Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieża Technics EH760-brak reakcji na sterowanie

hrabiadrakula1 20 Kwi 2010 17:50 2509 2
  • #1 20 Kwi 2010 17:50
    hrabiadrakula1
    Poziom 10  

    Witam Szanownych Kolegów!
    Posiadam wieżę Technics model EH760. Składa się z odtwarzacza CD SL-EH, decka RS-EH, amplitunera SA-EH i procesora dźwięku SH-EH. Zupełnie przestała działać. Po włączeniu wtyczki do gniazdka sieciowego po kilku sekundach załącza przekaźnik w środku oraz pojawia się i gaśnie napis DEMO. Nic więcej się nie dzieje. Nie ma trybu demonstracyjnego. Reaguje tylko na przycisk wyłącznika. Wyświetla wtedy GOOD BYE i wyświetlacz gaśnie. Po kilku sekundach cykl się powtarza. Jeśli nacisnę przycisk POWER pojawia się napis HELLO po czym na wyświetlaczu widnieje tylko częstotliwość 94,1 MHz i nie reaguje na żadne przyciski oprócz wyłącznika. Deck i CD mechanicznie działają, procesor dźwięku martwy-nic się nawet nie świeci. Mam schemat i posprawdzałem napięcia zasilające procesor i na taśmach. Wszystkie są takie jak na schemacie. Niestety nie mam oscyloskopu i nie mogę sprawdzić pozostałych przebiegów na nóżkach procesora. Przepraszam za tak długi opis ale starałem się przedstawić zachowanie tej wieży. Co się mogło stać? Padł procesor sterujący? Dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

    0 2
  • #2 24 Kwi 2010 01:22
    tik_tak
    Poziom 36  

    Jesli upewniles sie ze procesor SH-EH ma wszystkie zasilania i nie brakuje mu niczego do dzialania to pewnie uszkodzony procesor sterujacy z SA-EH.Mialem takie przypadki w tej serii .

    0
  • #3 24 Kwi 2010 18:36
    hrabiadrakula1
    Poziom 10  

    Procesor sterujący to LC8A524A5N28. Jest to układ SMD o stu wyprowadzeniach. Gdzie w lubuskim mogę znaleźć serwis który mi go wymieni? Proszę o jakiekolwiek namiary.

    0