Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alpine CDA-117Ri - warto kupić?

Pentryt 25 Kwi 2010 19:02 13701 26
  • #1 25 Kwi 2010 19:02
    Pentryt
    Poziom 15  

    Witam.
    W czym (w praktyce) CDA-117Ri jest lepsze od CDA-9886R, które aktualnie posiadam.
    Warto je kupić czy lepiej zainwestować w procesor Imprint?

    Pozdrawiam.

    0 26
  • #2 25 Kwi 2010 21:13
    Karolo MPower
    Poziom 29  

    Moim zdaniem to to samo radio tyle, że w innej obudowie. Ma tam kilka nowych funkcji dodanych ( wiem, tyle co z opisów ) bo tak samo jak ty mam 86R ale tego 117RI nie miałem okazji testować.
    Jakbym miał robić cokolwiek to dołożyć imprinta do 86R albo zmienić na 9887 + imprint ( mega szerokie spektrum mozliwości i jakości dźwięku ).

    0
  • #3 26 Kwi 2010 00:02
    Pentryt
    Poziom 15  

    Z tego co przeczytałem, 117Ri jest czymś pomiędzy 9886R a 9887R. Doszło sporo funkcji i podoba mi się nowe rozmieszczenie przycisków (w 9886R ciągle nie mogę się przyzwyczaić do Enter-a obok gałki).

    Nad zakupem 9887R myślałem, ale czy warto wydawać tyle kasy? Z Imprint-em wyjdzie coś koło 2kzł.

    0
  • #4 26 Kwi 2010 10:50
    892733
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 26 Kwi 2010 12:07
    Pentryt
    Poziom 15  

    Nie rozumiem jednej rzeczy... Sam zestaw do kalibracji dla 9887 kosztuje tyle co procesor + zestaw do kalibracji dla 9886.

    Chyba najlepiej będzie jak wezmę na początek PXA-H100 + KTX-H100. Zobaczę jak to zagra. Gdyby to nie wystarczyło, zawsze można sprzedać i kupić coś innego.

    P.S.
    Jeśli ktoś wejdzie w posiadanie 117-stki to proszę o sprawozdanie :)

    0
  • #6 26 Kwi 2010 17:18
    Karolo MPower
    Poziom 29  

    Ja mam 9887 w aucie i bardzo sobie chwalę ( procem tylko było zestrojone wszystko ) gra dużo czyściej i dynamiczniej od 86R. Notabene jedną sztukę mam wolną ( nową ) jakby coś :)

    0
  • #7 15 Cze 2010 13:25
    ninja_ziom
    Poziom 11  

    Witam,
    mam to radyjko od lutego,szczerze mówiąc kupowałem "na pałę",bo w Niemczech i z moim niemieckim :| nie uzyskałem żadnych informacji od sprzedawcy.Sugerowałem się głównie ceną,pomyślałem,że radio za 350E musi być dobre. :ok:
    Teraz mogę stwierdzić,że się nie myliłem.Alpinka zastąpiła Pioneera DEH-P6900IB w porównaniu z nim....hmmm nie da się porównać niebo a ziemia.
    Już po zamontowaniu na ustawieniach fabrycznych wpadłem w szok,poważnie.
    Myślę,że odsłuch zadowoli nawet bardzo wymagających.

    Trafiłem na ten temat,bo szukam modułu bluetooth do tego radyjka i tu minus,powinien być wbudowany,no ale coś za coś albo gadżety albo jakość dźwięku.

    0
  • #8 15 Cze 2010 14:42
    Pentryt
    Poziom 15  

    ninja_ziom napisał:
    Alpinka zastąpiła Pioneera DEH-P6900IB w porównaniu z nim....hmmm nie da się porównać niebo a ziemia.
    Już po zamontowaniu na ustawieniach fabrycznych wpadłem w szok,poważnie.


    Też to przeżyłem... :D
    ...ale apetyt rośnie w miarę jedzenia.

