logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda czuwania w INT-KLCDK i integra 128WRL – zachowanie po naruszeniu wejścia

StaMas 20 Kwi 2010 23:53 4251 8
REKLAMA
  • #1 7985478
    StaMas
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam,

Dwa systemy oparte na Integrze 128 WRL.
    W obydwu manipulator INT-KLCDK
    Obydwa systemy rozwojowe (w rozbudowie)

W pierwszym 4 strefy.
    W drugim 1 strefa.

W pierwszym po załączeniu czuwanie dioda informująca o czuwaniu świeci cały czas.
    W drugim po załączeniu czuwania dioda świeci ale po jakimś czasie gaśnie (nie sprawdzałem dokładnie po jakim około 2-3 minuty).

W obydwu systemach w opcjach czas "Wygaś informację o czuwaniu po 180s"

Różnica jest taka, że w drugim systemie przy wyłączaniu czuwania nie naruszamy żadnego wejścia, zaś w pierwszym owszem.
    Czy może w pierwszym systemie dioda też jest wygaszona po jakimś czasie ale naruszenie wejścia ją "pobudza"?
  • REKLAMA
  • #2 7986694
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    jak masz jedna strefę to dioda informuje Cię o czuwaniu świecąc światłem stałym a w tym drugim co miga oznacza że nie wszystkie strefy czuwają.Jak będą czuwać wszystkie to zapali sie światłem stałym. Masz wpisane że ma nie pokazywac stanu po czasie........... wiec jest wyłaczona i nie pokazuje natomiast jesli uzbroisz w tym drugim systemie wszystkie strefy to dioda zaswieci się na czas okreslony w nastawach i potem zgasnie by nie pokazywać stanu systemu jak zostało w menu ustawione.Tak to rozumiem coś napisał.Jeśli coś nie tak odpisz.
  • REKLAMA
  • #3 7986753
    StaMas
    Poziom 14  
    Jeszcze raz:

Pierwszy system - 128WRL + INT-KLCDK - 4 strefy.
    Zazbrajam strefę w której jest manipulator i z niej wychodzę - dioda się zapala i świeci ciągłym światłem.
    Nie wiem czy po jakimś czasie gaśnie - jestem poza strefą.
    Wchodze do strefy - naruszam wejście (kontaktron), uruchamia się czas na wejście i widzę na manipulatorze, że dioda świeci ciągłym światłem (nic nie mruga) do czasu rozbrojenia strefy.

W drugim systemie (sprzet taki sam) - 1 strefa.
    Zazbrajam strefę. Dioda się świeci (nic nie mruga).
    Manipulator nie jest w strefie.
    Po jakimś czasie dioda gaśnie.
    Przy rozbrajaniu nie naruszam żadnego wejścia w tym systemie.

W obydwu systemach opcja "Wygaś informacje o czuwaniu po....." jest ustawiona na 180 s.

Tak sobie kombinuję, że dioda w pierwszym systemie też gaśnie ale zapala się w trakcie odliczania czasu na wejście.
    Jedyna możliwość przetestowania to zazbrojenie systemu (pierwszego), pozostanie w strefie i obserwacja diody.

Z mrugającą diodą od czuwania mam doświadczenia w systemie opartym o centralę CA64.
  • REKLAMA
  • #4 7987518
    humek
    Poziom 32  
    Pierwszy system działa prawidłowo uzbrajasz dioda świeci rozbrajasz gaśnie. w drugim nie rozumiem stwierdzenia Twojego ze manipulator nie jest w strefie,gdyby nie był przypisany do strefy to byś nie mógł rozbroić strefy no chyba że jest jeszcze jakiś kod który jest przypisany do strefy "x" a nie do reszty .Można to sprawdzić za pomoca hasła master czyli admina jakie sa tam strefy i jacy użytkownicy. Blokada po czasie ustalonym wyświetlania ma na celu ukrycie stanu systemu przed osobami niepowołanymi.
  • #5 7988940
    StaMas
    Poziom 14  
    Moje stwierdzenie że manipulator nie należy do strefy odnosiło sie do jego fizycznego umiejscowienia, nie zaś do przypisania w systemie. Oczywiscie systemowo należy on do strefy.
    Fizycznie znajduje się poza strefą - żeby do niego podejść nie trzeba naruszyć żadnego wejscia.

Z tego co doczytałem to wpisanie w opcjach "Wygaś informacje o czuwaniu" wartości 0 dla tego parametru spowoduje ciągłe świecenie diody.

Zastanawiajace jest to, że w pierwszym systemie przy tak samo ustawionych czasach wygaszania informacji o czuwaniu wydaje się dioda nie gasnać, lub tak jak napisałem być może gaśnie ale zapala się jak naruszymy wejscie i zacznie system odliczać czas na wejście.
  • REKLAMA
  • #6 7989717
    klocek24
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    System zapal diode w momencie naruszenia czyjki wejsciowej .
    I dlatego wydaje ci sie ze dioda sie ciagle swieci . Mozesz zawsze zablokowac na chwile czujke na wejsciu . zazbroic system . Poczekac i zobaczyc czy zgasnie .
  • #7 7992005
    humek
    Poziom 32  
    no tak ale ja zrozumiałem ze chodzi o diodę sygnalizującą uzbrojenie systemu.Taka dioda ma się zapalić przy czuwającym systemie (lub miga jesli jedna ze stref czuwa) natomiast nie powinna się zapalać przy naruszeniu czujników stref.
  • #8 8014510
    kris1966
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Nasłuchaliście się o gaszeniu tych lampek w telewizorach?
  • #9 8032515
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

Może już nieaktualny temat, ale pozwolę sobie na przykładzie - jak na rysunku (INTEGRA) :

Dioda czuwania w INT-KLCDK i integra 128WRL – zachowanie po naruszeniu wejścia

Wpis "0" sek. = ON/OFF
    Wpis "???" sekund = po tym czasie OFF (domyślnie 180sek.)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dwóch systemów alarmowych opartych na Integrze 128 WRL, z manipulatorami INT-KLCDK. W pierwszym systemie z czterema strefami dioda sygnalizacyjna świeci ciągłym światłem po uzbrojeniu, natomiast w drugim systemie z jedną strefą dioda gaśnie po około 2-3 minutach. Użytkownicy zastanawiają się nad różnicami w działaniu diody, sugerując, że w pierwszym systemie dioda może gasnąć, ale zapala się ponownie po naruszeniu wejścia. W obu systemach ustawienia dotyczące wygaszania informacji o czuwaniu są identyczne, co prowadzi do dalszych spekulacji na temat ich działania. Użytkownicy podają, że wpisanie wartości 0 w opcjach wygaszania spowoduje ciągłe świecenie diody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA