Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung 32' LE32A457C1D brak tresci obrazu (zaawans.problem)

17 Kwi 2010 01:53 5888 16
  • Poziom 33  
    Model telewizora LCD jak powyzej w tytule. Brak obrazu (jest podswietlenie).
    Napiecia wyjsciowe zasilacza wszystkie prawidlowe. Napiecia wyjsciowe stabilizatorow plyty glownej poprawne. Sprzedawca mowil mi, ze jest dzwiek (ale z anteny na razie tylko slysze szum wzrastajacy z wysterowaniem-wiec dziala tor audio)Z anteny, jak rowniez z komputera podany zostal sygnal i stwierdzilem obecnosc przebiegow zmiennych na laczu LVDS za pomoca oscyloskopu. Nie widzialem sygnalu na rezonatorze w poblizu VPU?...
    Pozniej T-con, bezpiecznik sprawny, napiecie zasilania 12V przez lacze LVDS wchodzi na T-con. Niestety na wyjsciu tej plytki (logika matrycy)rowniez wystepuja sygnaly (wiec obawiam sie, ze uszkodzenie moze byc w panelu)Na laczu wyjsciowym tej logiki rowniez stwierdzilem kilka napiec stalych (ok 1,5V)-napiecia te przedostaja sie z plyty gl., jak rowniez 2 napiecia stale= 4V.

    Moje pytanie jest takie:

    1)Czy te napiecia stale (4V) sa poprawne=mam zaczac sie martwic, ze uszkodzenie tkwi w plytce driverow-czyli matryca do wymiany
    2)Czy napiecia sa poprawne-wiec uszkodzenie pl.logiki lub mainboard.?

    Czy ktos wie czy w tym modelu wystepuje napiecie 'panel on'? Jesli tak to byc moze mainboard nie podaje go na panel przez plytke LVDS?

    Ponadto, odbiornik reaguje na impulsy z pilota a na plycie glownej swieci sie czerwona kontrolka. Czy ktos z forumowiczow moze mi podpowiedziec czy uszkodzona jest matryca (badz jedna z plytek sterownikow panelu)?

    Dzieki za porady, za pomoc w problemie ofiaruje punkty.
    Zbyszek
  • Poziom 20  
    Proponuje rozebrac matryce i poruszac delikatnie fleksami jesli pojawi sie tresc obrazu wszystko bedzie jasne - matryca do wymiany.
  • Poziom 33  
    Dzieki, myslalem jednak ze jest jakies prostsze rozwiazanie (oczywiscie mozna podstawic plytki jeszcze)aby nie rozbierac calego panelu, bo jest to czasochlonne. czy ktos wie jakie mniej wiecej napiecia powinien w tym modelu dostawac driver board i matryca. Ekran wyglada bardzo dobrze bez zadnych fizycznych uszkodzen itp. oczywiscie to nie swiadczy o jego stuprocentowej sprawnosci. Jednak tego typu usterka wyglada mi na brak napiec zasilania do jakiegos modulu...jesli chodzi o poluzowane fleksy, to raczej czesto pojawia sie wtedy kolorowy obraz w ksztalcie teczy, paskow, pasy pionowe lub poziome w zaleznosci od tego czy fleksy poziome czy pionowe maja luz, a tutaj nic, tylko ciemnoniebieskie tlo. Czy ktos wie jak to jeszcze inaczej ugryzc?
  • Poziom 40  
    Czy jest nap zasilania 12V na płytce t-con za bezpiecznikiem, na niej są również przetwornice DC/DC pewnie główne 3,3V jest ale czy są również inne podwyższające np około 30V oraz np. ujemne co by świadczyło że pracuje kontroler przetwornic na t-con. Inna możliwość uszkodzony T-con lub napięcie 12V do zasilania jego przychodzi z opóznieniem takim że MB po włączeniu robiąc testy bloków TV nie widzi t-con czyli matrycy i już nie podaje sygnałów LVDS. Dobrze podać jaki typ matrycy jest w tym TV. Dobrze sprawdzić czy w tej gałęzi zasilacza są dobre elementy bo czas narastania tego napięcia może być za długi. Można spróbować zasilić matrycę na próbę z innego niezależnego zasilacza wcześniej przed załączeniem TV.
  • Poziom 33  
    Nie sprawdzalem za bezpiecznikiem, ale na wejsciu jest 12 a bezpiecznik ma pelne przejscie-wiec pewnie jest. Na 100% nie ma wyzszych napiec za logika tylko napiecia stale ok 1.7V i dwa ok 4V ida na plyte driverow. Nie wiem czy zasilanie jest opoznione, nie wiem czy w tym modelu T-cona jest taka przetworniczka DC/DC, bo na plytce raczej nie ma zadnych cewek, transformatorkow, itp (jeszcze raz przyjrze sie tej plytce). Napiec ujemnych tez chyba nie ma (wszystkie napiecia stale sprawdzane oscyloskopem, bo na wyjsciu logiki jest kilkadziesiat wyprowadzen i sa tak ulozone blisko siebie, ze nie ma dostepu z woltomierzem).Dzieki za pomoc na razie dalej bede ogladal zaraz i meldowal jak z tymi napieciami.

    Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

    Ok sprawdzalem za bezpiecznikiem, jest 12V...
    Satgal masz racje sa na plytce 3 cewki, wszystkie pokazuja przejscie i ok.0 ohm. Plytka sprawdzana pod lupa powiekszjaca od starej kamery video, wszystkie polaczenia sa-brak zimnych lutow. Brak wyzszych napiec na wyjsciu oraz brak napiec ujemnych ale jest kilka przebiegow zmiennych gdy sprawdzalem na oscyloskiopie.
    Z kolega podlozylismy inna plyte gl. ale o tym samej numeracji i pojawil sie dzwiek a dalej brak wizji. Na mojej plycie glownej jest tylko szum wzrastajacy z wysterowaniem ale to moze tylko swiadczyc, ze tuner nie lapie zadnych stacji a mainboard pewnie jest dobry...

    Wkrotce podstawie nowy T-con i powiem co i jak-na pewno on jest uszkodzony. Dzieki Satgal, dam ci znac co sie dzieje po podmianie plytki.
    pozdr.
  • Poziom 33  
    Witam ponownie. Wstawilem nowy Time control. Dostalem go na E-bayu. Niestety po wymianie plytki obraz jest caly mglisty i zabielony choc widac lekko menu i osd. Na wyjsciu T-con do plytki driverow sa sygnaly i wystepuje jedno wyzsze napiecie 7.5V i ujemne -7.5V rowniez.(nie bylo ich na wyjsciu starej plytki) Nie ma nigdzie ok.30V o ktorym pisal Satgal. Zaczyna mnie to martwic wiec, bo wyglada na uszkodzona matryce, ale moze ten T-con jest padniety, bo bialy ekran czesto swiadczyl o uszkodzeniu T-cona? Sprobuje pozniej zresetowac telewizor w factory settings, moze pomoze?
  • Poziom 33  
    T-con to 3200AA05C2LVO.00. panel podam pozniej. Zresetowalem go i nic-dalej biel. 'Dziadek' z Belfastu, z ktorym wspolnie 'psujemy' telewizory jest zdania, ze czasem mainboard i LVDS board 'siadaja' razem. Wczesniej podstawialismy mainboard na zlym T-conie i pojawil sie dzwiek.(brak menu, osd, nic. Dzisiaj wstawilem LVDS board i odbiornik 'hula' na oryginalnej plycie glownej i daje tylko mocny przerywany szum (brak fonii zupelnie) i bialy ekran. Wiec moze dodatkowo tez plyta glowna (tak jak mowisz: Scaler) jest 'walniety' Na plycie Bn41-00981b znajduje sie tez scalak BGA. Wydaje mi sie ze jakby polecial ten scalak to 'menu' byloby rowniez 'rozjechane', a menu jest ok tylko caly ekran bialy. Dzieki za porady lisek, jutro podjade do 'dziadka' i podstawimy jeszcze raz tego maina i zobaczymy co wtedy. Jest jeszcze jedna opcja: moze ten T-con, co kupilem nie jest dobry?, ale z opisu na aukcji, w 100% sprawny. Dzieki koledzy za pomoc dam znac wkrotce co sie dzialo po wymianie plyty glownej. pozdr Zbyszek S.
  • Poziom 33  
    lisek napisał:

