Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Slican - aktualna wersja ConfigMAN.admin.

Tatol75 18 Apr 2010 15:59 38194 52
    petec
    Level 13  
    tak, wcześniej było w paśmie.
    i dalej w temacie slicana - czy da się jakoś skrócić włączanie / wyłączanie usługi logowania do konta wraz z pinem? tzn. teraz jest np #521112222 gdzie 111 to nr konta 2222 to pin. kiedyś miałem do czynienia z HiPathem i tam kody miały postać np. 219999 i było to wystarczające. np gdyby ciąg #521 (taki sam w przypadku każdego konta) dało się zastąpić np cyfrą 8 - znaków już byłoby 7 a nie 10 a kwestia bezpieczeństwa logowania nadal pozostawałaby na tym samym poziomie...
    Anonymous
    Anonymous  
    petec
    Level 13  
    ...i jeszcze co do prezentacji numeru wychodzącego - mam mocno porozstrzeliwane numery w wiązce (główne nry na ISDNach) - czy jest możliwość uruchomienia następujących wariantów:
    - prezentacja abonenta na zewnątrz jego numerem DDI?
    - prezentacja abonenta na zewnątrz wybranym pierwszym numerem DDI?
    - prezentacja abonenta na zewnątrz wybranym starym numerem spoza DDI (ale zawsze tym samym niezależnie od akurat uruchomionej przez centralę translacji ISDN) będącym nadal w naszym posiadaniu - i to chyba byłby najlepszy wariant.
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    A Kolega był w pozycji Abonenci/ruch wychodzący ?
    Anonymous
    Anonymous  
    petec
    Level 13  
    dwa pierwsze tematy opanowane (ustawienia dla konta są nadrzędne w stosunku do ustawień abonenta).
    natomiast zależałoby mi żeby wszystkie wychodzące prezentowały się jednym numerem translacji isdn niezależnie od tego którą translacją isdn numer wychodzi (żeby utrudnić dodam że jest to numer spoza ddi).
    Anonymous
    Anonymous  
    petec
    Level 13  
    i znowu pytanie. Założone konta, osoba która jest zalogowana do konta chce przekierować rozmowę miejską do telefonu bez aktywnego konta. Nie można. A musi być taka możliwość... W czym tkwi problem?
    macmm
    Level 24  
    Po pierwsze chyba należało założyć nowy wątek bo pytanie jakby ConfigMANa nie dotyczy. Po drugie troche mało danych. Brakuje wersji firmware, czy rozmowa wychodząca czy przychodząca, czy jest jakiś komunikat przy próbie przekazania. Na podstawie opisu nie ma przeszkód do działania funkcji. Bez dodatkowych informacji tylko do wróżki.
    petec
    Level 13  
    wersja firmware wynika z wcześniejszych postów - 4.07 - (odnośnie ConfigMana - więc zgodnie z tematem). Rozmowa przychodząca. Komunikatu nie ma - jakby nic się nie wybierało. Telefon ma ustawione 'blokada telefonu'. Konto nie. Żeby było zgodnie z tematem - jaka jest aktualna wersja ConfigMana? We wróżki nie wierzę ale dzięki za skierowanie.
    macmm
    Level 24  
    Gwoli ścisłości ConfigMAN jest programem zarządzającym i obsługuje wszystkie wersje wstecz. Problem dotyczy działania centrali i wcale nie wydaje się być związany z ConfigMAN-em. Dalej brak informacji o firmware centrali. Ale do rzeczy:
    Zakładam że przez przekierowanie rozumiesz że ktoś zalogowany na koncie odbiera rozmowę, i chce ją przełączyć na numer wewnętrzny na którym nie ma konta. I to nie dochodzi do skutku. Sytuacja niemożliwa. Zwłaszcza jesli mówisz że nie ma komunikatu. Powinno to wyglądać tak:
    Konto odbiera rozmowę i gaworzy
    Abonent zalogowany naciska flash
    W słuchawce sygnał przekazania ( krótki a potem ciągły)
    Wybiera numer na który chce przełączyć rozmowę
    Sygnał wołania
    Odkłada słuchawkę i rozmowa przekazana.
    Chyba że mówimy o przekierowaniu np gdy nie odbiera lub gdy zajęty. A wtedy to zupełnie inna rozmowa.
    petec
    Level 13  
    cześć o poranku :)
    właśnie potestowałem i - problem jest z rozmową wychodzącą. Inicjator (wewnątrz) dzwoni na miasto i chce przekazać rozmowę na inny wewnętrzny - nie działa klawisz flash oraz systemowe klawisze skrótu. z przychodzącymi faktycznie nie ma problemu. firmware 4.07.230
    Anonymous
    Anonymous  
    petec
    Level 13  
    wszystkie które mamy:
    - analog panasonic kx-tsc11
    - systemowy slican cts-102
    - systemowy slican cts-202
    Anonymous
    Anonymous  
    macmm
    Level 24  
    Problem chyba tkwi w czym innym. Dalej nie wiemy jaka jest wersja firmware w centrali a petec wprowadza w błąd. 4.07.230 może być jedynie wersją ConfigMANa a nie firmware centrali, to po pierwsze. Po drugie nie ma opcji żeby centrala nie zareagowała na naciśniecie przycisku programowanego w CTS. "OutFwd" raczej nie ma z tym nic wspólnego bo parametr ten blokuje jedynie możliwość przekazania połączenia, ale zawsze jest możliwość wykonania połączenia konsultacyjnego. Więc musi zareagować na naciśnięcie przycisku. Ale jeśli firmware centrali nie jest świeży i centrala pracuje na liniach analogowych to istnieje taka możliwość. W starych wersjach było to tak, że nie można było przekazać połączenia które nie doszło do skutku. Wystarczy mieć źle ustawiony sposób zaliczania i połączenie nigdy nie będzie zrealizowane.
    petec
    Level 13  
    Witam.
    Potrzebuję configman.admin do wersji 4.10 f/w...
    Anonymous
    Anonymous  
    petec
    Level 13  
    Tam domyślam się że jest (niestety dostęp jest tylko dla wybranych).
    Potrzebny mi dostęp do podglądu zdarzeń centrali ponieważ podejrzewam że egzemplarz centrali który mam jest wadliwy (resetuje się). A to widać na podglądzie którego nie wiadomo czemu producent nie dodał do configman.usera - nie wiem jakim cudem klient może poprzez wgląd do tej funkcji 'ubić' centralę.
    Trochę mnie denerwuje taka polityka producenta (drugi raz na ten sprzęt przez takie zagrania nie dałbym się namówić). Ewidentnie chodzi o wyciągnięcie pieniędzy z kieszeni klienta na korzyść serwisu za nawet najprostsze zmiany w konfiguracji, a następnie od dostawcy do producenta pewnie...
    petec
    Level 13  
    Jeszcze raz ponawiam apel o pomoc...
    macmm
    Level 24  
    A jesteś pewny, że w ConfigMAN.user nie działa monitor i podgląd zdarzeń?
    petec
    Level 13  
    W 4.07 nie mialem.
    teraz przy 4.10 już nic nie mam więc nie sprawdzę ;)
    4Tmx
    Level 12  
    petec wrote:
    W 4.07 nie mialem.
    teraz przy 4.10 już nic nie mam więc nie sprawdzę ;)

Czy mówimy tutaj o 4.10 wersji ConfigMana.admin ?
    Jeśli tak, to czy istniała by możliwość wystawienia instalki ?