Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka automatyczna ARDO TL 600X-1 nie wiruje

sonne1984 11 Kwi 2010 11:41 4216 15
  • #1 11 Kwi 2010 11:41
    sonne1984
    Poziom 8  

    Witam!


    Podczas czyszczenia filtra pralki, spuściłem dodatkowo wodę z węża-było w niej sporo "syfu". Nastawiłem program prania i tu psikus-pralka nie odwirowuje wody.
    Program "idzie" normalnie, ale w momencie wirowania "stoi".
    Programator pracuje, ale dodatkowo słychać "bzyczenie". Co prawda jestem elektronikiem, ale z takim kalibrem sprzętu nie miałem jak do tej pory do czynienia.
    Co może być przyczyna tego stanu rzeczy.

    0 15
  • #3 11 Kwi 2010 19:30
    sonne1984
    Poziom 8  

    Dzięki za szybką odpowiedź.

    Problem już rozwiązałem chwilę po napisaniu posta:

    zatkany przewód odpływowy-była w nim jakaś zwitka czegoś bliżej nieokreslonego.

    Już działa :)

    0
  • #4 25 Kwi 2010 12:42
    sonne1984
    Poziom 8  

    Witam ponownie.

    Niestety po krótkim przywróceniu pralki do życia problem powrócił.

    Objawy następujące:

    Pralka przez kilka dni tylko kreciła-bęben się obracał, grzałka i hydrostat OK.

    Pranie przebiegało prawie bez problemu bo nie wirowała (nie wchodziła na wyższe obroty).

    Po kilku dniach w ogóle bęben przestał się obracać. Pralka działa jak gdyby nigdy nic-program przebiega sobie, pompuje wodę, wypompowuje, grzeje, programator odmierza kolejne etapy prania, ale nie kręci i nie wiruje.
    Rozkręciłem pralkę-zero "swądu", wszystko wygląda jakby wyjechało z fabryki.

    Proszę o jakieś sugestie i koniecznie-jesli to możliwe-o przesłanie schematu połączeń elektrycznych pralki.

    Pozdrawiam i proszę o pomoc :)

    0
  • #5 25 Kwi 2010 13:14
    desem
    Poziom 11  

    To może być problem z programatorem lub włącznikiem wirowania. Jeżeli programator jest mechaniczny to może pomóc czyszczenie. Można też sprawdzić styki włącznika wirowania.

    0
  • Pomocny post
    #6 25 Kwi 2010 14:26
    krzysiekl
    Poziom 22  

    Cześć sprawdź kondensator 16µF. Jeśli dobry to sprawdź silnik.

    0
  • #7 25 Kwi 2010 19:32
    sonne1984
    Poziom 8  

    Gdzie się znajduje włącznik wirowania?
    Programator mechaniczny-pralka stała 2 lata nieużywana, ostatnie 9 m-cy pralka pracowała bez zarzutów.
    Kondensator dobry, kable na swoim miejscu.

    0
  • #8 25 Kwi 2010 21:00
    phiter
    Poziom 19  

    Może się zacinać silnik pompki. Czasem zastartuje a czasem nie - zdaża się dość często - koszt silnika niewielki.

    0
  • #9 25 Kwi 2010 21:39
    sonne1984
    Poziom 8  

    phiter napisał:
    Może się zacinać silnik pompki. Czasem zastartuje a czasem nie - zdaża się dość często - koszt silnika niewielki.

    O jakiej pompce mowa? Pompka wody? Pompka pompuje wode-do i z pralki.

    0
  • #10 25 Kwi 2010 22:29
    axxx
    Specjalista AGD

    Napełnianie odbywa się przez elektrozawór, a wypompowanie za pomocą pompy.
    Więc przejżyj dokładnie odpływ wody z pompą włącznie.

    0
  • #11 26 Kwi 2010 10:56
    sonne1984
    Poziom 8  

    axxx napisał:
    Napełnianie odbywa się przez elektrozawór, a wypompowanie za pomocą pompy.
    Więc przejżyj dokładnie odpływ wody z pompą włącznie.


    Elektrozawór działa, pompa również. Ostatnio ją czyściłem, ale pracuje poprawnie.

    Mam pytanie odnośnie silnika-jest podłączony za pomocą kostki 6 stykowej-potrzebuję schematu lub ew. know-how jak go sprawdzić.
    Chciałem go podpiąć "na krótko" i zobaczyć czy ruszy.

    0
  • #12 26 Kwi 2010 11:55
    staszekf
    Poziom 32  

    Zwróć uwagę na to co napisał "krzysiekl".Pozdrawiam.

    0
  • #13 26 Kwi 2010 13:44
    sonne1984
    Poziom 8  

    staszekf napisał:
    Zwróć uwagę na to co napisał "krzysiekl".Pozdrawiam.


    jak już pisałem wyżej-kondensator sprawny, filtr przeciwzakłóceniowy również-jak wrócę z pracy spróbuję sprawdzić silnik
    Aha-co do włącznika wirowania-to jest jakiś dodatkowy układ/urządzenie czy jest sprzężony z programatorem/pompa wody/

    0
  • #14 26 Kwi 2010 14:32
    ROBSON33
    Moderator AGD

    sonne1984 napisał:


    jak już pisałem wyżej-kondensator sprawny


    A w jak go sprawdzałeś?

    0
  • #15 26 Kwi 2010 14:58
    sonne1984
    Poziom 8  

    Omomierzem-na zakresie 2Mohm nie wykazuje rezystancji. W sumie to jeszcze mozna by było go "naładować" bezpośrednio z sieci i sprawdzić czy napięcie się pojawia na zaciskach po odłączeniu

    0
  • #16 26 Kwi 2010 15:13
    ROBSON33
    Moderator AGD

    sonne1984 napisał:
    Omomierzem-na zakresie 2Mohm nie wykazuje rezystancji. W sumie to jeszcze mozna by było go "naładować" bezpośrednio z sieci i sprawdzić czy napięcie się pojawia na zaciskach po odłączeniu


    Czyli nie sprawdzałeś wcale.
    Można to zrobić miernikiem pojemności lub podstawiając drugi sprawny (najlepiej nowy).
    Innych możliwości nie widzę.

    Dalsza dyskusja jest raczej zbędna.
    Temat zamykam.

    0