    0
  • #9 15 Sie 2011 21:19
    MaLy_RaDeK
    Poziom 14  

    Strasznie piszczy panel tego radia.
    Zakładam, że jest w nim jakiś inwerter albo coś w tym stylu
    i właśnie on to powoduje.
    W każdym razie tak chyba nie powinno być w radiu za ponad 1100 złotych.
    Mam bardzo dobry słuch i doprowadza mnie to do szału.
    Muszę używać opcji wygaszania panelu, ale przecież nie tędy droga.
    Po to jest wyświetlacz żeby działał.
    Gdybym wiedział, przed zakupem o czymś takim, to na pweno nie kupiłbym
    tego radia. Firma Alpine schodzi na psy czy trafił mi się jakiś wadliwy egzemplaż ?
    Druga sprawa to szybkość, a raczej powolność działania tego radia.
    Funkcja przeszukiwania jest tak wolna, że wciskanie guzika następnej piosenki
    albo kręcenie pokrętłem w trybie search to jakaś kpina.
    Menu przewija się tak wolno, że w czasie jazdy obsługa radia jest po prostu niebezpieczna.
    Osobiście jestem bardzo niezadowolony z tego radia i nikomu go nie polecam.

    0
  • #10 15 Sie 2011 21:49
    ninja_ziom
    Poziom 11  

    MaLy_RaDeK napisał:
    Strasznie piszczy panel tego radia.


    Nie bardzo rozumiem co masz na myśli?

    MaLy_RaDeK napisał:
    Druga sprawa to szybkość, a raczej powolność działania tego radia.


    Masz rację,ale dużo zależy od nośnika pamięci,u mnie z Lexar 2GB nie było problemów,teraz mam pena tej samej firmy 8GB i zamula.Podejrzewam,że lepsze nośniki z szybszym przesyłem będą hulać.

    0
  • #11 16 Sie 2011 08:57
    nightrunner
    Poziom 21  

    Rozumiem twój problem. Mam podobnie w MP3 Sandiska, ale Alpina mi nie sprawia takich problemów.
    Może zagadaj w jakimś sklepie i przymierz inny panel dla pewności. Ja też mam dobry słuch i jedyne co słyszę z tego radia to dźwięk wiatraczka.
    Co do wyszukiwania to wszystko zależy od ilości plików, jak jest powyżej 500-600 plików na penie to jest już trochę zamulony. Czasami jest lepiej jak mu się pozwoli trochę pograć po włączeniu jakieś 20-30s, zdąży się wtedy "zmapować" i przeszukiwanie jest szybsze. Jest to niestety wada tej Alpiny, ale osobiście za większa wadę uważam brak obsługi kompresji bezstratnej jak np. FLAC.
    Z dekodowaniem MP3 naprawdę się postarali to trzeba przyznać, ale różnicę w jakości i tak słychać :(

    0
  • #12 16 Sie 2011 09:09
    MaLy_RaDeK
    Poziom 14  

    ninja_ziom napisał:
    Nie bardzo rozumiem co masz na myśli?

    Po włączeniu radia (gdy "zapali" się wyświetlacz") słychać pisk wysokiej częstotliwości.
    Nie jest baaardzo głośny, ale na tyle, że bardzo mi przeszkadza gdy ciszej
    słucham muzyki.
    Używam opcji wygaszania panela bo wtedy dźwięk ten ustępuje.

    Byłem w sklepie z radiami i słuchałem innego 117Ri - to samo !
    Napisałem do firmy Horn (dystrybutor Alpine na Polskę).
    Zobaczymy co odpiszą....

    Co do "nośnika pamięci" to sprawdzałem już na czterech czy pięciu (od 2 do 16 GB) i na każdym zamuła, że hej.
    Najbardziej drażni mnie menu wyszukiwania bo pomimo odczekania tych kilkudziesięciu sekund (Banking) menu przesuwa się dramatycznie wolno.

