Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Multimedia + Intellinet 524445 konfiguracja.

Miszek1 21 Apr 2010 23:58 4887 9
  • #1
    Miszek1
    Level 9  
    Witam. Wysiadł mi komputer stacjonarny więc kupiłem laptopa i chcę połączyć go bezprzewodowo przez router. Mam internet z Multimedii (modem Motorola SB5101E).
    Podpinam router do modemu a lapka do routera kabelkiem RJ45. Potem loguję się do do routera.
    Przy podłączeniu bezpośrednio do modemu:

    Multimedia + Intellinet 524445 konfiguracja.
    [/img]

    Przy podłączeniu do routera:

    Multimedia + Intellinet 524445 konfiguracja.

    W ustawieniach routera wpisuję strefę czasową, potem klonuję MACa i daję Apply.
    W ustawieniach WAN zaznaczam tylko Dynamic IP.

    Multimedia + Intellinet 524445 konfiguracja.

    Potem pokazuje się LAN

    Multimedia + Intellinet 524445 konfiguracja.

    Daję Apply. Na koniec ustawiam w Wireless hasło.
    Coś robię źle bo nie mam dostępu do internetu przy podłączeniu przez router kablem i przez WiFi. Co muszę poprawić żeby wszystko działało?
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Multimetr Fluke
  • #2
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Restartowałeś modem kablowy ?
    Sprawdź w /STATUS czy router pobrał odpowiednie IP.
  • #3
    Miszek1
    Level 9  
    Restartowałem. Chyba router nie pobrał IP.

    Multimedia + Intellinet 524445 konfiguracja.

    Edit.
    Wygląda jednak że pobrał ale internet nadal nie działa:

    Multimedia + Intellinet 524445 konfiguracja.
  • Multimetr Fluke
  • #4
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli jest połączenie to wpisz w ustawieniach karty DNS'y
    89.228.6.43
    89.228.6.83
  • #5
    Miszek1
    Level 9  
    Ustawiłem tak (o to chodziło?):

    Multimedia + Intellinet 524445 konfiguracja.

    I dostaję komunikat, że serwer DNS nie odpowiada.
  • #6
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Spróbuj jeszcze na tych DNS'ach.
    194.204.159.1
    194.204.152.34
  • #7
    Miszek1
    Level 9  
    Po wpisaniu nowych DNSów pojawia się komunikat, że "prawdopodobnie komoputer jest skonfigurowany poprawnie ale zasób lub urządzenie (serwer DNS) nie odpowiada.

    Gdzieś czytałem, że Multimedia trzeba konfigurować po Static IP. jakie wartości w takim razie (spróbuję) w tych polach trzeba wpisać?

    Multimedia + Intellinet 524445 konfiguracja.
  • #8
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wpisz te wartości , które są przydzielane karcie sieciowej komputera podłączonego bezpośrednio do modemu.

    Multimedia + Intellinet 524445 konfiguracja.
  • #9
    narkoholik
    Level 30  
    Multimedia nadaje dynamiczne IP - statyczne nalezy wykupić.
    Widzę tam kilka sieci virtualnych - czy mógłbyś je wyłączyć na czas testów ?
    Trochę nie ogarniam tych logów wifi wyłączone i próbujesz przez rj45 ?
    W jakim celu klonujesz MAC ?

    Kiedyś pisałem na elektrodzie jak to podłączyc na własnym przykładzie ale nie mam doświadczenia z tym routerem.

    U mnie wystarczyło zresetować modem (30 sekund), zresetować router a pozostałe ustawienia pozostawic automatycznie.
    Oczywiściście po wszystkim nalezy ustawic zabezpieczenia.
  • #10
    Miszek1
    Level 9  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Okazało się, że kupiłem walnięty router. Sprawdzałem go na łączu od innego dostawcy i też nie mogłem się połączyć z internetem nawet przez kabel. Wymieniłem go na nowy, ale tym razem wziąłem sprawdzonego D-Linka model DIR-600. Instalacja banalna, wszystko śmiga jak należy.