Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi A3 1.6 benzyna 1997-braki mocy.

26 Kwi 2010 21:25 16270 13
  • Poziom 1  
    Witam,

    W moim audi a3 podczas jazdy na autostradzie przy wciskaniu pedalu gazu auto przestalo przyspieszac. Z czasem zaczelo sie dusic przy dodawaniu gazu i nie mialo mocy. Z takim rezultatem ze pokonanie wzniesienia okazalo sie wyczynem poza jego mozliwosciami - przy dodawaniu gazu sie dusil i przy niedodawaniu gazu na biegu rowniez sie zadusil az zglasl wjezdzajac na wzniesienie. Auto pali za 1razem i ladnie (plynnie) chodzi na biegu jalowym. Gdy silnik jest zimny na biegu jalowym nawet wchodzi plynnie na wyzsze obroty. Jednak po wrzuceniu biegu zamula sie i nie chce wkrecac sie na obroty. Nie ma sily i czasem nawet strzela cos. Po ruszeniu - przy okolo 2000 rmp znowu ciagnie ale bez rewelacji.

    Podejrzenie padlo na uklad paliwowy lub dolotowy powietrza. Wymienilem filtr paliwa, jakies rurki przy filtrze, przeplywomierz i filtr powietrza i ciagle nic.

    Jakies sugestie jak usunac usterke?

    Dodano po 56 [minuty]:

    Dodam jeszcze ze pod podpieciu pod komputer wykazalo blad sady lambda - co odczytano jako lapanie falszywego powietrza. Po wymianie rurki (przetopiona byla nieco) doprowadzajacej powietrze do silnika blad sady lambda ustapil ale problem niestety nie ;/

    Jakies rady??
  • Poziom 20  
    Zobacz czy masz cały katalizator.
  • Poziom 11  
    Proponuje wyciąć katalizator, może jest coś z nim nie frej, napeweno nie zaszkodzi, a nieco mocy przybędzie.
  • Poziom 2  
    Witam

    mam od nie dawna AUDI A3 1.6 rok 97
    Problemem u mnie jest brak mocy po przekroczeniu predkosci 140 km/h.
    Auto sie nie rozpedza a obroty siegaja 5tys.
    Wycielem dzisiaj katalizator bo tak mi powiedziano i dalej nic.
    Filtr powietrza zostal zmieniony tylko jeszcze paliwa. Co to może być ?? jaka jest przyczyna ??

    Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedz
  • Poziom 16  
    Rozumiem że jadąc 140 km/h obroty sięgają 5 tys.?
  • Poziom 2  
    tak dokładnie jadę 140 km/h i obrotu sięgają 5 tys i auto sie dalej nie rozpedza.
    Jaki może być powód ?? Gdzie szukać ??

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    a sprzeglo ci nie pada ja 3.5tys na 5 mam jakies 100km/h
  • Poziom 2  
    Raczej nie pada przy ruszaniu nie szarpie zbierania sie tez normalnie
    nie ma zadnych zajeczych skokow.

    na prawde nie wiem co to moze byc wczoraj nawet odziwo rozpedzilem samochod do 170 km/h, ale za drugim razem juz takiej predkosci nie osiagnelem.
    Dodam ze wczoraj slyszalem jak raz strzelilo mi z rury wydechowej :/
  • Poziom 10  
    no mi tez dobrze sie zbieralo ,zroblem test na 3biegu obroty jakies 2000 wrzucam 3 i dupa auto stoi obroty rosna czyli sprzeglo do wymiany,dalem na warsztat jednak tarcza do wymiany juz po nitach jechalem.
  • Poziom 9  
    Witam. Ja wymienilem przewody do swiec zaplonowych i to troche pomoglo. Lecz nadal lekko mi szarpie i lapie zamule na poczatku kazdego biegu(najbardziej na I i II biegu). Dzisiaj uslyszalem pod maska jakby podczas dodawania gazu wsysal mi jakies powietrze nieopodal kolektora ssacego. Lecz powietrze z zewnatrz. Podczas dodawania gazu gdy muli i nagle sie odmula cos strzela w okolicy kolektora. Ma ktos jakies pomysly?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Sprawdzić szczelność dolotu. Zobaczyć przewody podciśnienia!
  • Poziom 9  
    Wymienilem: kable swiec, swiece, wszsytskie filtry, rozrzad, sonde lambda. Autko nadal delikatnie szarpie i lapie mula i po jakims czasie dopiero wchodzi na oborty. Czy to moze byc wina pompki paliwa? Dzisiaj fachowiec mowil mi ze moze nie miec prawidlowego cisnienia. Na kompie nic mi nie pokazuje. Pokazywal sonde ale juz wszystko ok. Jutro jade do NL i nie mam jak podlaczyc pod manometr. Mysle zeby jutro na szybkosci wymienic ta pompke. Pozdawiam
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Wymień, jeśli jest na wykończeniu, będziesz miał kłopot w trasie.
  • Poziom 9  
    A wiec tak: przewod paliwowy na pompce paliwa mial lekka dziurke. Przewod wymieniony i wszystko juz gra. Taka mala pierdolka a tyle problemow. Dzieki wszystkim za rady i pozdrawiam.