Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyłączenie listwy powoduje zadziałanie zabezp. różnicowego

dgd79 22 Apr 2010 09:36 2229 10
    dgd79
    Level 2  
    Witam serdecznie i liczę na wyrozumiałość dla laika

Mam w mieszkaniu 2 listwy antyprzepięciowe (tej samej firmy) do których są podłączone urządzenia:
    1 listwa - 2 komputery (zasilacze 650W) i 2 monitory
    2 listwa - telewizor i dekoder

Problemem jest, że wyłączenie dowolnej listwy "pstryczkiem" powoduje często (lecz nie zawsze) zadziałanie zabezpieczenia różnicowego (chyba 40A, w razie potrzeby mogę załączyć zdjęcie). Listwy próbowałem podłączać do różnych gniazdek w mieszkaniu, a także wyłączać bez żadnego urządzenia podpiętego do nich - efekt ten sam.

Czy problemem jest wadliwe zabezpieczenie, czy też może te listwy i co z tym fantem radzicie zrobić?
    GBW
    Level 30  
    1 Zrób zdjęcie aby było wiadomo jaki rodzaj masz zamontowany.
    2 Czy były robione pomiary różnicówki?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    dgd79
    Level 2  
    @GBW
    1. zabezpieczenie mam dokładnie takie jak poniżej:
    Wyłączenie listwy powoduje zadziałanie zabezp. różnicowego
    2. nie mam pojęcia. Jeśli to coś znaczy, to mieszkanie jest nowo wybudowane i jakieś odbiory miały miejsce, ale nie wiem czy o to pytasz :)

@Bronek22
    tak. Problem występuje niezależnie, czy coś jest do listwy podłączone, czy nie.
    GBW
    Level 30  
    Wygląda na to iż listwy są do bani.
    User removed account
    User removed account  
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Witam

A może problem tkwi w samej listwie? Tzn. włączniku? Miałem przypadek, że neonówka we włączniku podłączona była pod PE, a to wywalało RCD.
    User removed account
    User removed account  
    Romulus7874
    Level 29  
    Bronek22 wrote:
    Rozbierz listwy i wytnij kondensatory.
    Bronek

W mojej listwie było identycznie. W środku tylko warystor.I nic innego co miało by wpływ na zadziałanie różnicówki.Wycięłem go(wg kol.i tak nie działa) i pomogło.
    User removed account
    User removed account  
    cranky
    Level 26  
    Listwa się skończyła (filtr albo warystor). Kup nową. Jak wytniesz warystor - będziesz miał przedłużacz bez zabezpieczeń. Jak coś ubiło zabezpieczenia znaczy że zadziałały i to nie raz. Więc bez listwy szybko stracisz któryś zasilacz.