Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z drukowaniem polskich liter

ilear 18 Aug 2004 10:48 9425 13
phoenixcontact
    ilear
    Level 11  
    Mam problemik.
    Nie chce mi drukowac polskich liter pod win98 w drukarce oki 3321 a takze w oki 3320. Jest to o tyle dziwne, ze o ile czytalem iz 3321 ma costam ze sterami, to na innym kompie z 98 mam zainstalowana 3320 i drukuje dopsze.
    Aha mowie o trybie tekstowym. Co dziwniejsze, na tym co dzialaja polskie literki, gdy ogladam kody na ekran i na drukarke, sa one poprawne. A w na tym kompie gdzie niedzialaja polskie to np Ł ma kod # zamiast <156> bodajrze.
    Niepomoglo nawet skopiowanie wszystkich 5 plikow tty.drv, unidrv.dll, iconlib.dll i helpow z tego na ktorym dziala do drugiego windowsa.
    Co gorsze, w sieci z tym 98 mam 95 i tam tez zainstalowalem typowa drukarke i z 95 drukuje.
    Jak potrzeba jeszcze jakies info to piszcie to podam bo ja w drukarkach zielony jestem. Od 2 dni siedze nad tym i nic z tego. A musze miec tryb tekstowy, gdyz pracuje w programie w 98 do obslugi urzedu pracy, i gdy zainstaluje stery do 3321 to mi znaczki pisze owszem...ale 17 zmienia sie na 10 i testowa strone drukuje malymi literkami, ale juz w programie do obslugi urzedu daje duze czcionki (dalej 10 zostaje, a na tym 98 co dzialaja polskie znaczki, jest 17 ustawiona i win nie przerzuca na 10).
    Uff mam nadzieje ze polapiecie sie o co biega:)
    Moze cos nie tak z LPT?

z gory dzieki za info
    Pozdrawiam
    Ilear
  • phoenixcontact
    szauek
    Level 12  
    Myśle, że zaczynasz od złej strony. czy program do obsługi urzędu pracy jest dosowy? Czy jest to aplikacja graficzna? Jaki standard polskich znaków ma ustawiony program, a jaki drukarka? Bo jeśli mówimy o trybie tekstowym, to prawdopodobnie problem jest tylko z konfiguracją.
  • phoenixcontact
    ilear
    Level 11  
    Program pracuje pod Win 3.11, 95 i 98. Podobno pod wyzszymi systemami sie zawiesza. W ustawieniach portu dalem buforowanie programow spod dosa, a w ustawieniach programu nie widze takiej opcji jak ustawianie parametrow czcionki czy strony kodowej. Co gorsze, gdy drukuje sama strone testowa drukarki ustawionej na tryb tekstowy, juz wtedy nie mam literek polskich. Troche to dziwne, bo gdy drukuje na drukarce sieciowej HP to tam polskie literki sa.
    Gdy zainstaluje drukarke jako EPSON 9pin albo IBM albo EPSON FX to polskie literki sa, ale problemy pojawiaja sie wtedy z drukowaniem spod programu do obslugi urzedu. Mysle ze to port albo cos w ustawieniach Win.
    Strona kodowa w autoexecu jest 852 ustawiona. ale mam wszystko na novellu i niewiem czy to tez nie problem.(cala siec na novellu jest niby)
    ilear
    Level 11  
    Aha jeszcze jedno. Dziwnie nie pasuje mi przestawianie czcionki na drukarce. Otoz w trybie tekstowym pracuja wszystkie drukarki pod 17 (mamy ok 10 oki 3320 i jedna...3321). I teraz jak zainstaluje inne stery niz Typowa/tylko tekst to automatycznie podczas wydruku przestawia sie na 10 i nigdzie nie moge znalesc gdzie to zmienic. Prawdopodobnie samo pozbycie sie tego problemu zniwelowalo by reszte, bo po insatlacji sterow chocby na EPSON 9 pinowa, drukuje polskie literki ale przerzuca na 10 i wydruk z programu obslugi urzedu jest za duzy i niemiesci sie na stronie:(
    Alcedo
    Level 23  
    nic nie piszesz o ustawieniach języka w drukarce?
    wydrukuj stronę testową drukarki i tam sprawdź.
    Symbol Sets Code Page.
    ilear
    Level 11  
    Ale czegos takiego niema w Typowej.

Model: Typowa / Tylko tekst
    Nazwa: TTY.DRV
    WErsja ster: 4.0
    obsluga kolorow: nie
    nazwa portu : lpt1
    format danych EMF

Pliki urzywane przez ten sterownik:
    tty.drv (4.10.1998, GPC 3.25)
    unidrv.dll ( 4.10.1998)
    iconlib.dll (4.10.1988)
    no i helpy 2

i to wszystko po wydrukowaniu strony testowej. Wlasnie niema ustawien jezyka.
    We wlasciwosciach mam 3 mozliwosci TTY 850 i 437 bodajze. Na innych kompach jest TTY ale...
    tam jest tak ze sa 2 pola : Na ekran i na Drukarke. Na innych kompach jest ze np: Ł ma kod <163> to na drukarke jest <156>
    A w tej jest ze na drukarke #. Jak probuje to zminic i wciskam alt+shift+l (Ł) to wskakuje <163> zamiast <156>
    Alcedo
    Level 23  
    no tak ale ty podajesz dane ze strony testowej wydrukowanej z komputera, a nie z drukarki, a ja o takiej mówie,
    skorzystaj z opcji szukaj wpisując nazwę drukarki, znajdziesz o tej drukarce dużo, a na początku zajzyj do FAQ drukarki, tam kosmita coś pewnie umieścił o tej drukarce.
    Poczytaj, wydrukuj strone testową drukarki i napisz co znalazłeś.
    Gotowego rozwiazania jak wydrukowac strone testowa nie podaje, poniewaz było to na forum wielokrotnie poruszane, a niestety z tego co widze nie zadałeś sobie trudu, zeby poszukac.
    Pozdrawiam
    ilear
    Level 11  
    Hmm...nieoceniaj zbyt pochopnie:)
    Przejrzalem wszystkie tematy bo wiem jak sie uzywa opcji szukaj:) od 5 dni mecze sie z ta drukarka, probuje na wszystkie sposoby i nic z tego.
    Faktycznie wydruku strony drukarki nie zrobilem , juz sprawdzam w instrukcji jak to zrobic i zaraz wrzuce rezultat moze to cos pomoze.
    Pozdro:)
    kosmita
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Alcedo chodzi o wydruk menu drukarki: wciskasz klawisz Shift na paneli i trzymając go klawisz "sel" i zapala Ci sie menu i teraz obowiązują napisy pod klawiszami wciskasz print (park) i drukuje ci stronę ustawień.. podaj wartości o które pyta alcedo.. dodatkowo Font Pitch ?? co jest w trzeciej kolumnie
    ilear
    Level 11  
    No wlasnie sciagnalem instrukcje oki kosmita i to samo odkrylem:P
    wiec tak troszke to dziwne bo, Emulation Mode - Epson FX

Font Pitch 10 CPI
    Charakter Set Set II
    Language Set ASCII
    Code PAge Polska Mazowia

a drukarke zainstalowalem jako typowa, i dalem sterowniky Typowa/tylko tekst. :/

czemu tak jest ustawione w drukarce?
    ilear
    Level 11  
    Ustawilem emulacje na IBM, a driver na IBM 9 pin wide...i nie przerzucalo mi z 17. Ale co z tego skoro i tak zle drukuje, bo czasami na 17 drukuje jak 10 , a jakosc wydruku jest tragiczna. Jak ustawie znow najwyzsza to za dlugo drukuje.
    Generalnie musi to sie dac ustawic na Typowa/Tylko tekst, bo tak jest na innym windowsie i gra.
    Ktos ma jakies pomysly?
    Alcedo
    Level 23  
    Code Page zmień na East Europe Latin II - 852
    najprawdopodobniej pomoze
    wydrukuj tez strone z tej drugiej drukarki i porównaj ustawienia.
    kosmita
    VIP Meritorious for electroda.pl
    jeśli drukujesz przez sterownik typowa tylko tekst to wysyłane są kody polskich znaków w standardzie: windows 1250 a tego drukarka nie obsłuży (no chyba że jest to nowsza drukarka) w programie z którego drukujesz musisz ustawić standard polskich znaków (jak mówi alcedo East Europe Latin II - 852 albo polska mazovia bo innych ta drukarka nie obsłuży zresztą inne igłówki też nie) albo zainstaluj sterownik ze stron OKI. Albo jakiś program który w locie będzie konwertował znaczki ale jesli idzie jeszcze dodatkowo formatowanie tekstu to może taki program to popsuć.. poza tym napisz jak prgram ma do obsługi urzedu.. jeśli drukuje tekstowo to sterownik nie powinien mieć znaczenia bo wydruk kierowany jest prosto na port.. jeśli graficznie to problem jest z sterownikiem (najlepiej instalować ten ze stron oki a nie made in Microsoft)
    ilear
    Level 11  
    eh...moj szef informatyk skopiowal z kompa win 98 ktory ma zjebane tty.dat...i to o to chodzilo:)

Te latiny 2 probowalem zanim odkrylem to tty.dat...i guzik pomagalo:]

tak wiec...ci co maja problem z oki - TTY.DAT zamiast 50kb wystarczy ledwo 6kb:]

Dzieki za pomoc kosmi i alcedo