    0
  • #13 16 Sie 2011 09:29
    nightrunner
    Poziom 21  

    Właśnie sprawdziłem i mój panel nie wydaje żadnych dźwięków. Sprawdzałem na wszystkich poziomach podświetlenia, na wyłączonym i nic, cały czas taka sama cisza :) Jedyne co słychać to wiatraczek. Może jakaś wadliwa seria czy cuś ;/

    0
  • #14 16 Sie 2011 10:15
    ninja_ziom
    Poziom 11  

    U mnie też nie występuje ten problem,a zdarzało mi się słuchać radyjka (nocą) na vol +1.Może jak kolega wcześniej wspomniał to dźwięk wiatraczka,chociaż jego słychać dopiero jak się ucho przyłoży do radia ;)
    Albo masz kolego słuch jak nietoperz i wychwytujesz ultra dźwięki ;) albo faktycznie felerna seria :cry:

    Jedyna wada jaką zauważyłem to ogromny pobór prądu,miałem kable plus i pamięć podpięte na stały +(chciałem słuchać bez przekręcania kluczyka),efekt - po trzech dniach akumulator rozładowany i to przy wyjętym panelu-pobór prądu 0,45A!

    0
  • #15 16 Sie 2011 15:10
    nightrunner
    Poziom 21  

    ninja_ziom ja też mam tak podpięte, ale jeżdżę codziennie wiec problemów nie zauważyłem ...
    Badałeś sam obwód radia czy prąd na klemie aku, bo czasami inne urządzenia tez trochę prądu biorą w spoczynku ...

    Tak trochę schodząc z tematu, właśnie dziś mojemu dziadkowi padł akumulator, który mu naładowałem w sobotę. Jedyna różnica jaką po sobie zostawiłem w samochodzie to panel w radiu (dziadek zawsze go chował) wiec to może być przyczyna. Radio to kilkuletni Pioneer więc to może nie tylko problem tej Alpiny. Aku się teraz ładuje i po pracy zbadam czy to wina radia.

    0
  • #16 16 Sie 2011 18:49
    ninja_ziom
    Poziom 11  

    nightrunner napisał:
    ninja_ziom ja też mam tak podpięte, ale jeżdżę codziennie wiec problemów nie zauważyłem ...
    Badałeś sam obwód radia czy prąd na klemie aku, bo czasami inne urządzenia tez trochę prądu biorą w spoczynku ...


    Sprawdziłem na klemie wyciągając po kolei bezpieczniki,instalacja ok,obecnie miernik wskazuje 0,00 (nie mam alarmu itp.),gdy jeździłem codziennie też nie miałem problemów,jednak gdy samochód postał rozładowywało aku(nowy!).Nigdy nie wpadł bym,że takie podłączenie radia może tak rozładowywać aku,pół roku szukałem przyczyny + próba reklamacji akumulatora :evil: Dopiero wujek google pomógł-podobno Alpiny tak mają :/ Wcześniej miałem Pioneera i nie był problemu.

    Ok trochę się OT robi,choć w sumie zostanie ważne info dla posiadaczy Alpine...

    nightrunner napisał:
    Tak trochę schodząc z tematu, właśnie dziś mojemu dziadkowi padł akumulator, który mu naładowałem w sobotę. Jedyna różnica jaką po sobie zostawiłem w samochodzie to panel w radiu (dziadek zawsze go chował) wiec to może być przyczyna. Radio to kilkuletni Pioneer więc to może nie tylko problem tej Alpiny. Aku się teraz ładuje i po pracy zbadam czy to wina radia.


    Z pewnością gdy panel był w radiu-pobierało więcej prądu i to było przyczyną rozładowania,dodatkowo niektóre radia tej firmy mają "prezentację możliwości" (gdy radio jest wyłączone na wyświetlaczu pokazują się opcje i konfiguracje)

    0
  • #17 16 Sie 2011 22:27
    nightrunner
    Poziom 21  

    mlodyjp ja zaczynałem od CDE-9874 i to radio naprawdę dawało rade i nie mogłem o nim złego słowa powiedzieć. Dopiero jak trochę pozmieniałem w sprzęcie (2 piece JL Audio, lepszy sub, modyfikacja zwrotnic ... w sumie jakieś 5 tyś. zł później ;) ), dźwięk mojego CDE zaczął mi "trochę" dokuczać i wymieniłem je na CDA-117Ri.
    Do "zwykłego" słuchania CDE w zupełności wystarczy ;)

