Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ibm t22 problem z instalacją PCMCIA pod dos

Pirat7993 28 Apr 2010 17:21 1562 3
    Pirat7993
    Level 11  
    Witam.
    Mam mały problem z instalacją portu PCMCIA pod dos'em w laptopie IBM t22,
    znalazłem sterowniki które są potrzebne ale w instrukcji pisze żeby wgrać je na dyskietkę i z niej instalować , niestety mój laptop nie jest wyposażony w stacje dyskietek, a instalacja z dysku niestety nie startuje.

A dokładniej sprawa polega na tym ze chcę uruchomić euroscana , laptop jest wposażony w jeden port rs232 a drugi jest na kartę pcmcia firmy argosy , pod win98 widzi kartę bez problemu i w panelu sterowania i w programie "msd" jako com2, natomiast po uruchomieniu dos'a w programie msd widzi tylko jeden com:|

karta sieciowa została wyciągnięta a port podczerwieni wyłączony w biosie
  • Helpful post
    yazar
    Level 12  
    Istnieje w dosie komenda SUBST. Pozwala ona zmapować katalog na dysku jako np. dysk A co przez większość programów czytane jest jako dyskietka.
    http://www.pldos.pl/pomocnik/subst.htm

powinno zadziałać.. sam tak robiłem..

pozdrawiam
    Pirat7993
    Level 11  
    yazar wrote:
    Istnieje w dosie komenda SUBST. Pozwala ona zmapować katalog na dysku jako np. dysk A co przez większość programów czytane jest jako dyskietka.
    http://www.pldos.pl/pomocnik/subst.htm

powinno zadziałać.. sam tak robiłem..

pozdrawiam

dzieki za szybką odpowiedz ale nie za bardzo to rozumiem :|

na dysku C mam plik o nazwie pcmcia.exe

dopisałem do Config.sys linie LASTDRIVE=Z
    i probowałem wpisywac SUBST Z: C:\pcmcia i niestety nic z tego ciekawego nie wychodziło , podpowiesz co i jak bo nie za bardzo w tym temacie siedze
  • Helpful post
    yazar
    Level 12  
    Tworzysz na dysku C katalog install (nazwa oczywiście dowolna) i wrzucasz do niego plik pcmcia.exe.
    Następnie wydajesz komendę:
    subst a: C:\install

to zamontuje katalog install jako dysk A co przez większość programów będzie uznawane za dyskietkę