    Dla mnie masz problem ze scalerem SVP lub Dram DDR obok niego (jeśli w ob.BGA)


    Nic z tego Lisek. ale dziekuje za chec pomocy. Podstawilismy z 'dziadkiem' nowiusienki Mainboard, i dalej to samo. Bardzo jasny ekran, lekko widoczne menu i osd oraz mglista tresc obrazu z lekkimi odcieniami kolorow. Resetowanie w factory settings nie pomoglo. Na ekranie nie ma widocznych odcieni, lub plam wskazujacych na uszkodzenie screenu. Sprawdzilismy kabel LVDS, bez zarzutow. Nie mielismy na podstwienie nastepnej plytki t-con.
    Moj wnosek jest taki: skoro zasilacz i main sa sprawne a po wstawieniu nowego T-con pojawilo sie osd, menu i tresc obrazu (mimo tego iz wybielone) wczesniejszy t-con na 100% byl padniety bo na ekranie bylo 'wielkie g'-tylko podswietlenie... Ekran wyglada na dobry. Malo prawdopodobne jest tez, zeby T-con i panel byly uszkodzone jednoczesnie, wobec tego pozostaje jedno: kupilem felerny t-con. Musze kupic jeszcze jeden z pewnego zrodla i dla pewnosci podstawic!
  • Poziom 40  
    Kiedyś miałem podobny problem i okazało się że upływność miał ceramiczny kondensator blokujący zasilanie na listwie wewątrz matrycy co może świadczyć że z tego powodu uszkodził się T-con na którym są przetwornice zasilające matrycę. Należy sprawdzić czy nie ma na tej listwie podejrzanie za niskiej oporności do masy którejś gałęzi zasilającej ją. Ja ustaliłem to łatwo (bo miałem dla porównania oporności taką samą matrycę z pękniętą szybą) i w tą gałęz podłączyłem omomierz a grotem lutownicy podgrzewałem luty kondensatorów blokujących i znalazłem który z nich to powoduje bo oporność zaczeła skakać.
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Wyswietla jakieś błędy w buforze ?
    Jaka jest nazwa logiki?

    Po wszystkich wej. syg. jest brak obrazu?

    Samsung w biuletynie przyznał się ,ze panele LTA320WT-LF2 są wadliwe i do wymiany.
    Pisałem w jednym z postów o przetworkach DC-DC na T-con
    -jeden zasila procek i memeory 2,5V
    -drugi panel +15v /może 24V i daje 3,7v
  • Poziom 33  
    Telewizor nie wyswietla bledow. Logika to 32AA05C2LVO.0. Kontroler LMX4 1-2 2TO, B-N12TWAK. Brak sygnalu ze wszystkich wejsc (sygnal wlasciwie jest tylko ekran zabielony). Brak napiec +15V/24V o ktorych mowisz. Wszystkie napiecia wyjsciowe +1,7V i jedno +7.5V oraz jedno -7.5V tylko.
    Ciekawy jest opis Satgala. Byc moze panel pobiera prad i niszczy logike w momencie podlaczenia...
  • Pomocny post
    Poziom 40  
    To zwarcie nie musi uskodzić od razu T-con chyba że będzie to włączone na dłuższy czas a to zależy również ile ohm ma ta upływność, w moim przypadku obraz był jak za mgłą bez kontrastu.
  • Poziom 33  
    Czy moze wiesz mniej wiecej ktore piny na wyjsciu logiki odpowiedzialne sa za dostawe zasilania panelu. Byc moze da sie sprawdzic opornosc dolaczajac (po wypieciu t-cona)omomierz na ten styk i do masy w dwoch kierunkach i jesli rezystancja jest taka sama stwierdzic uszkodzenie plytki driverow lub panelu? Mam tylko jedna obawe... czy aby przyrzad pomiarowy nie zalatwil tej plytki, bo jest ona bardzo czula? Takie diagnozowanie oszczedziloby mi demonatz calego telewizora, po to aby sie tylko dowiedziec, ze itak...matrix do wymiany. dzieki bardzo za pomoc, koledzy.

