Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Produkcja małych elementów plastikowych.

Micchaleq 20 Apr 2010 12:41 20954 23
    Micchaleq
    Level 9  
    Witam serdecznie,

Jako, że mam małe pojęcie na ten temat proszę o poradę.
    Mianowicie chciałbym zacząć produkcje bądź ją zlecić na elementy plastikowe wielkości do 1,5cm max w różnych kształtach np serce, stopa, kwiatek, króliczek plyboya itp.

I teraz czytając kilka artykułów zobaczyłem ze mogę sobie zrobić formę z żywicy, tylko teraz pytanie jak już zrobię formę czy da się to jakoś "zalać" wtrysnąć bez użycia sprzętu powyżej 1000zł?

elementów potrzebuje sporo ponieważ

czy ktoś mógłby mi na ten temat doradzić co mogę zrobić bądź gdzie poszukać takiej firmy która to dla mnie zrobi?

Dodam, że elementy powinny być tylko z jednej storny a 2 gładka ( płaska )
    Piotr Pajkert
    Level 32  
    Witam!
    Forma z tworzywa nie nadaje się do produkcji wielkoseryjnej z.... tworzywa. Musisz dokładnie określić wymogi, jakie ma spełniać tworzywo i w zależności od tego wybrać. Jeżeli przedmioty mają być produkowane na wtryskarce do tworzyw, to musisz sobie zdawać sprawę z kosztów. Każdy zakład posiadający takie maszyny wykona matrycę (lub zleci jej wykonanie) na podstawie wzoru lub rysunku technicznego. Jeżeli jesteś poważnym biznesmenem, to oferuję kontakt z odpowiednimi producentami z mojego regionu, tylko na PW.
    Cześć!
    Micchaleq
    Level 9  
    Produkcja małych elementów plastikowych.

posłużę się nie swoim zdjęciem, ale mniej więcej o coś takiego mi chodzi.
    slawussj
    Level 34  
    Witam. Do wykonania "sporej ilości czegoś takiego" potrzebujesz wtryskarki i odpowiedniej formy. Trudno byłoby Ci się zmieścić nawet w kilku tysiącach zł. No chyba, że sporo tzn. 100szt. Wtedy można próbować rozpuścić tworzywo i wlewać do jakiejś formy np. ołowianej. Trudno będzie jednak uniknąć pęcherzyków i nierówności. Trudno będzie też utrzymać temperaturę. Przegrzane tworzywo zmieni barwę i może pękać.
    cirrostrato
    Level 38  
    Jeszcze niedawno(?) 100000m kabla grzewczego to dla mnie było ,,sporo'', teraz chińczyk robi taniej. Ile dla ciebie jest ,,sporo''?
    Micchaleq
    Level 9  
    Tzn ja powiem tak znalazłem Firmę , która zrobi mi forme za 10k a produkcja 50zł/h + materiał
    Tylko ze przy takiej kasie zbytnio mnie to nie interesuje ponieważ przez pół roku zamiast skupiać się na zarobkach będzie myślał o odrobieniu 10k za formę bo muszę to jakoś wliczyć w produkt niestety.
    Z tego względu wole ^ początkowo pomęczyć się z produkcją 100 sztuk ( ręcznie ) niż wydać 10k i czekac pol roku MOŻE na jakiś zysk.
    Na rynku 2 sztyki warte są max 60gr w detalu a hurt to jakies 40gr

A jak myślicie ile by tego dało rade wyprodukować w godzinę?

oraz czy macie jakieś propozycje?
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A głupszych pytań już nie potrafisz zadać?
    Quote:

Forma pojedyncza, czy wielokrotna? Maszyna ręczna, półautomatyczna czy automatyczna?
    Jakie tworzywo?
    Quote:

Tak, mam. Zapoznaj się najpierw ze szczegółową specyfika produkcji, potrzebnych składnikach i kosztach, a dopiero później zadziwiaj nas swoimi pomysłami na biznes.
    Piotr Pajkert
    Level 32  
    Witam!
    Micchaleq wrote:
    Tzn ja powiem tak znalazłem Firmę , która zrobi mi forme za 10k a produkcja 50zł/h + materiał
    Tylko ze przy takiej kasie zbytnio mnie to nie interesuje ponieważ przez pół roku zamiast skupiać się na zarobkach będzie myślał o odrobieniu 10k za formę bo muszę to jakoś wliczyć w produkt niestety.
    Z tego względu wole ^ początkowo pomęczyć się z produkcją 100 sztuk ( ręcznie ) niż wydać 10k i czekac pol roku MOŻE na jakiś zysk.
    Na rynku 2 sztyki warte są max 60gr w detalu a hurt to jakies 40gr

