Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowania tyrystorów- badanie prostowników sterowanych

pajaqs 28 Apr 2010 17:58 10792 9
    pajaqs
    Level 10  
    Witam.
    Nie chciałbym zakładać nowego tematu, bo interesuje mnie wykorzystanie układu sterowania mostkiem tyrystorowym tutaj podanego nie do migomatu a do stanowiska laboratoryjnego ( badanie prostowników sterowanych). Z tym, że będzie to mostek w pełni sterowany ( 6 tyrystorów).
    Nie będzie transformatora ( promotor chce mieć napięcie sieci).
    Czy taka modyfikacja ma szansę działać?
    ( układ po wyjściach T4, T5 i T6 jest taki sam jak na wyjściach T1,T2,T3 czyli darlingtony itd. - po prostu nie chciałem zaśmiecać jeszcze bardziej schematu)
    Tyrystory z tej samej fazy powinny być załączane co 180 stopni ( T1 a po 180 stopniach T4 itd.) Jako, że tranzystory BS170 zastosowane przez kolegę patryka mają przesunąć napięcie synchronizujące o 180 stopni względem napięcia na wejściu tyrystorów, to podając bezpośrednio na OPa sygnał powinienem otrzymać impuls w trakcie ujemnego półokresu sinusoidy.
    Wiem na pewno, że nawet jak to ruszy to układ ten nie pozwala mi sterować w pełnym zakresie. Tyrystor T1 przestaje przewodzić w punkcie t3 na rysunku poniżej( czyli zakres maksymalnie 90 stopni) a pełne sterowanie byłoby do t4 ( zakres 120 stopni). Ale to w sumie pikuś, jeśliby to ruszyło.

Jako, że tyrystory będą prostować napięcie 3x400 to muszę też pomyśleć nad separacją wysokiego i niskiego napięcia; czy coś innego poza transformatorami na wyjściu układu sterowania można by było zastosować ?

Post został wydzielony z innego tematu.
    [Akrzy]
  • Helpful post
    archanoid
    Level 26  
    Witam. Wpierw zapoznaj się z zasadą sterowania mostka 3 fazowego w pełni sterowalnego czyli 6 tyrystorów.Tutaj masz ładnie opisaną zasadę działania i sterowania takim mostkiem łącznie z animacjami jak powinny być wyzwalane tyrystory. Separacja przy takich napięciach to bezwzględna konieczność. Od strony wejścia można zastosować transoptory ale ja jestem zwolennikiem transformatorów. Natomiast od strony wyjściowej także transformatory . Dobrym sposobem jest "burst" czyli paczka impulsów. Oto gotowy schemacik tylko dobrać wartości elementów.
    pajaqs
    Level 10  
    Dzięki za schemat.
    Modyfikacja schematu ze sterowania spawarki, którą wyżej podałem jest totalnie bez sensu (wiem, że jakby to działało to i tak nie będę mieć pełnego sterowania - tylko 3/4 zakresu)? Czy chociaż sama idea jest poprawna? Bo załączanie powinno być prawidłowe. Można albo dwa impulsy przesunięte co PI/3 albo jeden dłuższy niż PI/3 a w tamtym schemacie impuls trwa aż do przejścia napięcia danej fazy przez zero czyli więcej niż PI/3.
    Przebiegi