    A teraz sprawa akumulatora ;)
    Dziadka radio pobiera z panelem 50mA, a przyczyną rozładowania było oświetlenie kabiny do manipulacji którym dziadek się nie przyznał, ale dziadek to dziadek ;)
    Sprawdziłem też u siebie i amperomierz pokazał 0,35A całkowitego poboru na klemie aku.
    Z tego na pewno kondensator audio ma 20-30 mA prąd upływu i przy włączonym woltomierzu bierze 50mA.
    Wiec moja Alpina na pewno pobiera mniej niż 0,3A. Teraz ciekawe czemu twoja ninja_ziom pobiera aż 0,45A.

    Kolego MaLy_RaDeK daj znać co ci odpisał dystrybutor, ciekawi mnie jakie mają podejście do klienta ;)

    0
  • #18 17 Sie 2011 15:03
    ninja_ziom
    Poziom 11  

    nightrunner napisał:
    Wiec moja Alpina na pewno pobiera mniej niż 0,3A. Teraz ciekawe czemu twoja ninja_ziom pobiera aż 0,45A.


    Faktycznie różnica spora,nie mam pojęcia dlaczego może radio na różne rynki jest robione na innych podzespołach(ja kupowałem w DE) chociaż wątpię.A może mój miernik-no name nie jest dokładny?Zresztą nie ważne ;) ja jestem zadowolony,że rozwiązałem problem z "uciekającym" prądem.A u Ciebie nightrunner mimo,że mniejszy pobór i tak o wiele za duży z tego co się orientuję max powinno być 0.02A - szkoda aku.... i nerwów jak któregoś dnia przekręcisz kluczyk a tam echo ;)

    0
  • #19 15 Wrz 2011 23:07
    andykurno
    Poziom 9  

    Witam !
    CDA-117ri posiadam od 2 mies. (wcześniej 9855) jakość dźwięku porównywalna, faktycznie przeszukiwanie plików mp3 to jakaś masakra (przy większej ilości plików) jest to niezależne od szybkości pena. Dodatkowo także słyszę bardzo cichy dźwięk wysokiej częstotliwości szczególnie przy przełączaniu między utworami możliwe, że to os panela sprawdzę wygaszanie panela. Ogólnie radio oceniam na 4+ oczekiwałem czegoś lepszego....
    Co ciekawe mam pytanie odnośnie korekcji czasu, w instrukcji jest wzór za pomocą którego obliczamy o ile centymertów opóźniamy dzwięk, ale stosując te wyliczenia nie ma idealnej synchronizacji i mam wrażenie że dół gra zupełnie inaczej niż średnie. jak ustawilem w radiu faktyczne odległości głośników dól zdecydowanie sie poprawił, juz sam nie wiem ...

    0
  • #20 16 Wrz 2011 08:59
    nightrunner
    Poziom 21  

    andykurno musisz zadać sobie pytanie czy to co słyszysz to to co być powinno czy to to co preferujesz, co nie zawsze oznacza że jest prawidłowo ;)
    Napisz jakie masz ustawienia, jakie odległości zmierzone od głośników i jaki to zestaw np. przód odseparowany + sub ;)

    0
  • #21 16 Wrz 2011 20:25
    andykurno
    Poziom 9  

    Odległość słuchacza od głośników :
    FL - 50cm
    FR - 94 cm
    SW - 150 cm
    Według wzoru L=(najdalsza odległość - odległość głosnika)
    więc wprowadziłem opóźnienie dla
    FL = 150-50 = 100 cm
    FR = 150-94= 56 cm
    SW = 0 cm
    Czy wprowadzone wartości są poprawne ? Regulując na słuch wyszło mi podobnie, natomiast znajomy stwierdził, że w tym modelu powinno się wprowadzić do opóźnienia faktyczne odległości a "radio samo przeliczy"
    Zakręciłem się totalnie :)
    Jeżeli chodzi o sprzęt to mam zainstalowane :
    CDA-117r+R6A+P1222+Kenwood KAC-8152D+Kenwood KAC-8452+1,2F