To nie tak. Zrób formę z gipsu i wypróbuj metodę odlewania. Chociaż taki sposób nie gwarantuje odpowiedniej jakości wyrobu (wymiary, gładkość powierzchni, powtarzalność).
    Chyba jednak temat do zamknięcia.
    Cześć!
    slawussj
    Level 34  
    No niestety "biznes te nie je bajka". Wejście na rynek możliwy jest tylko przy masowej produkcji i niskiej cenie jednostkowej. Przy ręcznym wykonaniu i nietrwałych formach cena za sztukę wyjdzie wysoka, a jakość marna. Wtedy nie ma co liczyć na zysk ani szybko, ani w przyszłości.
    Błażej
    Wlewać tworzywo do formy z gipsu? A cz ten, kto to pisał, ma choćby znikome pojęcie o reżimie produkcyjnym? Jak sobie wyobrażasz wyciąganie elementów z porowatej formy? Jak jej chłodzenie? Jak i do jakiej temperatury będzie podgrzewane tworzywo? Ponownie zapytam - jakie tworzywo? Do tego dołożę pytanie - oryginał, czy przemiał? Jak to tworzywo będzie dozowane? Itd, itp...
    Micchaleq
    Level 9  
    Błażej ja nie wiem kim ty jesteś, ale powiem ci jedno gdybym się na tym znał bądz gdybym miał za dużo pieniędzy to w ogóle bym tu nie pisał.
    Nie mam pojęcia o wtryskarkach ani nic takiego.
    Jestem zwykłym ekonomistą/informatykiem z tego też względu formę zaprojektować mogę sobie sam.

W każdym bądź razie szykam jakiejś metody która nie będzie zbyt kosztowna a będzie pozwalała spróbować coś takiego zrobić a jak wypali wtedy zajmę się kupowaniem formy za 10k

Nie licze na początku na jakieś mega zyski. Chciałbym poprostu spróbować.
    Błażej
    Więc, z technicznego punktu widzenia: NIE DA SIĘ! Tworzywa sztuczne to materiały termoutwradzalne i tylko taka metoda ich obróbki wchodzi w grę. Chyba, że chcesz frezować gotowe bloki, ale to tylko wybrane materiały. Do ich formowania służą formy, wykonane z metalu.
    Jesteś pewien, że potrafisz zaprojektować formę? Wraz z kanałami wtryskowymi, odpowietrzeniami, chłodzeniem, mocowaniem do KONKRETNEJ maszyny? I do tego tak, by była możliwa w wykonaniu? Masz w tym praktykę? Masz maszyny do jej wykonania?
    Właśnie - gdybyś się na tym znał... Tyle tylko, że zanim zacznie się pytać, nie trzeba się na tym znać, a trzeba ZORIENTOWAĆ SIĘ W TEMACIE, poszukać, poczytać o procesie produkcji, o kosztach i zdać sobie sprawę z zakresu potrzebnych inwestycji, nakładów finansowych i technicznych. A ty od razu walisz temat, zupełnie nierealny, bo chcesz uzyskać zysk bez ponoszenia kosztów własnych. Jesteś zbyt leniwy, by samemu zorientować się na co się chcesz porwać, czy aż tak naiwny? Bo od studenta można oczekiwać rzetelnego podejścia do sprawy (chyba, że się grubo mylę). Co sprawdziłeś? Co przeczytałeś? W ogóle coś? Czy masz wizję i uważasz, że wystarczy?
    Micchaleq
    Level 9  
    Człowieku zastanów się co piszesz.

gdybym się o nic nie zorientował nie pisał bym tu po pierwsze, że zanalazłem sobie kogoś kto mi zrobi to za 0 k + 50zl +materiał/h
    Może ty przeczytaj kilka razy ten temat i coś wywnioskuj.
    Po drugie gbybym był leniwy miał bym gdzieś inne tańsze, bardziej pracochłonne rozwiązania!! W ogóle chyba nie rozumiesz o czym jest ten temat.

Skoro twoim zdaniem jedyne wyjście to pompowanie kasy w formy i produkcje to już dziękuje ci za rady. Znam twoją pesymistyczną ocene i tyle mi wystarczy.

Pragnę przypomnieć jedynie czytelnikom tego tematu, że proszę o informacje czy da się obejść te początkowe koszty swoją pracą ( domową ) nie musi być to tak dokładne i tak dalej, jak napisałem wyżej chciałbym spróbować i ręcznie ( w warunakch domowych ) wyprodukować/zrobić max 100 sztuk , ale jeżeli będzie to 10 też będe zadowolony.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Wciąż nie podałeś, JAKIE TWORZYWO SZTUCZNE ma być używane.

