Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zwiększanie pamięci...problem

29 Kwi 2010 16:52 1570 21
  • Poziom 9  
    Witam .Dotychczas korzystałem z pamięci 512MB (Kingston KVR400X64C25 DDR400 CL2.5 184-Pin DIMM) , zakupiłem teraz 1G (Kingston KVR400X64C3A PC3200 CL3 184-Pin DIMM) . Poz zmianie system nie rusza lub restartuje sie i tak wkoło . W czym jest błąd? Kupiłem złą kość?
  • Poziom 15  
    Jaką masz płytę główną?
  • Poziom 20  
    Jest możliwość że twoja płyta nie obsługuje takiej kości ram... Jaką masz płyte?

  • Poziom 43  
    Bez tego o czym tazman17 napisał nie ma o czym rozmawiać.
    Poza tym nie wiadomo jakie są ustawienia pierwotne, czy BIOS był resetowany (widać przecież, że CL są różne i inaczej niż ręcznie niezestawialne mogą być, ew. kwestia slotów DC zamiast SC obsadzonych, itp.).
    Do tego może dochodzić i budowa modułów i wielkość, na którą Hiro1496 wskazał.
    W sumie Autor mógłby się pokusić o uszczegółowienie informacji, bo bez tego tylko wróżenie zostaje.
  • Poziom 10  
    Ja widzę 3 powody przez które coś takiego może się dziać.
    1. Nowa pamięć jest uszkodzona

    2. Komputer odczytuje cl dla starej pamięci i nową próbuje uruchomić z tymi samymi ustawieniami

    3. Zasilacz sobie nie radzi z kolejnym urządzeniem (mało prawdopodobne)


    1. Sprawdź czy sama nowa pamięć ruszy
    (jeśli ruszy patrz niżej :))

    2. W pierwszy slot wsadź nową pamięć, w drugi starą, w instrukcji płyty powinna być zaznaczona kolejność slotów
    (jeśli nie ruszy patrz niżej :))

    3. Odłącz np dysk twardy podłącz pamięć w takiej kolejności jak w pk2 i uruchom kompa
  • Poziom 9  
    Płyta solteka SL-KT880e_RL . Bios resetowany , nic ręcznie nie zmieniałem . Doczytałem sie ze wsadzenie 2 pamięci o róznych wartościach unieruchomi kompa . Sama pamięć nowa tez nie startuje . Mam nadzieję ze odpowiedzi trochę pomogą ...

  • Poziom 43  
    To, że para nie chce działać pewnie i dziwne specjalnie nie jest, bo na płycie ma być DC (a te moduły różnią się i wielkością i timingami).
    W opisach w sieci dostępnych jest mowa o tym, że na tej płycie tryb SC też nie zawsze dawał się osiągnąć. Być może więc miałeś po prostu szczęście, że Ci ta 512 działać chciała sama.
    Wygląda, że dopiero sprawdzenie z parą identycznych modułów mogłoby coś wyjaśnić.
  • Poziom 9  
    Ok sprawdzę z dwoma naraz..( zamawiałem dwie identyczne pamięci tyle ze jedną dla kumpla) . Choc to dziwne bo na tej 512 działa mi w tym momencie , a na początku miałem 256
  • Poziom 9  
    Więc tak z dwoma naraz nie działa z jedną tez . Próbowałem tez wsadzać kazdą osobno i dalej komp sie nie włącza . U kolegi działa , on ma płytę asus A7N8X-X . Moja kość u niego chodzi . To juz nie wiem o co chodzi . Próbowałem odłączyć dysk i wsadzić pamięć ,ale to nic nie pomogło .Sprzedać tą kość ?? Jaką kupić by działała??
  • Poziom 22  
    Z pamięciami tak jest, że się potrafią pogryźć z płytą. Dlatego producenci zazwyczaj udostępniają listę działających pamięci. Poszukaj takowej i postaraj się kupić jakąś z tej listy
  • Poziom 9  
    Nie mogę znaleźć tej listy...chyba lepiej będzie zmienić płytę główną..

  • Poziom 43  
    Kup czy pożycz parę przeznaczona dla pracy w DC, bez przetestowania takiej konfiguracji nie ma co rozstrzygać o winie pojedynczego modułu czy płyta.
  • Poziom 12  
    Nie wiem czy próbowałeś ale zrób jeszcze aktualizację biosa. Często producenci w nowych biosach dodają obsługę nowszych pamięci.
  • Poziom 9  
    Matuzalem napisał:
    Kup czy pożycz parę przeznaczona dla pracy w DC, bez przetestowania takiej konfiguracji nie ma co rozstrzygać o winie pojedynczego modułu czy płyta.


    To są pamięci z przeznaczeniem dla DC?Te dwie które sprawdzałem są identyczne .

    milew napisał:
    Nie wiem czy próbowałeś ale zrób jeszcze aktualizację biosa. Często producenci w nowych biosach dodają obsługę nowszych pamięci.


    W samym biosie sie to robi czy coś sie dogrywa?
  • Poziom 15  
    A w biosie masz ustawione na cl3 a nie cl2,5?
  • Poziom 12  
    Z materiałów dostępnych w sieci wynika, że ta płyta obsługuje moduły 1GB zarówno w DC jak i w SC. Sprawdź czy w BIOS-ie w opcji "Configure DRAM Timing by SPD" masz ustawione "Auto by SPD", bo od tego ustawienia bym zaczął. I sprawdzaj wkładając moduł pamięci raz do jednego gniazda, raz do drugiego, bo czasami z dokumentacji płyty wcale jasno nie wynika jakie obsadzenie jest prawidłowe.

    Są też podejrzenia, że z tym chipsetem, albo z BIOS-em do jego obsługi jest jakiś problem [testy Twojej płyty]:
    Cytat:
    I must confess we had problems using the Soltek SL-KT880E-RL in the single-channel mode. We met similar instability when working with the ASUS A7V880, so the cause of the trouble may be in the chipset and calls for correction by VIA Technologies or by mainboard manufacturers, on the BIOS level. In any case, you should be aware that it now seems impossible to use KT880-based mainboard in the single-channel memory access mode.

    "W każdym razie, powinieneś wiedzieć, że w tej chwili wydaje się niemożliwe używanie płyt głównych na bazie chipsetu KT880 w trybie single-channel". Być może od 2004r coś zostało poprawione, skoro poprzednie Twoje moduły działały, ale może nie do końca.
  • Poziom 9  
    W biosie mam ustawione tak jak piszesz . Jest funkcja wyboru tego cl? mozna to gdzieś zmieniać? Jezeli tak to ja nie mogę znaleźć :cry:
  • Poziom 39  
    @Matuzalem - wywal to do Kosza zanim dostanę zawału - w końcu na tym Forum obowiązuje jakieś minimum wiedzy !

  • Poziom 43  
    Jakie SPD? Jeśli pamięci są różne, to należy wybrać ustawienie Manual i próbować je ręcznie zgrać.
    Informacje dot BIOS-u i jego ustawień są w sieci, nawet po polsku, dostępne (o ile lektura manuala wykracza poza zdolności percepcyjne) i nic nie stoi na przeszkodzie, by wiedzę poszerzyć, do takich tekstów sięgając.

    PS.
    Lzep - bez nerwów. Ja się cały czas rozwijam - ćwiczę pokorę (takie wątki czytając).
  • Poziom 12  
    @Matuzalem - zgranie modułów to można robić jak oba pojedynczo działają a tutaj jak rozumiem nawet pojedynczy moduł 1GB nie chce ruszyć.

    @jaroo39 - możliwość przestawienia CL powinna się pojawić jak w "Configure DRAM Timing by SPD" wybierzesz "Manual", jeśli Auto by SPD nie zadziałało to oczywiście próbuj na manualu.

  • Poziom 43  
    Już - gdzieś tam "na górze" wątku - napisałem, że ta płyta miewa problemy w SC (nawet przy jednej kości) - dowodem działanie 512 i odmowa przy 1024. W żaden sposób nie zmienia to jednak tego, że sugerowanie użycia SPD jest nieporozumieniem.
    Szczególnie, iż Autor jakoś nie ma możliwości czy ochoty użyć modułów "sparowanych" by wykluczyć fizyczne problemy kontrolera.
  • Poziom 9  
    Lzep napisał:
    @Matuzalem - wywal to do Kosza zanim dostanę zawału - w końcu na tym Forum obowiązuje jakieś minimum wiedzy !


    A ja myślałem ze forum jest od rozwiązywania problemów. Jezeli uwazasz ze wiedza na temat umiejscowienia cl w biosie to minimum , to chyba tobie coś sie poprzestawiało . Dla mnie jako mechanika wiedza minimum obejmuje budowę silników . Ciekawe czy w swoim aucie zmieniłbyś rozrząd , bo jakoś nikt sam za to sie nie chwyta chociaz to jest bardzo proste . Nie potrzeba mi wtrąceń osoby która nabija posty a nie wnosi nic .... Trochę szacunku człowieku.


    smateuszczyk napisał:
    @Matuzalem - zgranie modułów to można robić jak oba pojedynczo działają a tutaj jak rozumiem nawet pojedynczy moduł 1GB nie chce ruszyć.

    @jaroo39 - możliwość przestawienia CL powinna się pojawić jak w "Configure DRAM Timing by SPD" wybierzesz "Manual", jeśli Auto by SPD nie zadziałało to oczywiście próbuj na manualu.


    Wielkie dzieki po ustawieniu manualnym pamięć ruszyła . :D
    Temat mozna zamknąć , dzięki za pomoc :D