    Dodano po 28 [minuty]:

    Sprobuje jeszcze w inny sposob: pomierze napiecia na wyjsciu tej logiki po odpieciu jej wyjscia. jesli pojawia sie wyzsze napiecia po wypieciu wtyczki to na 100% zwarcie na na listwie.

    Dodano po 34 [minuty]:

    Ok, pomierzylem. Napiecia okazaly sie byc identyczne czy panel podlaczony do niej czy tez nie. Sygaly LVDS tez bez zmian. Na dwoch pinach po te 7.5V dalej, na kiilku innych ok 2-2.5V. Bez podstawienia nastepnej plytki logiki chyba nic nie bedziemy wiedzieli. Dam znac pozniej co bylo jak podlacze inny t-con, na razie dziekuje. Zbyszek.
  • Poziom 33  
    Ok Panowie. Odkopuje temat. Wstawilem nowy t-con (Ach ten wulkan...przesylki byly tak opoznione!)Ekran wrocil do prawidlowosci i pojawilo sie dobre Menu oras OSD. Niestety dalej sluchac przerywany ton szumu z glosnikow i nie lapie zadnych stacji po zresetowaniu w factory-settings. Wiec jednak matryca nie byla padnieta. Wniosek wiec prosty: obydwie plytki mialy problem, pl glowna rowniez. Tamta plyta, co podstawialismy ja z facetem byla dobra, dlatego byl dzwiek i slaby obraz a ta jest zla, prawdopodobnie tuner uszkodzony. Jezeli chcecie cos do tego jeszcze dodac panowie to prosze o jakies dodatkowe wskazowki, jak nie to zamykam temat. Dzieki za pomoc, Zbyszek
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Witam

    W service mode zmien opcje Ready na OFF powinno pomoc

    Pozdrawiam
  • Poziom 33  
    Nic z tego panowie. Wyglada na to ze kupilem 'mine'. Nie dosc ze uszkodzony byl T-con, to dodatkowo jeszcze plyta glowna i matryca. Po zainstalowaniu dobrej plyty glownej o numeracji BN 41-00981A (oryginalna byla BN 41-00981B-ale to nie powinno robic zadnej roznicy) pojawil sie obraz w negatywie z pomieszanymi kolorami...k..... mac, jak tu sie nie zezloscic na tych nieuczciwych facetow na aukcjach. Zalczylem ponizej zdjecie obrazu.

    Samsung 32' LE32A457C1D brak tresci obrazu (zaawans.problem)

    Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

    Na szczescie to nie panel. Podlaczalem z komputera i obraz jest dobry. Czy ktos posiada manual do tego modelu? Moze trzeba przestawic cos w opcjach. W oryginalnej plycie BN 41-00981B -nie lapie mi sygnalu i stacji z anteny (ale w opcjach serwisowych nie mozna sie dostac do takiego czegos jak: tuner on/off)natomiast w plycie BN 41-00981A, ktora moze jest dobra tylko ma tez rozregulowane ustawienia, nie wiem co trzeba byloby wyregulowac aby zredukowac obraz widoczny na obrazku powyzej: do kolorow bardziej normalnych. Mozliwe ze obrazek powyzej to po prostu uszkodzony mainboard i juz nie da sie nic wyregulowac, jakies sugeste?

    Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

    Usterka naprawiona. Problemem okazalo sie zle ustawienie panel type. Trzeba bylo tylko przelaczyc na typ panelu 32, dziekuje za wszelkie proby pomocy. Uszkodzenie tylko wystepowalo na plytce time control. Temat zamykam