    0
  • #22 17 Wrz 2011 08:59
    nightrunner
    Poziom 21  

    Znajomy się myli.
    Twoje wyliczenia są prawidłowe. Włącz sobie jakiś "stereo test" i sprawdź czy dźwięk się dobrze rozkłada. Jeśli tak to przód masz dobrze ustawiony. Trochę gorzej jest z subem, jest on w bagażniku i ma przed sobą naturalne przeszkody, których radio nie uwzględni więc musisz podregulować go ręcznie.
    Ja u siebie musiałem dodać na subie 3,6cm żeby było idealnie, choć zanim doszedłem do tej wartości, błąkałem się w zakresie 0-30 cm.
    Osobiście dla mnie opóźnienia były szokiem i sporo czasu minęło zanim "zrozumiałem" że to co słyszę jest prawidłowe ;)
    Co do mp3 to dobrą metodą jest po przełączeniu na USB wcisnąć pauze i poczekać aż się "zbankuje", wtedy katalogi można przewijać dużo szybciej. Nie jest to zawrotna prędkość, ale w porównaniu z ładowaniem listy na bieżąco jest to znaczący postęp :)

    0
  • #23 17 Wrz 2011 21:32
    andykurno
    Poziom 9  

    nightrunner napisał:

    Osobiście dla mnie opóźnienia były szokiem i sporo czasu minęło zanim "zrozumiałem" że to co słyszę jest prawidłowe ;)

    Heh.. Sama zasada działania jest prosta jak drut, ale jak ktoś Ci mówi z dużym przekonaniem że robisz coś źle to zaczynasz się zastanawiać... Tym bardziej ze sub troszkę mi "psuł" scenę dźwiękową.
    nightrunner - dziękuje
    A tak z innej beczki: ktoś podłączał do tego radia PXA-H100, chciałem zapytać czy warto inwestować w procesor ? Czy rzeczywiście jest taka zdecydowana poprawa ?
    Pozdrawiam Andy

    0
  • #24 17 Lis 2011 11:44
    MaLy_RaDeK
    Poziom 14  

    andykurno napisał:
    ktoś podłączał do tego radia PXA-H100, chciałem zapytać czy warto inwestować w procesor ?

    Miałem ten procesor podłączony, ale nie byłem zadowolony.
    Scena wygląda fajnie, ale niestety miłośnicy basu będą zawiedzeni.
    Procesor wycina niskie częstotliwości żeby zapobiegać zniekształceniom dzwięku przez różne trzaski, brzęczenie tapicerki, itp.
    Mam podłączony subwoofer (2x Hertz ES-300) i z procesorem zupełnie się marnował.
    Jeśli ktoś słucha niezbyt głośno "spokojnej" muzyki to efekt jest bardzo fajny.
    Dla młodych gniewnych raczej odpada.

    P.S. Do procesora konieczny jest zestaw do kalibracji (mikrofon).

    0
  • #25 17 Lis 2011 12:32
    andykurno
    Poziom 9  

    Bardzo dziękuje za info, jeszcze nie kupiłem, z drugiej strony bez procesora nie mogę zrobić bi wiringu :/ kurde tak źle i tak nie dobrze

    0
  • #26 17 Lis 2011 12:43
    nightrunner
    Poziom 21  

    Czemu bez procesora nie możesz zrobić bi wiringu ?
    Ja mam bi wiring i procesora do tego nie potrzebowałem.

    0
  • #27 17 Lis 2011 14:23
    MaLy_RaDeK
    Poziom 14  

    nightrunner napisał:
    Kolego MaLy_RaDeK daj znać co ci odpisał dystrybutor, ciekawi mnie jakie mają podejście do klienta

    Nie zauważyłem Twojego dopisku - sorry.
    Odpisali żeby dać im radio do sprawdzenia.
    Marzę o tym żeby jechać do serwisu albo co gorsza wysyłać radio,
    czekać tydzień albo dwa i dowiedzieć się, że tak musi być i zapłacić za nieuzasadnioną reklamację.
    Sprzedam radio przy pierwszej nadarzającej się okazji komuś, kto ma słaby słuch. Hehehe :-D

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo