Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz samochodowy pali bezpieczniki

16 Kwi 2010 20:39 5692 5
  • Poziom 12  
    Witam, mam taki problem gdy podłączam zasilanie do wzmacniacza tylko + i - bez 'rem' to odrazu pali bezpiecznik co może być tego przyczyną ? ,wzmacniacz to Blow adrenaline TL-X107.

    Proszę o pomoc :cry:
    Z góry dzięki za pomoc...
  • Poziom 35  
    Jaką wartość ma ten bezpiecznik?

    Możesz robić zwarcie, zimne luty, zwierają jakieś styki w tym czymś, rozkręć i zobacz.
  • Poziom 35  
    Są czasem diody zabezpieczające wewnątrz - może padła takowa itp. Może ktoś go odwrotnie podłączył do zasilania najpierw i się zjarała i teraz ma zwarcie.
  • Poziom 15  
    Witam. Przy naprawie tego typu problemu na 90% wina leży po stronie spalonej przetwornicy, tzn spalone tranzystory i często bywa ze także ich sterownik. W pozostałych przypadkach przyczyną moze byc wszystko co napisali przedmówcy, czyli dioda prostownicza, jakies inne zwarcie. Niestety bez oględzin i pomiaru srodka ciężko bedzie cos stwierdzić.
  • Poziom 12  
    matiaudio napisał:
    Jaką wartość ma ten bezpiecznik?


    bezpiecznik ma napisane 10 lecz gdy wsadzam inny jest to samo...:cry:


    potem dodam zdjęcia całej płytki w środku ...
  • Poziom 12  
    Problem rozwiązany ,dzięki za pomoc...



    Przepraszam , zapomniałem dodać co było przyczyną , przyczyną była dioda prostownicza przy bezpieczniku która robiła zwarcie wymieniłem ją i wszystko działa jak należy ...