Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lanos 1.4 2003 wykręca się tylko do 2000 rpm

kwansterp 18 Kwi 2010 10:24 2593 13
  • #1 18 Kwi 2010 10:24
    kwansterp
    Poziom 22  

    Witam

    Auto jak w opisie, z gazem II gen.
    Silnik chodzi ładnie, równo, ale tylko do 2000 obr./min., powyżej nie ma jazdy.
    Strzały, telepanie, brak mocy, oraz check i bład P0342 - Camshaft position (CMP) sensor A, bank 1 - low input - wiring short to earth, CMP sensor.

    Po wymianie czujnika wałka rozrządu, bez zmian, nie ma poprawy.
    Sygnał do czujnika 12V, -, 5V na poszczególnych pinach. Ciśnienie paliwa na listwie ok 3 bary.
    Auto już kilka dni stoi i brakuje mi pomysłów.
    Za porady z góry dziękuje.

    0 13
  • #2 18 Kwi 2010 13:18
    Tuseras_09
    Poziom 12  

    Pierw trzeba zresetować komputer i zaprogramować obroty krokowca.

    0
  • #3 18 Kwi 2010 14:22
    kwansterp
    Poziom 22  

    Ściągnięcie klemy nic nie daje.

    0
  • #4 18 Kwi 2010 15:13
    momik12
    Poziom 31  

    A rozrząd sprawdzony?

    0
  • #5 18 Kwi 2010 15:21
    Tuseras_09
    Poziom 12  

    A programowałeś obroty??

    0
  • #6 18 Kwi 2010 15:58
    piotrkoza34
    Poziom 12  

    programowanie obrotów nic nie da bo programujesz wolne obroty nie wysokie,ja zaczął bym od sprawdzenia świec i przewodów ponieważ objawy na to wskazują i opisany wskazuje na wypadanie zapłonu a nie uszkodzony
    czujnik!!!!!!!!!!!!

    0
  • #7 18 Kwi 2010 16:05
    kwansterp
    Poziom 22  

    momik12 napisał:
    A rozrząd sprawdzony?


    Rozrząd wymieniany był ok 20 tys km temu.
    Jakby był źle ustawiony, to by źle pracował również na wolnych obrotach. A mu brakuje mocy powyżej 2000 rpm. W ogóle to dość rzadki silnik, który ma czujnik wałka rozrządu. Przeważnie w tym miejscu jest zaślepka w głowicy

    Świece i przewody nowe.

    0
  • #8 21 Kwi 2010 15:46
    kwansterp
    Poziom 22  

    Poluję na cewkę na podminkę, aby sprawdzić różnicę.
    Może cewka głupieje na wyższych obrotach i stąd te problemy.
    Ta cewka, że to dość rzadki okaz, kostka na 3 piny.

    0
  • #10 02 Maj 2010 20:50
    kwansterp
    Poziom 22  

    Temat opanowany.

    Wtyczka od czujnika położenia wału korbowego była zalana wodą.

    0
  • #11 20 Paź 2010 16:14
    traktor32
    Poziom 12  

    Witam
    W serwisie stwierdzono że padł komputer lanos 1,4 2003r
    Dorwałem taki sam (wersja FV)
    Co się robi przy wymianie jak programuje ?
    Pozdrawiam

    0
  • #12 20 Paź 2010 18:44
    kwansterp
    Poziom 22  

    Auto nie odpali bo blokuje immo.
    Synchronizacja tylko sprzętem daewoo lub emulator immo.

    0
  • #13 20 Paź 2010 21:26
    traktor32
    Poziom 12  

    Czyli sam nie dam rady wymienić?
    Pozdrawiam

    0
  • #14 20 Paź 2010 22:15
    kwansterp
    Poziom 22  

    Bez w/w rekwizytów auto nie odpali.

    0