Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    wowerman
    Level 23  
    Problem polega na zaprogramowaniu programów w tunerze w magnetowidzie. Nie mam instrukcji,ale wydaje mi sie ze dobrze robie programowanie. Magnetowid chyba chce by przy strojeniu prog właczyc program w tv odpowiadający temu programowi który chce sie zaprog. w vcr,porównuje on program z euro który leci z tv do i wstraja w swój tuner(potem kolejne programy). Problem polega na tym ze ten obraz z vcr nie daje sie ogladac, snieg, brak fonii, poprostu zbyt słaby sygnał. Dziwne jest to , że sygnał z vcr przekazywany jest po w.cz do telewizora do wejścia głowicy w tv w normalnym stanie czyli brak sniegu, sygnał mocny. Czy uszkodzona jest głowica czy system strojenia. Może nie wstraja sie on dokladnie. Poradzcie cos. Moze wymontowac głowicę, sprawdzic czy nie ma mechanicznych uszkodzeń. Wiem ze w tv stosuje sie ograniczniki w uładzie ARW na diodach by sygnał nie był zbyt silny, moze którys element zwiera sygnał do masy.
    Adam D
    Level 14  
    Witaj
    Wydaje mi się, że problem leży w modulatorze, a konkretnie w gniazdku wejściowym sygnału antenowego. Musisz sprawdzić, czy nie ma przy nim zimnego lutu, albo urwanej końcówki z płytki. Może też być uszkodzony tranzystorek smd przy tym gniadku. Nie podejrzewam uszkodzonej głowicy, pcz, czy też regulacji ARW.
    wowerman
    Level 23  
    Witam,rozebrałem głowicę,nie ma zadnych zimnych lutów.Czy pana zna tę głowicę,ma 15 pinów wyj.W srodku jest układ philipsa tsa 55121oraz inny smd oczywiscie daj33 lub qaj(nie moge odczytac).powiem tylko ze przy wej nie ma zadnego tranzystora.sa tylko cewki wcz po jednej str płytki a po drugiej kondensatrory i rezystory.śa dwa elementy przypominające tranzystory smd ale są wieksze i maja po 4 wyprowadzenia(oznaczenie to n4 p75)Po za tym nic ciekawego nie widze do czego mozne sie przyczepic,.Gdzie moge taka głowice sprawdzic.oddac gdzies.bo nie bede tego podłaczał do innygo vcr.Po za tym mowi pana ze lut zimny ale głowica przepuszcza sygnała do tv po w cz w idealnym stanie wiec....
    artjab
    Level 20  
    To co rozebtrałeś to faktycznie jest głowica w.cz , ale przez nią nie przechodzi sygnał w.cz z gniazdka magnatowidzie do TV. Tą funkcję pełni modulator jak pisał kol Adam D. Jest to mniejsza puszka od głowicy i ma wejście i wyjście w.cz na zewnątrz i wyjście w.cz do wewnątrz właśnie do tej głowicy.
    wowerman
    Level 23  
    Witam ponownie,wiec co mam sprawdzic.
    wmak
    Level 27  
    Po kolei:
    Antenę wkładasz tylko do video, połączonego dwukierunkowym kablem Scart z gniazdem w TV (Scart AV1, jeśli w TV jest kilka gniazd).
    Wywołujesz AV1 w telewizorze, puszczasz kasetę, by się upewnić, że dobrze podłączone.
    Zaczynasz stroić video w trybie manual lub auto jeśli jest.
    Jeśli nie ma dobrego obrazu to znaczy, że tor odbiorczy magnetowidu jest uszkodzony - głowica lub pośrednia a na końcu
    podejrzany jest wzmacniacz w.cz. -( tranzystor pomiędzy wejściem antenowym a wyjściem do głowicy) w modulatorze.
    Jeśli tak łapany obraz jest dobry, to należy połączyć kablem antenowym video z TV i uruchomić szukanie w trybie "Follow TV".
    Wmak
    wowerman
    Level 23  
    Kasete nagrywałem z tv poprzez gbiazda euro.Nie mam instrukcji do niego,ale jak naciskam na instal lub autostore to nic sie nie dzieje,dopiero jak naciesne store i play to jest napis zeby wybrac w tv program 1 ,potem naciskam na pilocie select i leci strojenie,poruszja sie takie kwadraty na wyśw.potem vcr kaze wybrac program 2 ,nastepnie naciskam znów wpilocie od vcr select i leci ,wstraja prog 2 w vcr ,itd.....Kanały sa wprogramowane,ale snieg jak diabli i nie da sie oglądac,wymontowałem głowice,dalej załamuje rece,nie mam schematu by jakies tranzystory sparawdzic.pozdrowienia :(
    wmak
    Level 27  
    Tutaj znajdziesz pdf'y instrukcji obsługi VR 665 - do wyboru, do koloru, różne wersje na różne kraje:

http://www.consumer.philips.com/global/b2c/common/downloads/downloads_results.jhtml?divId=0&divId=0&externalProductId=vr665&externalBrand=PHILIPS&sourceType=4&_requestid=44142

Jeśli powyższy link się wiesza, to tu masz po angielsku do wersji zachodnio-europejskiej:

http://www.p4c.philips.com/files/v/vr665_16/vr665_16_dfu_eng.pdf

Pozdrawiam
    Wmak
    wowerman
    Level 23  
    Witam,dzięki za wskazanie str i instrukcji,ale tu jest napisane dokładnie to co ja zrobiłem u siebie czyli metoda poruwnania programu z tv przez gniazdo euro z kanaólem strojonym w vcr,programy są wstrojone,ale snieg mocny,nie da sie tego ogladac,hm.....uszkodzona głowica,czy posrednia i modulator sa w tej samej puszcze?głowica jest dosc długa jesli chodzi o rozmiary.po za tym nie widze zadnej innej puszki.
    wowerman
    Level 23  
    Czt ktos moze poiwiedziec na jakia to awarie wygląda,??
    wmak
    Level 27  
    Napisz, czy śnieg jest jednakowy na kanałach VHF i UHF, czy też któryś podzakres lepiej odbiera ?
    Czy telewizor z anteną włączoną poprzez video odbiera bez śniegu ?
    Wmak
    wowerman
    Level 23  
    Witam.Jak juz poprzednio pisałem , odbiornik tv poprzez vcr odbiera programy oki(przez kabel antenowy).Kanały zaprogramowane maja snieg wszedzie,niestety mam juz wszystko rozlutowane,wiec nie chce sprawdzac tego jeszcze raz.
    wmak
    Level 27  
    Wlutuj puszkę na kilkunastocentymetrowych miękkich przewodach i bierz się za pomiary napięć.
    Wmak
    wowerman
    Level 23  
    Witam.Niestety nie posiadam schematu.Nie mam juz wystarczająco duzo punktów do sciągnięcia schematu innego modelu,bo nawet tu nie ma tego dla vr665,moze inne modele mają ta sama głowicę.
    wmak
    Level 27  
    Co do schematu, to muszę Cię zmartwić - jeden z kolegów z Elektrody przysłał mi serwisówkę mojego VR667 - blok głowica/modulator jest rozrysowany tylko w postaci schematu blokowego.
    Producent przewiduje, że tego się nie naprawia, tylko wymienia całość.
    Musisz posłużyć się jakimiś schematami od innych głowic, albo szukaj w katalogach podzespołów po numerze, jaki musi być na puszce wydrukowany.
    Wmak
    wowerman
    Level 23  
    UUUUU,widze ze taka niby błacha usterka robi mi sie na duza naprawę albo szukanie w papierach.Czy w pana vr667 sa chociaz podane napięcia na wyprowadzeniach głowicy?Gdyby to była jakas głowica starego typu podstawiłbym inna ,ale ta ma duzo pinów,musiałbym kombinowac.Czy ma pan takiego rozłozonego?moze cos porównamy?
    wmak
    Level 27  
    W serwisówce jest rysunek TUMOD.
    oznaczenia wyprowadzeń, zaczynając od strony gniazd antenowych:

D-- NC czyli nie używane
    C-- SCL
    B-- SDA
    A-- Switch voltages (chyba włącza/wyłącza modulator)
    1-- CVBS wejście video do modulatora
    2-- 33V wejście
    2-- AUDIO do modulatora
    4-- nie ma
    5-- AGC wejście (z pośredniej)
    6-- 12FE zasilanie 12v
    7-10-- nie ma
    11-- 33V wejście
    12-- 5A1 zasilanie 5V
    13-- SCL
    14-- SDA
    15-- NC
    16-- masa
    17-- IF wyjście pośredniej

Na schemacie blokowym narysowane są w postaci prostokątów:
    od wejścia antenowego filtr górnoprzepustowy i wzmacniacz, z niego sygnał, zsumowany z wyjściowym modulatora wraca
    na wyjście antanowe a "na wprost" idzie do wmacniaczy z filtrami i mieszaczy VHF I/III i UHF,
    potem przez wspólny wzmacniacz IF wychodzi z puszki.
    Zaznaczone są jeszcze cyfrowe układy CONTROL i PLL
    To wszystko.
    Typowy schemat blokowy głowicy sterowanej i2C, zrośniętej z modulatorem.

Powinieneś to włączyć i sprawdzić: jeśli chodzi jednakowo źle VHF i UHF - feler może być w pośredniej - może ktoś kręcił PRkiem AGC.
    Jeśli dobrze chodzi jeden zakres - wtedy sprawa prostsza - najczęściej padają tranzystory Mosfet na wejściu toru.

Wmak
    wowerman
    Level 23  
    Witam, z tymi informacjami moze cos zdołam zrobic,dam znac co wyszło z pomiarów, pozdrawiam,.