Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung D900i sam się włącza

kaczmar2000 19 Apr 2010 23:18 2557 5
  • #1
    kaczmar2000
    Level 10  
    Witam!

    Dostałem samsunga D900i z wyrwanym gniazdem ładowania.
    Poza złączem wyrwane są też 4 elementy koło niego
    Samsung D900i sam się włącza

    Gniazdo wymieniłem i telefon ładuje się normalnie. Jedynym mankamentem jaki został jest to, że po włożeniu baterii tel sam się włącza. Po naduszeniu czerwonej słuchawki tel się wyłącza, jednak po sekundzie włącza się ponownie.
    Poza tą wadą wszystko inne działa poprawnie.

    Czym może być to spowodowane?
    Czy brakiem zaznaczonych przeze mnie elementów?

    Niestety nie wszystkie z nich są nawet opisane na schemacie, więc nie do końca wiem do czego służą.

    Na co wpłynąć może ich brak?
  • #2
    Glemark1
    GSM specialist
    Brakujące elementy to:
    TA500 - kondensator elektrolityczny odpowiedzialny za stabilizację napięcie VBAT.
    C213 - (brakujący element znajdujący się nad TA500) - kondensator jak wyżej tylko że napięcia AVDD.
    D505 - element zabezpieczający linię anteny FM
    L801 - (brakujący element znajdujący się nad D505) - cewka znajdująca się na linii od prawej zewnętrznej słuchawki.
    Co do samoistnego włączania się telefonu w pierwszej kolejności sprawdź taśmę.
  • #3
    kaczmar2000
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedź.

    Znasz może wartości jakie mają te elementy, tak abym mógł poszukać ich w jakimś innym tel i przelutować? Bo niestety nie mam drugiego D900i, a z serwisówki jeśli oto chodzi to za wiele się dowiedzieć nie mogę....
  • Helpful post
    #4
    morgan_exe
    GSM specialist
    Wylutuj F500, jeżeli problem zniknie to masz zwarcie sygnału AUX_ON_IF do masy. Pomoże wymiana tego filtra.
  • Helpful post
    #5
    Glemark1
    GSM specialist
    Na schemacie masz podane wartości elementów, jeżeli nie masz schematu to możesz go pobrać tutaj.Schemat D900i
  • #6
    kaczmar2000
    Level 10  
    Wielkie dzięki! Tego mi właśnie brakowało, bo schemat który miałem był niepełny.

    A co do samoczynnego włączania to rzeczywiście przyczyną był filtr F500.
    Po wylutowaniu problem zniknął.

    Temat do zamknięcia.