Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

podział internetu za pomocą TP Link-a WA-500G. HELP!!!

jokerband 27 Kwi 2010 23:19 1412 2
  • #1 27 Kwi 2010 23:19
    jokerband
    Poziom 15  

    Witam!

    Mam taki oto problem
    Otóż posiadam TP Linka WRG 340 G, do którego mam podłączony kabel od ISP do portu WAN, a następnie sygnał rozdzielony jest przez port LAN na PC-ta oraz przez Wi-Fi na drugiego PC-ta oraz laptop. Wszystko hula wyśmienicie. IP routera po stronie WAN, to: 192.168.240.108, maska podsieci: 255.255.0.0, brama: 192.168.240.1 oraz serwer DNS: 88.156.96.61.
    Adres LAN routera, to: 10.0.0.1, maska podsieci: 255.255.0.0.
    W komputerze podłączony po LAN-ie, jak również po Wi-Fi, odpowiednio 10.0.0.2, 10.0.0.3, itd...., brama oczywiście 10.0.0.1 i maska oraz DNS takie same.
    Wszystko pięknie, tylko postanowiłem zakupić urządzenie TP Link WA 500G, za pomocą którego chciałbym złapać sygnał swojej sieci domowej po Wi-Fi w innym mieszkaniu i za pomocą kabla ethernet przesłać go do innego komputera w tym waśnie mieszkaniu.
    Problem polega na tym, że wszelkie próby konfiguracji kończyły się na tym, że co prawda znajduję swoją sieć na tym urządzeniu, ale za nic w świecie nie chce działać wówczas internet na tym właśnie komputerze. Próbowałem w różnych trybach pracy urządzenia i lipa.
    Jak to wszystko skonfigurować, aby po pierwsze, na komputerze w tym drugim mieszkaniu był jednak internet, a po drugie, aby ten komputer był również widoczny w mojej sieci domowej w otoczeniu sieciowym.
    Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, bo już naprawdę wymiękam.

    0 2
  • #2 28 Kwi 2010 00:16
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    masz dwie możliwości
    1) podłaczasz WA500G w trybie _client_ do 340G, wowczas tworzysz nową sieć za 500G do której podłączasz komputery za pomocą kabla (do portów LAN 500G), w tej konfiguracji 500G staje sie routerem/firewallem/zaporą miedzy sieciami 10.0.0.0/16 a nową siecia (na portach LAN), np 192.168.0.0/24

    2) podłączasz 500G w trybie bridge do 340G i wowczas kompy podpięte w porty LAN 500G winny dostac 10.0.0.x adresy z routera 340G (tzn byc w tej samej sieci co kompy w portach LAN na 340G)

    chyba musisz zrobic 2) aby kompy wpiete do 500G i 340G widziały sie bez problemów _nawzajem_

    http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Wireless_Bridge

    poszukaj w instrukcjach obsługi jak zrobic wireless bridge

    0
  • #3 28 Kwi 2010 09:37
    jokerband
    Poziom 15  

    Ok. serdeczne dzięki!
    Bardzo mi typ pomogłeś :)

    Dziękuję i pozdrawiam!

    0