A wracając do podanego przez Ciebie schematu. Stanowisko laboratoryjne ma pozwalać sterować 4 typami prostowników ( jednofazowe jednopołówkowy, mostkowy i trójfazowy jednokierunkowy i mostkowy). Czy taka modyfikacja ma prawo działać w przypadku sterowania trójfazowego jednokierunkowego ? Niebieskie kwadraty to przerwy.
    I jeszcze jedna sprawa, sterowanie fazowe wprowadza do sieci "śmieci". Na schemacie brak transformatora ( w mojej pracy też ma nie być jak już wcześniej pisałem). Czy jest sens dodać trafo chociażby z przekładnią 1:1 aby odseparować układ prostownika od sieci ?
    archanoid
    Level 26  
    Witam. Żadnej modyfikacji schematu nie musisz robić . Jeśli chcesz sterować mostkiem jednofazowym jednopołówkowym (czyli jeden tyrystor ) podpiętym pod przewód L1 to wyzwalasz tyrystor z transformatorka Ty1. Analogicznie jeśli będzie to pełny mostek czy to półsterowny 2T+ 2D lub w pełni sterowalny 2T+2T wyzwalasz tyrystory z odpowiednich wyjść. Ten sterownik jest na tyle uniwersalny że można sterować nim wszystkie wymienione przez ciebie prostowniki.
    pajaqs
    Level 10  
    Czyli w przypadku mostka jednofazowego 4T zasilam tylko fazę L1 i z transformatora Tr4 wyzwalam tyrystor T1 oraz T4 a z transformatora Tr5 wyzwalam tyrystor T2 oraz T3? Czyli jedna faza - 1/3 układu wykorzystana.
    Czy w tym układzie da się w ogóle sterować za pomocą potencjometru wykorzystując zasilanie scalaków TCA785 czy trzeba się posiłkować zewnętrznym zasilaczem ?
    archanoid
    Level 26  
    Witam.Można zastosować osobny zasilacz lub jeśli sterownik będzie zasilany z 3 faz zastosować prostownik 3 fazowy jednopołówkowy podpięty pod transformatory synchronizujące. Masa układu i tak jest wspólna.
    Anonymous
    Anonymous  
    archanoid
    Level 26  
    Witam. Odnośnie transformatorów synchronizujących nie ma tu większych wymagań . Można zastosować choćby proste zalewane do druku o napięciu wtórnym np 15V. Ale jeśli chcemy dodatkowo zasilać sterownik z tych samych transformatorków można zastosować i nawet wskazane by było zastosować transformatorki z dwoma uzwojeniami wtórnymi , jedno do synchronizacji drugie do zasilania. Co do transformatorków impulsowych to wybór jest dość szeroki w firmie DACPOL. Można je nawinąć samemu pamiętając o zachowaniu odpowiedniej izolacji pomiędzy uzwojeniami. Co do sygnału sterującego jest to napięcie nie większe niż napięcie zasilające układ . Przykładowa aplikacja .
    pajaqs
    Level 10  
    RB26DETT część elementów możesz sobie sam bez problemu dobrać posiłkując się schematami z datasheetu ( na ostatnich stronach jest kilka rozwiązań jednofazowych prostowników w tym ten co podał archanoid)
    TCA785

archanoid, ja myślałem o tym, żeby transformator Tr1 po prostu dać z dwoma uzwojeniami wtórnymi 2*15v - jedno do synchronizacji a drugie do zasilania sterownika ( oczywiście mostek prostowniczy do tego i stabilizator). Bo faza L1 niezależnie jaki prostownik będę sterować będzie zawsze podłączona. Chodzi mi o samo sterowanie. Posiłkując się wcześniej wspomnianym datasheetem rozumiem, że takie coś będzie dobrym rozwiązaniem:

I jeszcze jedna sprawa. W przypadku sterowania mostkiem jednofazowym 4T.
    Z transformatora Tr4 sygnał podaje na T1 oraz T4 a z Tr5 na T2 i T3.
    Ten wyżej rysunek z lewej jest raczej błędny. Diody nie wystarczą przy sterowaniu na takie moce ? Trzeba by było zastosować transformator z dwoma uzwojeniami wtórnymi jak na rysunku po prawej ? Czy może w ogóle nie trzeba modyfikacji?
    archanoid
    Level 26  
    Witam. Można zastosować transformatorki impulsowe z dwoma uzwojeniami wtórnymi. Ja nawijałem takie na oryginalnych karkasach wraz z rdzeniami kubkowymi 3 x 150 zw drutem 0,3 lub 0,25 . Można je kupić na pewnym portalu A...... aukcyjnym.
    Sterowania tyrystorów- badanie prostowników sterowanych Sterowania tyrystorów- badanie prostowników sterowanych