Jeżeli szukasz tanich sposobów (o ile takie istnieją), to napisz, z jakiego tworzywa chcesz wytwarzać wyroby. Od tego zależy istnienie i wybór ewentualnych rozwiązań.
    idepopizze
    Level 33  
    @Micchaleq

Po tym co napisałeś do tej pory, można się zgodzić że masz małe pojęcie w tym temacie. Tanie podejście będzie z gruntu prymitywne, ale sam tego chcesz. Po pierwsze tak czy inaczej potrzebujesz formy. Czy sobie ją sam wydłubiesz czy odfrezujesz w metalu to kwestia drugorzędna. Kolejnym etapem chyba ważniejszym jest dobór tworzywa sztucznego. Z tym minimalistycznym podejściem sądzę że masz na myśli podgrzewania tworzywa w jakimś rondlu na kuchence elektrycznej/gazowej (ale raczej elektrycznej z kontrolą temperatury) i zalewanie tym formy. Zależnie od tego jak wyjdzie górna strona trzeba będzie lico obciąć. Znałem kiedyś kilka osób próbujących szczęścia właśnie w ten sposób, ale sukcesu nie odniosły (to było za komuny kiedy właściwie nie było niczego). Niemniej proponuję podejść do tematu raczej doświadczalnie i zacząć od doboru tworzywa. Zalewać możesz jakieś metalowe rzeczy i sprawdzić jak to się później wyjmuje, jak wygląda powierzchnia i ile rzeczy idzie w śmieci. Na forum nie oczekuj, że dostaniesz gotowe odpowiedzi na te pytania bo wiele osób nie podchodzi w taki sposób do produkcji. Nie mniej życzę powodzenia w tym rzemiośle.
    Błażej
    Choćby to, co andrzejlisek napisał. Zresztą po raz kolejny jesteś o to pytany..
    Zorientowałeś się w cenach i są dla ciebie za wysokie. I teraz kombinujesz. Chcesz osiągnąć maksymalny efekt przy minimum kosztów. Tylko, ze NIE DA SIĘ. To, co chcesz zrobić, ma sens przy jednostkowej produkcji jakiegoś wynalazku, czy prototypu, choć i tutaj w tej chwili zleca się się to firmom posiadającym drukarki 3D. Przy seryjnej, czy pseudoseryjnej produkcji, nie ma to najmniejszych szans na powodzenia.
    A wykonywanie form z niemetalu raczej nie ma sensu, bo nie będzie można odczepić produktu. Nawet same formy metalowe pokrywa się specjalnymi sprayami ułatwiającymi odklejanie się elementów. kolejna sprawa, to utrzymanie zadanej, stałej temperatury dla danego tworzywa, by było ono plastyczne, ale nie przegrzane i nie niedogrzane.
    Bo między innymi takim wymaganiom trzeba sprostać, by produkt reprezentował jakikolwiek poziom finalny.
    jest oczywiście inna metoda uzyskania tego typu elementów...
    slawussj
    Level 34  
    Z tego co opisano, to najlepiej u importera ze wschodu za 10gr. od sztuki. Aby wyprodukować coś, co będzie ładne, chętnie kupowane i jeszcze przyniesie zysk, trzeba b.dużo wiadomości, pracy, szczęścia i kasy.
    Micchaleq
    Level 9  
    Jeżeli chodzi o tworzywo to myślę, że tu pomocy potrzebuje najwięcej.
    wiem ze rodzajów tworzyw sztucznych jest mnóstwo, jednak wątpie ze chce tutaj coś podgrzewać bo to akuart jest syzyfowa praca.
    Myślałem coś raczej w stylu akrylu jednak nie miałem z nim doświadczenia i nie wiem jak się utwardza.

Powiedzmy, że forme sobie zorganizuje tylko teraz jakiego tworzywa użyć by to zalać i aby po zaschnięciu uzyskać twardy materiał który nie będzie się odkształcał przy ściśnięciu w palcach.

Aha i druga sprawa nie nastawiam się na zysk nie myślę narazie o czymś takim, poprostu jeśli wydam 10k + trzeba troche doliczyć na nieprzewidziane elementy czyli z 15k jak nic i mi się to nie zwróci w polowie to pewnie będe musiał zgłosić upadłość .
    2345
    Level 13  
    Projekt i rysunki produktu sa najwazniejsze.
    Projekt to model 3D, ktory mozna utworzyc w programie Solid Works i na podstawie tego modelu wykonujesz rysunki elementu, a potem dajesz do specjalizowanego zakladu wykonujacego produkty plastikowe i pytasz za ile taka forme wykonaja i za ile zrobia te produkty, w jakiej ilosci i w jakim plastiku.

