1, 2 i 4 z tej instrukcji ?

    Dodano po 6 [minuty]:

    pod http://69.64.87.53/airlive_fileserver/uploads/English/support/SD1218427560595.pdf

    pisze ze tryb serwisowy maja urządzenie o numerze seryjnym
    e5460AP70500001 lub póżniejszym.

    0
  • #7 19 Kwi 2010 16:38
    EBC41
    Poziom 28  

    Jak ci status nie gaśnie to znaczy że masz uwalony plik z firmware i czegoś nie jest w stanie załadować i bynajmniej nie koniecznie musi być to serwer WWW. Spróbuj metody ratunkowej z trzymaniem przy rozruchu reset i wgrywaniem po tftp. Na google masz wszystko

    0
  • #8 19 Kwi 2010 18:37
    Chmielud
    Poziom 9  

    Oto fotka scanu z zenmap (do końca nie wiem czy dobrze ten skan zrobiłem)

    Air Live wl-5460 nie otwiera strony konfiguracji

    Jestem pewien ze dobrze zrobiłem te wszystkie kroki z instrukcji, próbowałem już to robić kilkanaście razy. Skłoniłem się nawet do spróbowania na innym kompie z systemem 98.

    O tym że tryb serwisowy maja urządzenia z pewnym nr seryjnym to nie wiedziałem
    AP co posiadam ma WL5460AP50813465 (zdaje się że jest to jeden z wczesnych modeli)
    Wiec może on być przestarzały.

    Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]

    0
  • #9 19 Kwi 2010 19:20
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    no ale zenmap pokazuje ze "host sems down...blocking ...ping probe"
    jesteś pewny jak robisz "ping 192.168.100.252" z CMD to odpowiada ? (tak jak pokazałeś na zrzucie w poprzednim poście ?)


    może router ma TERZ adres 192.168.1.6 już i dlatego nie ma odzewu ping do x.100.252 ?
    ustaw adres kompa na 192.168.1.100 i zrób zenmap scan do 192.168.1.6

    0
  • #10 19 Kwi 2010 19:51
    Chmielud
    Poziom 9  

    Ustawiłem na ~1.100 i wyszło takie coś znowu

    Air Live wl-5460 nie otwiera strony konfiguracji

    Lecz jak chce wejść przez IE na 192.168.1.6 to ciągle pisze ze nie może wyświetlić strony

    0
  • Pomocny post
    #11 19 Kwi 2010 22:03
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > Ustawiłem na ~1.100 i wyszło takie coś znowu

    a zenmap skan do 192.168.1.6 pokazuje co ?
    a "ping 192.168.1.6" pokazuje co ?

    niestety ale wszystko wskazuje że przez www sie tego nie da naprawić
    miałem kiedys innej marki router co sie tak uwalił i naprawiałem to za pomoca firmware transferu "tftp"
    pogulgaj "tftp 5460"

    Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

    http://www.approsoftware.com/en/podstrona-recovery.html

    podaje jak przywrócić firmware używając tftp-a

    0
  • #12 20 Kwi 2010 19:39
    Chmielud
    Poziom 9  

    Dzięki za pomoc ale tym tftp nie będę się sam bawił, bo rozwale doszczętnie tego AP

    Spróbuje dać to do jakiegoś sklepu niech oni kombinują za niewielkie pieniądze które mogę im zaoferować

    0
  • #13 20 Kwi 2010 21:39
    EBC41
    Poziom 28  

    A ty w ogólę masz 5460 czy 5460v2? Bo to jest dość zasadnicza różnica. Po drugie przez tftp o ile nie wgrasz mu złego pliku to nic nie powinno się stać. Zresztą w inny sposób tego nie odratujesz

    0
  • #14 21 Kwi 2010 09:31
    Chmielud
    Poziom 9  

    Ja mam WL5460 bo to jest stary model sprzed 5-6lat
    a właśnie na necie nie mogę znaleźć do niego oprogramowania wszystko jest z v2

    0