Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell D600-Zasilanie zew.12V bez baterii?

tomero 25 Kwi 2010 08:41 3460 16
  • #1 25 Kwi 2010 08:41
    tomero
    Poziom 9  

    Witam Wszystkich

    Stałem się posiadaczem tytułowego della (d600). Niestety nie mam do niego baterii oraz zasilacza.Laptop 100%sprawny.
    Z laptopa bedę korzystał tylko w "terenie" , tak więc w grę wchodzi tylko zasilanie z zew.aku 12V (samochód).
    Intryguje mnie teraz, czy mogę zasilić go nie orginalnym zasilaczem 19V5A , oczywiście zachowując poprawność podłączenia biegunów ? Czy izolując linię sygnałową nie podając na nią nic, mogę liczyć na poprawną pracę , czy raczej grozi to uszkodzeniem ?
    Nadmieniam ,iż docelowo nie interesuje mnie zasilanie z baterii tylko z zewnętrznego żródła 12V , z racji wymagalnego długiego czasu działania latpopa (ok.5-8h).

    Pozdr.

    0 16
  • #2 25 Kwi 2010 08:51
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej

    Oczywiście, że można..
    Na "Alledro.."(i nie tylko) są do kupienia zasilacze samochodowe do laptopów (najczęściej zasilanie z gniazda zapalniczki poprzez gniazdo zasilające) - kwestia dobrania tylko napięcia i prądu..

    0
  • #3 25 Kwi 2010 09:07
    tomero
    Poziom 9  

    jag61 napisał:
    Oczywiście, że można..
    Na "Alledro.."...- kwestia dobrania tylko napięcia i prądu..


    Mogę nabyś zasilacz samochodowy "no name" gdzie jest możliwość wyboru napięcia od 15V do 20V (co 1V) o prądzie 5A.
    Jakie napięcie ,bez obciążenia, powinien pokazać miernik ,zakładając wymagane dla della 19,5V?
    Czy zasilić 19V czy 20V?
    Pozdr.

    0
  • Pomocny post
    #4 25 Kwi 2010 10:06
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej

    Na Forum jest akurat podobny temat : Link. - tam nie padła jeszcze odpowiedź - choć w innym podobnym : Link - już tak..
    Jednocześnie radzę poszukać na forum innych podobnych tematów i poczytać (np. TAKI).

    0
  • #5 25 Kwi 2010 10:13
    tomero
    Poziom 9  

    OK.
    Poczekam na orginalny , choć zaboli wydatek kilku stówek , ale pewnie mniej jak zniszczenie Dell'a :cry: .
    Pozdrawiam

    0
  • #6 26 Kwi 2010 13:44
    tomero
    Poziom 9  

    A jednak się udało z sukcesem :D .

    Kupiłem z czystej ciekawości "zasilacz samochodowy do notebooków" , oczywiście jakis chiński "no name".
    Jego parametry to :
    -napięcie od 15 V do 24 V
    -natężenie od 4A do 5A
    przy napięciu do 20V -> 4A (zasilanie 12V), a przy napięciu od 21v do 24v -> 5A (zasilanie 24V).
    W zestawie znalazły się różne końcówki-adaptery dla róznych gniazd i tu UWAGA , wybierając odpowiednią dla Della okazało się iż , NA PINIE ŚRODKOWYM (sygnał) JEST NAPIĘCIE +19V 8-O , a wewnętrznego styku (+) brak .
    Rozdłubałem wtyk , dorobiłem (końcówka od automatycznego ołówka :D ) wewnętrzną brakującą powierzchnię i podpiełem tam "+".
    Całość zabezpieczyłem izolacją termokurczliwą.
    Z ręką na ramieniu :roll: dokonałem próby .
    Laptop Dell D600 uruchomił się . Podczas uruchamiania pojawił się komunikat o "nie znanym zasilaczu" , po czym załadował się system.
    Laptop jest podpięty od kilkunastu godzin i pracuje stabilnie w opcji ECONOMY (600MHz nominal.1600GHz).
    Pozdr.

    0
  • #7 26 Kwi 2010 13:51
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej

    No to gratulować pomysłu (o odwagi ;) - nie wiem, czy bym się zdecydował na (tylko) folię termokurczliwą - stabilizacja.. Osobiście raczej bym poszedł i kupił odpowiedni wtyk..
    P.s.
    Ten komunikat będzie się pojawiał - gdzieś na forum ktoś napisał o jakiejś "kości identyfikującej" - ale , ważne że działa ( warto by było zrobić jednak jakiś solidny test i poobserwować pracę laptopa)

    0
  • #8 26 Kwi 2010 14:17
    tomero
    Poziom 9  

    Oczywiście ,wtyk zostanie zamieniony na solidny orginał.
    Z tą odwagą to przesada , bo bałem się jak ch...era , ciekawość zżera tak .... :D .
    Testowałem , go dziś w nocy w terenie (astro-foto) , jakieś 6 godzin kontrolował mi pracę napędu w montażu jak i kamerę i Canona EOS'a.
    Śmieszne , bo prawie rozładowałem aku w aucie , a nie małe i prawie nowe.
    Szkoda że chiński zasilacz nie ma zabezpieczenia pod tym kątem , i chyba z czasem będę musiał mieć właśnie coś takiego.
    Teraz zastanawiam się jak zmusić Della do pracy z pełną mocą . W biosie widziałem jakieś opcje i muszę to spr.
    Pozdr.

    0
  • #9 05 Paź 2010 11:29
    jacapek
    Poziom 11  

    Czy nikt z kolegów forumowiczów nie zasila swojego della z nieoryginalnego zasilacza?
    Może ktoś podpowie czy połączenie środkowej igły we wtyczce zasilacza z masą nie uszkodzi laptopa, bo nie chcę eksperymentować a jak wcześniej wspomniałem, nie chciał bym niszczyć oryginalnej wtyczki.
    pozdrawiam wszystkich użytkowników della.

    Ja mam inny dylemat
    Również do zasilacza uniwersalnego dokupiłem końcówkę dla della d600.
    Pomny ostrzeżeń forumowiczów postanowiłem przed podłączeniem sprawdzić wyjścia na wtyczce. Stwierdziłem, że plus i minus są podłączone prawidłowo, natomiast igła jest połączona z minusem. Sprzedawca nie umie mi odpowiedzieć czy takie połączenie nie uszkodzi laptopa, na forum znalazłem jedynie opisy uszkodzeń po nieprawidłowym podłączeniu biegunów, nie znalazłem informacji, czy igła może być podłączona do masy. Nie bardzo można ją w ogóle odizolować bez zniszczenia końcówki, a tego w miarę możliwości chciałbym uniknąć.
    Czy może ktoś korzysta z takiej konfiguracji i ma jakieś praktyczne doświadczenia z takim podłączeniem?

    tomero napisał:
    A jednak się udało z sukcesem :D .

    Kupiłem z czystej ciekawości "zasilacz samochodowy do notebooków" , oczywiście jakis chiński "no name".
    Jego parametry to :
    -napięcie od 15 V do 24 V
    -natężenie od 4A do 5A
    przy napięciu do 20V -> 4A (zasilanie 12V), a przy napięciu od 21v do 24v -> 5A (zasilanie 24V).
    W zestawie znalazły się różne końcówki-adaptery dla róznych gniazd i tu UWAGA , wybierając odpowiednią dla Della okazało się iż , NA PINIE ŚRODKOWYM (sygnał) JEST NAPIĘCIE +19V 8-O , a wewnętrznego styku (+) brak .
    Rozdłubałem wtyk , dorobiłem (końcówka od automatycznego ołówka :D ) wewnętrzną brakującą powierzchnię i podpiełem tam "+".
    Całość zabezpieczyłem izolacją termokurczliwą.
    Z ręką na ramieniu :roll: dokonałem próby .
    Laptop Dell D600 uruchomił się . Podczas uruchamiania pojawił się komunikat o "nie znanym zasilaczu" , po czym załadował się system.
    Laptop jest podpięty od kilkunastu godzin i pracuje stabilnie w opcji ECONOMY (600MHz nominal.1600GHz).
    Pozdr.

    0
  • #10 20 Paź 2010 10:06
    tomero
    Poziom 9  

    Witam

    Po dość długim okresie użytkowania mojego Della na przerobionej wtyczce i "chińskim uniwersalnym zasilaczu" stwierdzam bezawaryjną pracę laptopa :) .
    Jakiś czas temu okazjonalnie kupiłem org. zasilacz Dell , aczkolwiek nie org. dla mojego modelu.
    Laptop oczywiście pracuje poprawnie ,lecz nadal istniał problem z uzyskaniem 100% mocy . Rozwiązaniem tego stała się mała aplikacja pracująca w tle , która to odblokowywuje fabryczne ustawienia i Dell śmiga z pełną swoją prędkością na zasilaczu bez baterii (Notebook Hardware Control - www.pbus-167.com).

    jacapek

    Cytat:
    Również do zasilacza uniwersalnego dokupiłem końcówkę dla della d600.
    Pomny ostrzeżeń forumowiczów postanowiłem przed podłączeniem sprawdzić wyjścia na wtyczce. Stwierdziłem, że plus i minus są podłączone prawidłowo, natomiast igła jest połączona z minusem.....

    Sprawdziłem miernikiem swoją org. wtyczkę przy org.zasilaczu i wygląda to tak :

    plus wew.(19.5V)
    minus na zew.
    igła brak reakcji - 0V i biegunów czyli "pusta" .

    Zaznaczam iż nie jestem specjalistą w tej dziedzinie , a moje czynności pomiarowe dokonuję "tanim" miernikiem cyfrowym aczkolwiek podstawowe odczyty są rzetelne.

    Pozdr.

    0
  • #11 20 Paź 2010 22:00
    jacapek
    Poziom 11  

    Miło mi, że w końcu ktoś odpowiedział na moje zapytanie, jednak nie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Mam oryginalny zasilacz sieciowy i na forum doczytałem jak jest podłączony środkowy pin. Chodzi mi jednak o to, czy połączenie go z ujemnym biegunem nie spowoduje uszkodzenia laptopa. Rozumując logicznie takie połączenie nie powinno nic uszkodzić, jednak chciałbym mieć pewną informację od kogoś kto używa zasilacza zamiennika z połączoną igłą we wtyczce do masy.
    Bardzo dziękuję za programik umożliwiający pracę laptopa z nieoryginalnym zasilaczem.

    0
  • #12 21 Paź 2010 00:17
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 21 Paź 2010 22:10
    jacapek
    Poziom 11  

    [quote=jacapek - znacznie bezpieczniej, gdy ta środkowa igła "wisi w powietrzu", niż jest podłączona do masy albo - nie daj Boże - plusa.[/quote]
    Czy bezpieczniej oznacza że igła może być podłączona do masy?
    Tak jak napisałem powyżej nie bardzo chciałbym niepotrzebnie rozbebeszać nierozbieralną wtyczkę żeby odłączyć igłę jeżeli można tego uniknąć.

    0
  • #14 22 Paź 2010 02:03
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 26 Paź 2010 14:31
    jacapek
    Poziom 11  

    Podłączyłem i ładuje baterię, jest tylko jeden mały myk.

    0
  • #16 26 Paź 2010 16:43
    bary1
    Poziom 12  

    Jaki myk? Mam D400 i na nie oryginalnym zasilaczu lub lub baterii ( pakiet akumulatorów połączonych szeregowo tak żeby uzyskać ok 19.5 V ) podłączonej przez wejście zasilające nie chciał ładować baterii.

    0
  • #17 26 Paź 2010 21:38
    tomjey
    Poziom 16  

    A jak podłączyć ten środkowy bolec do oryginalnego zasilacza który ma uszkodzoną wtyczke? Ukradłem sobie wtyk z jakiejś podróbki (zamiennika) tego zasilacza. Tylko że w tej podróbce srodkowy bolec wisi w powietrzu a ja chce żeby moj dell ładował baterie i rozpoznawał prawidłowo zasilacz bo w koncu jest on oryginalny. Jak to polutować? Czy srodkowy bolec wymaga trzeciej żyły w kablu ?

    0