Zlecę naprawę zasilacza UPS firmy APC model Matrix 5kVA. Zasilacz jest użytkowany w centrum Lublina.
Zasilacz posiada jakąś usterkę - powoduje ona wykrywanie przez zasilacz zaburzeń napięcia zasilania, których nie ma. Bez względu na ustawioną czułość (LOW/HIGH/AUTO) UPS wykrywa zaniki napięcia (albo za wysokie napięcie) i na kilka sekund przechodzi w tryb pracy bateryjnej, po tym czasie wykrywa powrót prawidłowego napięcia i wraca na normalny tryb pracy. Sytuacja powtarza się nawet kilka razy w ciągu doby od ponad roku (notabene z tego powodu ups wykończył mi całkiem nowe akumulatory).
Poza tym UPS wydaje się być sprawny (cały czas jest użytkowany produkcyjnie).
W logach upsa wygląda to tak:
Nic nie wskazuje na to aby problem leżał po stronie zakładu energetycznego.
Nie próbowałem tego diagnozować ani naprawiać - nie mam wystarczającej wiedzy. Nie jest to podpucha w stylu poprawianie po trzech elektronikach którzy do tej pory nie dali rady
.
Dziękuję.
Zasilacz posiada jakąś usterkę - powoduje ona wykrywanie przez zasilacz zaburzeń napięcia zasilania, których nie ma. Bez względu na ustawioną czułość (LOW/HIGH/AUTO) UPS wykrywa zaniki napięcia (albo za wysokie napięcie) i na kilka sekund przechodzi w tryb pracy bateryjnej, po tym czasie wykrywa powrót prawidłowego napięcia i wraca na normalny tryb pracy. Sytuacja powtarza się nawet kilka razy w ciągu doby od ponad roku (notabene z tego powodu ups wykończył mi całkiem nowe akumulatory).
Poza tym UPS wydaje się być sprawny (cały czas jest użytkowany produkcyjnie).
W logach upsa wygląda to tak:
Quote:
Mon Apr 19 07:19:33 CEST 2010 Power failure.
Mon Apr 19 07:19:36 CEST 2010 Power is back. UPS running on mains.
Mon Apr 19 08:03:38 CEST 2010 Power failure.
Mon Apr 19 08:03:41 CEST 2010 Power is back. UPS running on mains.
Tue Apr 20 07:18:19 CEST 2010 Power failure.
Tue Apr 20 07:18:22 CEST 2010 Power is back. UPS running on mains.
Tue Apr 20 15:35:47 CEST 2010 Power failure.
Tue Apr 20 15:35:50 CEST 2010 Power is back. UPS running on mains.
Nic nie wskazuje na to aby problem leżał po stronie zakładu energetycznego.
Nie próbowałem tego diagnozować ani naprawiać - nie mam wystarczającej wiedzy. Nie jest to podpucha w stylu poprawianie po trzech elektronikach którzy do tej pory nie dali rady

Dziękuję.