Plastikow sa setki i jest tego tak duzo, ze nikt ci tutaj nie poradzi.
    Kazdy zaklad produkuje w oparciu o jakiegos dostawce i oni musza ci zaproponowac rodzaj plastiku. To samo dotyczy form.
    Forme wytwarza zaklad produkujacy te serduszka.
    Nie mozesz formy wykonac sam, bo formy sa dostosowane do maszyn, ktore uzywa dana firma.

Zdarza sie, ze mozna miec wlasna forme, ktora bedzie pasowac do innych maszyn.
    Formalnie forma jest twoja bo za nia placisz, ale zabranie formy z zakladu jest wyrazem braku zaufania i jak im powiesz, ze chcesz wykonac forme i ja zabrac, to oni ci jej w ogole nie zrobia albo kaza ci zaplacic krocie.
    Przy wielkiej produkcji forme finansuje zaklad w 100%.

Czyli w wielkim skrocie musisz miec zrobione rysunki i modele i pieniadze na produkcje.
    slawussj
    Level 34  
    Problem w tym, że wtrysk wysokociśnieniowy z odpowietrzeniem zapewnia jakość powierzchni, brak porów, bąbelków i odpowiednią strukturę tworzywa. Nie uzyskasz tego przy zalewaniu nawet klejem epoksydowym. Późniejsza obróbka powierzchni nie wchodzi w grę, bo to koszt, a robocizna jest najdroższa. Do wtrysku możesz użyć polistyren - twardy, błyszczący i kruchy (tu to nie powinno mieć znaczenia) ok. 6-7 zł/kg. Polipropylen - mniej kruchy i mniej błyszczący itd. Poczytaj sobie o tworzywach i najważniejsze: jakie ilości możesz sprzedać w cenie, która przyniesie Ci zysk, bo trudno obecnie konkurować... Zdarza się, że 1kg. importowanych wyprasek jest tańszy, niż u nas tworzywo.
    Błażej
    Od początku tej "dyskusji" próbuję uzmysłowić autorowi pomysłu jego nierealność i zwrócić mu uwagę na specyfikę pracy z tworzywami termoutwardzalnymi. Ale twierdzi on, że się orientował i swoje wie...
    Micchaleq
    Level 9  
    Witam,

wydaje mi się, że temat zmierza już ku końcowi.

Uważacie Panowie, że nie da się wykonać kilku sztuk mając formę z sylikonu czy to żywicy, czy gliny oraz nie da się znaleźć na tyle płynnej konsystencji bądź w ciele stałym łatwo rozpuszczalnej ( chociaż wątpię ze taka jest) by dobrze się utwardziła.

Dziękuje za wasze wypowiedzi na ten temat i jedyne co muszę przyznać to to, że na pewno macie racje, że aby mieć z tego zysk trzeba najpierw sporo zainwestować a następnie czekać na efekty. I że człowiek ręcznie nie zrobi tego tak jak maszyna wtryskowa.

Chciałem również dodać, że od początku tematu miałem już firmę która wykonała by to dla mnie w takich kosztach jak podałem. I nie ingerował bym w wykonywanie formy. Jednak zasugerowałem, że potrafię wykonać formę ( projekt 3d ) jeżeli była by mi przydatna w warunkach domowych. Jednak nie mam do tego maszyn by wykonać taką formę i to chyba oczywiste. Bo gdybym miał to ...

Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam,
    Życzę miłego Weekendu.

Temat do zamknięcia.
    2345
    Level 13  
    Mam wrazenie, ze zle sie z nami komunikujesz.
    Trzeba bylo od razu pisac, ze chcesz zrobic prototypy.

Mozna wykonac kilka sztuk w technologi drukowania 3D.
    Znajdz kogos, z dostepem do maszyn drukujacych w 3D.
    Produkt wyjdzie troszke nieestetyczny, poniewaz powierzchnia nie bedzie gladka, (ale mozesz zrobic w roznych kolorach) i bedzie wymagal dodatkowej obrobki, ale decyzja jest twoja, bo tylko ty wiesz, co chcesz produkowac.

Cena druku 3D jest zalezna od objetosci materialu co zalezy od modelu i rozmieszczenia przestrzennnego produktu.
    Jednak nie wskaze zadnego producenta w Polsce, bo to stosunkowo nowa technologia i nie wiem, czy ktos ma takie maszyny.