Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Plazma LG MZ-42PM13 brak modułu

DIZZI 18 Kwi 2010 22:42 5602 13
  • #1 18 Kwi 2010 22:42
    DIZZI
    Poziom 17  

    Dostałem taki telewizor LG MZ-42PM13 i brak w nim jednego modułu
    i chciał bym go uruchomić , po włączeniu jest fonia , brak wizji reaguje na klawiaturę pilota oczywiście brak .
    Domyślam się że ten moduł to Z-SUS ale nie jestem pewien jaki typ tego modułu
    matryca tej plazmy to PDP42V6#### .
    Jeśli ktoś wie co to za modułu to proszę o pomoc bo jest to moje pierwsze zetknięcie z takim TV , LCD i zwykłe to nie ma problemu .

    Plazma LG MZ-42PM13 brak modułu

    1 13
  • #2 19 Kwi 2010 10:42
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #3 19 Kwi 2010 23:17
    lisek
    Spec od monitorów

    Uzyj opcji Szukaj
    wpisz 42V6
    otrzymasz kilka postów do poczytania ,w których napisano jaki Z-sus

    0
  • #4 19 Kwi 2010 23:39
    DIZZI
    Poziom 17  

    EL42 napisał:
    Proponowałbym podać symbol ysusa to podpowiem jaki tam powinien być zsus


    Czy możesz podpowiedzieć która to płytka ysus po prostu z plazmą mam do czynienia pierwszy raz i muszę sobie przyswoić te nazwy a chcę go uruchomić dla siebie bo szkoda wyrzucić no i przy tym się zapoznać z tym typem odbiornika.
    Schemat ściągnę bo jest na elektrodzie i ściągałem i przerwało to muszę jeszcze raz.

    Dywagacje o prywatnym życiu nas nie interesują. Usunąłem. [@m]

    Dodano po 16 [minuty]:

    lisek napisał:
    Uzyj opcji Szukaj
    wpisz 42V6
    otrzymasz kilka postów do poczytania ,w których napisano jaki Z-sus


    Dzięki "LISEK" troszkę mnie oświeciłeś ale temat nadal zostawiam otwarty.

    0
  • #6 21 Kwi 2010 22:12
    DIZZI
    Poziom 17  

    Dzięki "EL42 " teraz to już wiem co i gdzie bo przedtem to troszkę jak
    we mgle HI .

    0
  • #7 24 Kwi 2010 23:16
    DIZZI
    Poziom 17  

    Po wstawieniu Z SUS-a TV ruszył ale mam zaniżone napięcie 15V na złączu
    P3 i nie trzymałem długo włączonego TV że by Z SUS nie poleciał.
    Napięcie to przy starcie wynosi 14V a po paru sekundach jest tylko 10,4V
    dalej nie czekałem i wyłączyłem .
    Biorę się za schemat i zobaczę skąd się bierze to 15V gdy kupowałem
    moduł to powiedziano mi że to napięcie jest istotne gdyż zaniżone powoduje uszkodzenie Z SUS-a .

    Dodano po 3 [godziny] 25 [minuty]:

    Znalazłem gdzie to napięcie jest wytwarzane i winien był kondensatorek
    33uF/25V smd w bloku Y SUS po wstawieniu napięcie jest 15V i nie spada.
    Jak to napięcie jest za niskie to też dobiegają z odbiornika hałasy.

    Plazma LG MZ-42PM13 brak modułu

    Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

    Jeszcze jest takie drobne zielonkawe śnieżenie ale jest tylko przy ciemnych scenach myślę że to kwestia regulacji tylko co regulować i jak ?

    0
  • #8 25 Kwi 2010 00:18
    mirex
    Poziom 43  

    Na naklejce na panelu masz podane jakie napięcia powinny być. A potencjometry opisane przecież.

    0
  • #9 25 Kwi 2010 11:22
    DIZZI
    Poziom 17  

    Dzięki "mirex" nieraz trzeba pokazać palcem żeby myślenie zaskoczyło oby to tylko regulacja .
    Dzięki kolegom plazma działa jeszcze te kropeczki i będzie ok , zostanie
    kwestia wieszaka na ścianę ale to już zabawa.

    0
  • #11 25 Kwi 2010 22:18
    DIZZI
    Poziom 17  

    Witam ponownie , ustawiłem napięcia Vs-190V , Va - 65V , U 5V - 5,2V.
    Regulacja na Y - SUS perkami SET_DN i SET_UP śnieżek prawie znikł
    są sporadyczne kolorowe drobne kropki jak się patrzy z bliska 05 m
    z daleka są nie widoczne .
    Jeśli ktoś ma rozpiskę regulatorów na Y-SUS-ie to by się przydała bo tak kręcić to nie bardzo jak się nie wie jaki ma wpływ ta regulacja na inne parametry.
    Zauważyłem że Y-SUS troszkę mocniej się grzeje od Z-SUS-a
    , są wentylatorki ale w obecnej chwili się nie kręcą , czy one włączają się
    zależnie od temperatury ?
    Schemat który jest na elektrodzie nie ma modułów Z-SUS i Y-SUS czy nie
    pobrałem wszystkiego?.

    0
  • #12 27 Kwi 2010 11:48
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 28 Kwi 2010 18:17
    DIZZI
    Poziom 17  

    Miałem ten objaw co na tym obrazku znajdującym się na dole po prawej
    stronie.
    Na razie po regulacji bardzo jest mało widoczny tylko jak patrzy się z bliska.
    Plazma LG MZ-42PM13 brak modułu

    0
  • #14 05 Maj 2010 18:47
    DIZZI
    Poziom 17  

    Witam ponownie TV oczywiście działa lecz zauważyłem jedną rzecz związaną ze śnieżeniem , Tv śnieży gdy jest zimny a po około 15 minutach śnieżenie znika prawie zupełnie i tak myślę że któryś z kondensatorów elektrolitycznych na bloku Y-SUS jest za to zjawisko odpowiedzialny tylko który? albo w jakiej gałęzi i pewnie trzeba będzie poszukać a schematu Y-SUSA nigdzie ani śladu i mozolna robota bo czas krótki i trzeba czekać aż ostygnie i tak w koło .
    A może ktoś miał taki przypadek to niech się odzieli wiedzą .

    Proszę nie klikać Enter w połowie zdań! Wymiar okna edycyjnego nie ma znaczenia. Tekst się sam dopasuje. Proszę pamiętać o interpunkcji w ogóle , że znaki przestankowe stawia się bezpośrednio po wyrazach, a nie jak popadnie, oraz że zdania zaczyna się wielką literą. Poprawiłem częściowo. [@m]

    0