Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Safari 5 Unitra nie działa

17 Kwi 2010 17:21 3221 13
  • Poziom 15  
    Witam
    Znalazłem na stryszku takie cudo Safari 5 Unitra mam nawet do tego auto 126p:)

    Na ale jak podłączyłem na sucho pod stabilizowany zasilacz 12V to niestety cisza.
    jedyny objaw to charczeń głośnika przy zwieraniu minusa z obudową
    układ mocy to TSA8I0AS T824158(lub 6)
    I co dalej?
  • flexghzflexghz
  • Poziom 30  
    To radio ma minus na obudowie, ale żeby zagrało trzeba podpiąć jeszcze antenę i przestroić UKF.
  • Poziom 16  
    Witam. Szkoda się męczyć nad tym radiem. Jego miejsce tylko w koszu.
  • flexghzflexghz
  • Poziom 34  
    126p też był na stryszku? Na poważnie radio kłopotliwe w przestrojeniu i użytkowaniu (bez programatora) ale jak chcesz się pobawić to znajdziesz opisy przestrojenia w internecie, może akurat będziesz zadowolony - do kosza zawsze zdążysz wrzucić.
  • Poziom 15  
    jutro postaram się gdzieś dostać tanią antenę z wzmacniaczem
    126p stał pod wiatą:)

    Podejście 2
    Podłączyłem antenę,
    Plus do pojedynczy kabla i minus na obudowy,
    niestety nawet szumu nie słychać

    czy szum biedzie dopiero słychach po przestrojeniu?

    Pozdrawiam
  • Poziom 31  
    Szum powinien pojawić się po włączeniu radia i dowolnego zakresu fal.
  • Poziom 15  
    Witam po długiej przerwie:)
    Szum niestety się nie pojawia.
    Mierząc miernikom występuje spadek napięcie do ok 2V z 12V
  • Poziom 26  
    Niewiem czy zasilacz nie jest za słaby ,jeżeli nie to szum powinien byc słyszalny skoro go nie ma być może wzmacniacz jest uszkodzony po dotknięciu wejścia wzmacniacza palcem lub śrubokręcikiem powinien być taki brum .
  • Poziom 15  
    stosowałem zasilacz stabilizowany 12v 500mAh
    kupiłem przejściówkę z 220V na gniazdko zapalniczki i też dzieje się to samo

    wiem ze morze być oczywiste ale:)
    mam dotknąć układ mocy(czarna kostkę palcem?) czy może jej nóżki?
  • Poziom 26  
    Wejście wzmacniacza tą kostkę powinna mieć radiator takie dwie blaszki ,nie pamiętam teraz dokładnie którą nóżkę 8 chyba ale trzeba by to sprawdzić ,spróbuj pojedynczo dotykać wszyskie i uważaj zeby dwóch na raz nie zewrzeć na ktorejś powinien być ten brumek jeżeli nie ma to do wymiany .U mnie jest UL 1481 w jedny a wdrugim TBA 810.
  • Poziom 15  
    głośnik nie szumi, buczy cały czas.
    Przy dotykaniu osobno nóżek nic się nie zmienia(cały czas buczy).
    tak ma blaszki przykręcone do obudowy z drugiej strony jest troszkę czarne przy niektórych lutach.
  • Poziom 10  
    Ja też na początku użyłem zasilacza stabilizowanego 12V chyba 900 mA (chyba od anteny telewizyjnej) i nic nie było słychać w głośniku, a ta żarówka od podświetlenia świeciła słabo, zdecydowałem się na podłączenie radyjka do prostownika samochodowego i słychać jakiś szum, ale nie może znaleźć nawet PR 1 na 225 kHz. Jako anteny użyłem kabla koncentrycznego... bo nie mam innej...
    Nie chcę go przestrajać, wystarczyło by aby odbierało chociaż PR1. A propos to radio siedziało kiedyś w Maluchu i podobno paliło bezpiecznik.... Co robić? Co sprawdzić?
  • Poziom 26  
    Na prostowniku nie odbierzesz pr1 ze względu na zakłócenia .
  • Moderator
    Emilo91 napisał:
    radio siedziało kiedyś w Maluchu i podobno paliło bezpiecznik.... Co robić? Co sprawdzić?

    Wymień układ TBA 810, lub UL 1481 nie wiem jaki tam jest. Powinno grać.